PUŠAČI I NJIHOVA ZLOĆUDNA BOLEST

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med

Položaj Hrvatske u svijetu

Rak pluća je prvi i najčešći zloćudni tumor kod muškaraca. Kod žena je on na trećem mjestu i javlja se sve češće. U Hrvatskoj svake godine od raka pluća oboli 3000 ljudi.

Većina bolesnika (2/3) dolazi prekasno k liječniku, onda kad već imaju metastaze u udaljenim organima (u mozgu, kostima ili jetri). Takvi bolesnici obično puše do dolaska u bolnicu. Zato danas (2021. godine) 90% takvih bolesnika umire.

U Hrvatskoj puši 1/3 svih muškaraca. Među bolesnicima s rakom pluća ima 90% – pušača.

Hrvatska je na neslavnom prvom mjestu u Europi po broju žena – pušačica.

U Hrvatskoj je porazno veliki broj trudnica koje puše. Žene pušačice žive 11 godina kraće od žena nepušačica.

Pušenje i mladi

Djeca i mladež počinju pušiti iz protesta protiv autoriteta u svojoj obitelji, školi, u društvu…To protivljenje svemu i svima predstavlja dio njihovoga tjelesnoga i psihičkoga sazrijevanja. U mladosti puši 40% stanovnika Hrvatske. Taj visoki postotak mladih pušača znak je da u školama nemamo dobru edukaciju. To je i pokazatelj da je naše hrvatsko zakonodavstvo loše. Ono dopušta pušenje maloljetnicima, kao i pušenje na javnim mjestima.

Kad bismo danas pokrenuli energičnu kampanju protiv pušenja, dobri rezultati pokazali bi se nakon – dvadeset godina.

U kulturnom svijetu pušenje je – sramotna navika

U razvijenom i kulturnom svijetu pušenje se smatra sramotnom navikom. Nedavno sam razgovarala sa svojim kolegom, liječnikom. On je sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i bivši pušač. On je kao mladi stručnjak jedno vrijeme boravio na dodatnom školovanju na jednom uvaženom američkom sveučilištu. Došavši prvi dan u bolničku knjižnicu na jutarnji liječnički sastanak, opazio je da nigdje nema pepeljare. Naivno je upitao gdje se na tom bolničkom odjelu smije zapaliti cigareta. Svi prisutni upitno su ga pogledali. Tada ga je glavna sestra odjela povela hodnikom do jednih vrata. Kad ih je otvorio vidio je da je to spremište za metle i krpe za čišćenje podova. To je bio jedini prostor gdje je bilo dopušteno pušenje. Kolega mi je priznao kako se, silno posramljen, odmah vratio natrag u knjižnicu. Za vrijeme boravka u toj glasovitoj bolnici više nije zapalio niti jednu cigaretu.

Život pušača

Većina pušača boluje od tzv. pušačkog bronhitisa zbog kojega kašlje. Pušački bronhitis, a poslije toga KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest) skraćuje im život za 10-12 godina. Smrt pušača je silno dramatična jer on umire od gušenja. To je stanje praćeno panikom i velikim strahom, kako za samoga bolesnika, tako i za njegovu obitelj.

Metastaze kod pušača zahvaćaju mozak, kosti i jetru. Kad se jave bolovi, to znači da je rak pluća metastazirao u kosti. Otkada imamo samostalnu Hrvatsku, dakle unatrag 30 godina, u našoj zemlji je od posljedica pušenja umrlo oko 80.000 ljudi. Toliko stanovnika ima grad Zadar.

Uzroci raka pluća po učestalosti:

1. Pušenje u 90% slučajeva

2. Rad sa azbestom ili opasnim kemikalijama

3. Rad sa ionizirajućim zračenjem

4. Alkoholizam, tuberkuloza ili fibroza

5. Nasljedna sklonost

Razvoj raka na plućima

Rana faza raka na plućima: Rak pluća nastaje potiho i raste podmuklo. U početku nema nikakvih znakova bolesti i čovjek izgleda prividno zdrav.

Kasna faza: Simptomi nastaju tek kad se rak proširi na druge organe. Tada se javlja učestali kašalj, iskašljavanje krvi, bol u prsima, otežano disanje, nedostatak zraka, opća slabost, gubitak apetita, izrazito i naglo mršavljenje, blago povišena temperatura, promuklost, otežano gutanje, bol u ramenu, glavobolja, otekline i bolni čvorovi na vratu.

Visokorizične osobe

Visoki rizik za rak pluća imaju muškarci, pušači, stari 50 i više godina. U većem riziku su oni koji puše jednu kutiju cigareta dnevno kroz 30 godina ili oni koji puše dvije kutije cigareta dnevno kroz 15 godina. Pasivni pušači su osobe koje ne puše, ali rade ili žive uz pušače. Oni su žrtve pušača. Pasivni pušači imaju dvostruko veću šansu da obole od raka pluća od ostaloga, zdravoga stanovništva.

Nikotin sužava dišne putove i oštećuje endotel (unutrašnjost) krvnih žila.

Rano otkrivanje raka pluća

Vodeća hrvatska bolnica za plućne bolesti nalazi se u Zagrebu na Jordanovcu. Tamo je 2018. pokrenuta inicijativa za rano otkrivanje raka pluća. Ako se otkrije rak na plućima veličine do jednog centimetra, on je izlječiv kod 90% bolesnika.

Naša država ima dobre preduvjete za takvu kampanju. Imamo odlične CT aparate koji imaju nisko zračenje. Takvim aparatima se rak pluća može otkriti u najranijoj fazi. Hrvatska već ima iskustva sa sličnim kampanjama tijekom kojih se rano otkrivaju rak dojke, prostate i debeloga crijeva.

Pri snimanju pluća na CT aparatu mogu se istodobno uz rak pluća naći i druge bolesti u grudnom košu. Cijeli taj projekt bio je najprije predstavljen američkim i europskim vrhunskim stručnjacima koji su ga ocijenili optimalnim i korisnim.

Liječenje raka pluća

1. Operacija

Ako se rano otkrije rak pluća do veličine dva centimetra, bolesniku se preporuča operacija. Tada se grudni koš ne mora otvarati velikim rezom, već se zloćudni tumor odstrani kroz jednu cijev. To je tzv. endoskopska metoda operacije. Rez na grudnom košu je velik svega nekoliko centimetara. Takvom metodom bolesnik može biti posve izliječen. Nakon endoskopske operacije oporavak traje samo nekoliko dana i nije potrebna nikakva dodatna terapija. Na taj način postiže se izlječenje kod 80-90% bolesnika.

2. Kemoterapija

U slučaju kad su već nastale metastaze, bolesnik se ne operira, već se liječi kemoterapijom. Takvo liječenje se provodi u Hrvatskoj unatrag desetak godina.

3. Ciljano liječenje

Unatrag pet godina u Hrvatskoj se provodi se tzv. ciljano liječenje. U tom slučaju se analiziraju genetske promjene u samom tumoru i prema tome se prilagođuje liječenje u infuzijama ili tabletama.

4. Imunoterapija

Od 2019. godine u Hrvatskoj se pojedini bolesnici sa rakom pluća liječe imunoterapijom. To znači sljedeće: U krvi bolesnika, kao i kod zdravoga čovjeka, nalaze se bijele krvne stanice, limfociti. Oni su odgovorni za obranu organizma od uzročnika bolesti. Imunoterapija ima zadaću naučiti bolesnikove limfocite da oni sami pronalaze i ubijaju tumorske stanice. Liječenje imunoterapijom traje dvije do pet godina. Neki se bolesnici nakon takve terapije posve oporave i mogu se vratiti svome prijašnjem poslu. Tom terapijom (infuzijama ili tabletama) može se dobro liječiti 40-50% bolesnika sa rakom pluća.

Imunoterapija se pokazala najboljom terapijom kod liječenja melanoma. Imunoterapija kod liječenja raka pluća je vrlo djelotvorna.

Danas, u 2021. godini pojava metastaze kod raka pluća više ne mora biti smrtna osuda, kao što je to bilo do prije nekoliko godina.

Imunoterapijom se rak pluća od smrtonosne bolesti polako pretvara u kroničnu bolest.

Liječenje imunoterapijom godišnje stoji oko 50.000 eura za jednoga bolesnika. Bolesnik prima imunoterapiju svaka dva ili svaka četiri tjedna.

Klinika na Jordanovcu organizirala je 8 skupina različitih stručnjaka za pojedine plućne bolesti. Klinika je elektroničkim načinom povezana sa svim bolničkim plućnim odjelima u Hrvatskoj. Na taj način se plućni bolesnik iz bilo koje bolnice u Hrvatskoj može predstaviti timu stručnjaka u Zagrebu. Potom zagrebački tim preporuča pulmologu u županijskoj bolnici najbolji način liječenja dotičnoga bolesnika.

Klinika na Jordanovcu godišnje primi na pregled oko 50.000 bolesnika, a od toga je oko 30.000 bolesnika sa tumorima na plućima.

Prednosti prestanka pušenja

Nakon 20 minuta: Pada krvni tlak i broj otkucaja srca

Nakon 12 sati: Normalizira se razina ugljičnog monoksida u krvi

Nakon 2-12 tjedana: Poboljšava se cirkulacija i povećava se funkcija pluća

Nakon 1-9 mjeseci:  Smanjuje se kašalj i kratkoća daha

Nakon 1 godine: Rizik od srčanih bolesti je dvostruko manji nego kod pušača

Nakon 5 godina: Smanjuje se rizik od moždanoga udara

Nakon 10 godina: Rizik od plućnih bolesti je dvostruko manji nego kod pušača. Smanjuje se rizik od raka jezika, usta, grla, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače

Nakon 15 godina: Rizik od infarkta srca jednak je onome kod nepušača

Kako preduhitriti rak pluća

Borite se za svoje zdravlje. Utječite na sve ono što se može popraviti. Prestanite pušiti. Uklonite se od azbesta i opasnih kemikalija. Izbjegavajte ionizirajuće zračenje. Ne dopuštajte da vas itko pretvori u pasivnoga pušača. Borite se za čisti zrak: u svojoj kući, na poslu, u društvu, na javnom mjestu. Hranite se zdravo i raznoliko. Ne pretjerujte s alkoholom.

Zaključak

Pušači!

Znate li da tijekom života pušenjem cigareta spalite vrijednost jednoga automobila?

Ako pušite hoćete li moći svome djetetu priuštiti maturalno putovanje?

Ako pušite hoćete li si moći platiti liječenje ako se razbolite od raka pluća?

Ako pušite tko će vam podizati djecu kad obolite od raka pluća i prerano umrete?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments