IZ VUKOVARA S LJUBAVLJU

Što nam pišu Vukovarski leptirići koji su sudjelovali na Međunarodnom literarno-likovnom natječaju 2021. na temu “Ruke su život…”

pišu: mali i veliki Leptirići i predsjednica Udruge Viktorija Matin

Vukovar/26. travnja 2021./ Mi smo Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići koja osim pružanja kontinuirane habilitacijske skrbi promovira načela jednakih mogućnosti, nediskriminacije, poticanje inkluzije te promoviranje prihvaćanja invaliditeta kao sastavnice društva.

Kroz habilitacijski program do sada je prošlo preko 250ero djece, različitih dijagnoza i poteškoća, u dobi od 1 do 18 godina s područja Vukovarsko – srijemske i Osječko – baranjske županije.

Programi koji se provode su: logopedska terapija, vježbe svakodnevnih vještina, psihološka podrška   (Neurofeedback metoda i Terapija igrom), senzorna integracija i kineziterapija i sportsko – rekreacijske aktivnosti.

Trenutno provodimo različite projekte gdje kroz vid neformalnog predškolskog i školskog odgoja uključujemo djecu s poteškoćama u razvoju, djecu iz udomiteljskih obitelji i djecu iz obitelji lošijeg socioekonomskog statusa te disfunkcionalnih obitelji i nudimo niz aktivnosti kojima doprinosimo poboljšanju kvalitete života djece, ali i cijele obitelji.

U prostoru Udruge okupili smo kvalitetne, mlade, visokoobrazovane stručne djelatnike koji s djecom svakodnevno provode rehabilitacijske postupke i ponuđene programske aktivnosti.

Također, ističemo i volontere, fizičke i pravne osobe te razne donatore koji su dali velik doprinos rastu i jačanju Udruge kako bi djeca – korisnici imala sve što danas u Udruzi postoji, a što im sustav nije osigurao.

Svakodnevno ulažemo napore da Udruga zadrži svoj prepoznati stručni kredibilitet i postojanje. Težimo tome da Udruga dugoročno ima omogućenu institucionalnu podršku za financiranje hladnog pogona i stručnog vođenja Udruge (trenutno 38 zaposlenih) jer uz to ide i održivost programskih aktivnosti te financijska sigurnost za sve veći broj djece kojima je potrebna kontinuirana podrška.

Udruga djeluje u dodijeljenom prostoru Grada Vukovara od 579m2. Nekadašnji dječji vrtić, ratom razoren i derutan, danas je postao naš šareni dječji svijet, uređen po načelima pristupa habilitacijske skrbi, a sve zahvaljujući naporima predstavnika Udruge. Udruga ulaže u obnovu prostora, opremu i edukaciju struke te ima velikih izdataka oko održavanja prostora (COVID 19) i hladnog pogona.

Nažalost, kod nas djeca s teškoćama u razvoju ovise o sposobnostima pojedinaca i programima različitih udruga. Jedna od naših glavnih zadaća je i izboriti se za njihovo bolje sutra pružajući im podršku, omogućiti im inkluziju, koja je kod nas tek napisana riječ i ništa više.

Inkluzija zahtjeva višu razinu uvažavanja djece s teškoćama u razvoju, tretira ih kao potpuno ravnopravne sudionike u svim društvenim  segmentima unutar kojih je osigurana individualna pomoć u situacijama kada je ona neophodna. Ona u prvom redu ističe i naglašava različite razvojne potencijale, a manje govori o nedostacima. Inkluzivni pristup traži angažman svih sudionika (grupni napor) kako bi se istovremeno izašlo u susret  individualnim potrebama svakog pojedinog djeteta kojem se omogućava da napreduje u razvoju u skladu sa svojim mogućnostima.

Zbog svega navedenog nastojimo našu djecu uključivati u različite aktivnosti, pa tako već drugu godinu sudjeluju na Međunarodnom likovno – literarnom natječaju 2021. Iserlohn – Essen – Zagreb – München – Vukovaru na temu „Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča“. Natječaj se raspisuje za djecu Hrvata  u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi od 1. do 8. razreda osnovne škole ( iz Njemačke do 12. razreda).

Izložba likovnih i literarnih radova hrvatskih učenika iz cijeloga svijeta održava se u Njemačkoj i Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika, a u suradnji Matice hrvatske za Ruhrsko područje, portala Hrvatski Glas Berlin, Osnovne škole “D. Domjanić” iz Zagreba, Hrvatske nastave Bavarska iz Münchena i Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići iz Vukovara.

Krajem svibnja izložba će se održati u Vukovaru. Na taj način senzibilizirat ćemo širu zajednicu na potrebe naše djece, pokazati što je inkluzija, promovirati inkluzivno volontiranje, družiti se, organizirati različite radionice i biti dobri domaćini.

Svi ste dobrodošli u naš lijepi grad na Dunavu. Pomozite nam da nastavimo pričati našu priču, prihvatite nas i pomozite da ne budemo građani drugog reda, na marginama društva. Promatrajte nas kroz sve ono što možemo, a možemo mnogo ako nam se pruži podrška i olakša put kojim idemo.

Ukoliko ne možete biti naši gosti, možete nas podržati tako što ćete se uključiti u našu kampanju koja je pokrenuta kako bi našoj djeci osigurali jednake mogućnosti i nadu u bolji život.

Djeca koja su sudjelovala na ovom natječaju trebaju našu i Vašu podršku kroz cijeli period školovanja. Nažalost naša podrška i pomoć prestaje završetkom projekta. Stoga pokrećemo kampanju kako ih ne bi ostavili same na njihovom putu odrastanja.

Više o svemu možete pogledati na sljedećem linku: https://www.vukovarski-leptirici.hr/rastimo-igrajmo-se-i-ucimo-zajedno/ .

Ukoliko se odlučite pružiti im ruku, možete se pridružiti našoj kampanji na platformi „Čini pravu stvar“ – https://cinipravustvar.hr/udruga/vukovarskileptirici.

…“ U očima vidim ti sjaj,
svoju ljubav nama daj,
nama tako malo treba
da dohvatimo zvijezde s neba.
Znate mi smo Vukovarski leptirići
kroz život i mi moramo ići
da li uz pomoć tate ili mame
al’ nikad nas ne ostavljajte same.
Sve nas grije ljubav ista
prava iskrena i čista
kod nas nema prijevare i laži
zato ljubav jasno ti pokaži…“

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments