FEBRILNE KONVULZIJE ILI FRAS

Grčevi od visoke temperature

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

To je ozbiljna i neugodna pojava u ranoj dječjoj dobi. Dijete ima najprije lakšu upalu gornjih dišnih putova ili uha: kiše, šmrca, ima bistri sekret iz nosića, hvata se za uho, žali se na uhobolju, bacaka se, razdražljivo je, nemirno, odbija hranu, učestalo plače. Roditelji to stanje čak i ne prepoznaju kao ozbiljniju bolest. Onda nastupi nagli porast temperature preko 38,5 ̊ Celzija i tada nastaju grčevi zbog povišene temperature.

Uzrok febrilnih konvulzija

Smatra se da je uzrok nezrelost onoga dijela mozga koji inače regulira tjelesnu temperaturu djeteta. Uzrok se krije i u genskom poremećaju. Zato bolest može biti i nasljedna.

Izgled djeteta u napadu febrilnih konvulzija

Dijete u povišenoj temperaturi odjednom prestane disati, izgubi svijest, ukoči se ili posve omlitavi, ima fiksiran pogled u jednu točku (prevrne očicama), sruši se na pod, poplavi u licu. U takvom stanju zadobije ritmično trzanje svih tjelesnih mišića. Ako roditelji prethodno nisu zamijetili nagli porast temperature, učini im se kao da dijete odjednom naglo umire iz punoga zdravlja.

Statistika

Do svoga sedmoga rođendana 4 % djece dobije takve febrilne konvulzije. Napadi najčešće nastaju kod djece u dobi od tri mjeseca pa do kraja četvrte godine života. Dječaci obolijevaju dva puta češće od djevojčica. Bolest je vrlo slična padavici ili upali mozga.

1. Jednostavne ili tipične febrilne konvulzije:

Grčevi traju do 5 minuta, a unutar 24 sata nastaju samo jednom. U napadu se trzaju svi mišići. Neurološko stanje djeteta poslije napada je uredno. EEG nalaz (snimanje protoka električnih struja kroz mozak) je uredan. Djeca s jednostavnim konvulzijama često imaju u obitelji osobu koja je također imala febrilne konvulzije. Samo pet posto djece s jednostavnim (ili tipičnim febrilnim konvulzijama) dobije kasnije padavicu.

 2. Složene ili atipične konvulzije:

Grčevi nastaju kod djece starije od četiri godine. Traju dulje od 5 minuta i u 24 sata se ponavljaju više puta. Napad može biti djelomičan, tj. trza se samo ruka, noga ili lice. Poslije napada neurološko stanje djeteta može biti promijenjeno. To znači da nakon napada može zaostati prolazna kljenut ili paralizu jednoga dijela tijela. EEG nije uredan. Oko 30 % takve djece će kasnije dobiti padavicu.

Pomaganje bolesniku

U napadu dijete nemojte tresti, nemojte ga polijevati vodom, nemojte mu nuditi da pije tekućinu, nemojte mu ništa ulijevati u usta. Nemojte mu nasilno otvarati usta. Dijete  polegnite na bok. Podignite mu bradicu!!! Time ćete spriječiti da mu mlitavi jezik ne zatvori dušnik i da se dijete ne uguši. Izmjerite temperaturu u debelom crijevu. Ako je temperatura preko 38.5 ̊ Celzija stavite mu čepić protiv temperature, omotajte dijete namočenom i ožmikanom pelenom, te ga ogrnite suhom plahticom ili dekicom. Kontrolirajte spuštanje temperature.

Liječenje

Lijek protiv takvih grčeva je Diazepam Desitin. To je tekućina u plastičnom balončiću s nastavkom. U slučaju napada uvedite nastavak balončića u debelo crijevo. Istisnite sadržaj balončića u crijevo. Kad ste istisnuli sav lijek, izvucite nastavak, ali ga i nadalje držite  stisnutoga, kako se lijek iz crijeva ne bi vratio u nastavak. Zatim priljubite mišiće djetetove stražnjice i držite tako dvije minute, da se lijek posve upije u crijevo. Taj lijek se daje djeci koja imaju više od godinu dana i teža su od 10 kg. Lijek se čuva u frižideru u odjeljku za jaja.

Prevencija 

Ukoliko je dijete sklono ponavljanim grčevima kod povišene temperature, dječji liječnik će vam ponekad preporučiti profilaksu ili preventivnu terapiju. To je lijek Phenobarbiton u tableticama koje se daju jednom dnevno do kraja četvrte godine života.

Takva terapija će donekle spriječiti nove napade grčeva. Kod takvoga djeteta potrebno je napraviti daljnje neurološke pretrage kako bi se isključile i druge bolesti mozga (padavica, upala moždanih ovojnica ili mozga, tumor mozga, proširenje krvne žile u mozgu) koje mogu biti uzrok grčeva.

Uzroci povišene temperature

Nagli skok temperature često nastaje kod zaraze virusom herpesa (on uzrokuje tzv. trodnevnu groznicu), virus gripe tip A (on uzrokuje gripu) i rota virus (on uzrokuje proljeve u toj dobi). Temperatura može naglo porasti i nakon cijepljenja protiv ospica, hripavca i rubeole (M-P-R). Zato dječji liječnici upozoravaju roditelje da dva dana nakon toga cijepljenja djetetu mjere temperaturu.

Febrilne konvulzije češće imaju djeca koja su u jaslicama ili u vrtićima, jer su podložna češćim virusnim infekcijama. Takozvana rizična djeca (koja su rođena nakon teškoga i dugotrajnoga poroda, koja su imala pupkovinu omotanu oko vrata, koja su rođena na zadak, koja su u porodu ostala bez kisika pa ih je trebalo oživljavati) češće obolijevaju od takvih grčeva.

U 95 % djece s febrilnim konvulzijama prognoza je dobra. Ako su grčevi nastupili u 1. godini života, postoji 50 % vjerojatnosti da će se ponoviti.

Febrilne konvulzije nisu zapreka da se dijete dalje redovno ne cijepi prema propisanom kalendaru cijepljenja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments