SJEĆANJE NA JEDNU LJUBAV

Na današnji dan 1993.godine u Sarajevu su snajperom pokošeni  bosanski Romeo i Julija, Boško i Admira.

piše: Jelena Stanojčić

Bili su Romeo i Julija svoga vremena. Ludoga vremena. Njihova ljubav prkosila je svim ljudskim zakonima, svim klišeima, predrasudama, nacionalnostima, vjerama, ratovima…

Bili su Boško i Admira. Zavoljeli su se prije ludila. Njihova ljubav se nije preplašila, njihova ljubav je sve više jačala.

I kad je ludilo stupilo na scenu, oni su se zakleli da će ostati zajedno, pod svaku cijenu.

Ljubav kao i tolike druge, ali njihova je zakoračila na nebeske pruge.

Bila je ona koja je zabranjena iščekivala.

Bila je plamteća, bila je maštajuća, bila je ona koja je vjerovala, nadala se, bila je iznad svih prizemnih, mizernih, osuđujućih, primitivnih ljudskih zakona; bila je velika, najveća, kao što to samo prava, iskrena ljubav može biti.

Bila je istinita, bila je čarobna i bila je divna. Širila je dašak proljeća u ludilu, ludilo se cerekalo, optuživalo je, bila je ČUDESNA, za ludilo – ČUDNA.

Bila je mlada, iskričava, obećavajuća, bila je vidovita; u svome gnijezdu vidjela je svoje ptiće, male, razigrane, vesele i gnijezdo radosno, uvijek osunčano, puno sreće; vjerovali su da je bitno što oni žele biti, vjerovali su u ljubav, a onda, jednoga dana, u njihovim lijepim očima stao je svijet.

Metak ludila pokosi Boška, metak ludila uništi mladost, ljubav, nadu; metak zla preplavi nebo i najednom sve postade mrak. Kraj njegova mladog, nedužnog tijela, trčeći da odbrani svoju ljubav, pokošena ludilom pada i ona, Admira.

Duga se zacrni, a zemlja napaćena, žedna ljubavi, halapljivo upi njihovu krv; na njoj osta crveni trag poput buketa najcrvenijih ruža i dva mlada tijela pedalj jedan od drugoga.

Danima im nisu mogli prići, skloniti ih od sunca, kiše i vjetra. Sedam dana ležali su izloženi ludilu.

Ali njihovu ljubav nisu mogli ubiti svi njihovi meci.

Sahranjeni su zajedno. Njihova priča dirnula je mnoge, ostala je da bude nijemi svjedok jednog ludog vremena.

Ludilo je, vele, izvršilo samoubojstvo.

p.s Koliko mi je poznato ni jedna ulica u Sarajevu ne nosi njihovo ime.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments