STRUČNJACI ZA EKONOMSKU POLITIKU

tekst: Marko Jareb

Ima jedan hrvatski doktor ekonomskih znanosti koji je doktorirao prije više od 20 godina na temu kako da u RH zaživi tržišno gospodarstvo. No njegova doktorska disertacija nije donijela nikakav boljitak u ekonomskom pogledu. Tko je bio mentor te doktorske disertacije nisam uspio doznati? Ali očito je da ni taj mentor nije dosegnuo neke visine u ekonomskim krugovima. Imamo li mi u RH stručnjaka za ekonomsku politiku? Zar ih nismo mogli iznjedriti u ovom periodu od samostalnosti do sada?

Najveći prihod od turizma u RH od osamostaljenja do danas je 12 milijardi eura. Krajem 2018. ICT sektor u RH je zapošljavao 35 000 zaposlenika.
Jedan poduzetnik iz RH mi je pričao kako mu je sustav nakalemio tolike poreze da je to teško izdržati. Stavio je svoju stambenu nekretninu pod hipoteku i banka mu je sjela na nju.

Ima dosta takvih u RH kojima je propao biznis, a dugovi im rastu. Koja je tu varijabla od ekonomskih zakonitosti zakazala?

Ali ima i onih ekonomskih konzultanata iz EU koji se na poduzetnicima iz RH žele obogatiti. Tko je sve u tom lancu koji mora primiti neku proviziju kako bi biznis nekom poduzetniku u RH uspio?
Kad svakoga u lancu hrvatski poduzetnik namiri, što njemu onda ostaje?

U nogometnoj utakmici se znaju pravila i mjesto odigravanja iste, ali svi traže svoj dio kolača u njoj. I suci, i kontrolori, i mediji, i oglašivači. Ima li tu neki gubitnik od nabrojanih?

„Loša ekonomija u svim granama i treba vremena da se to podigne“
, kaže Mate Rimac. Koliko vremena treba? Je li dovoljno vremena proteklo od 2000. do danas?
Na teletekstu od 13. prosinca 2018. za Gospodarstvo u RH je stajalo: „Hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers predstavila je autonomni logistički robot, u koji je dosad uloženo 16,3 milijuna kuna i koji bi u uporabu trebao ući kroz pilot projekte u tri hrvatske kompanije – Atlantic Grupi, Orbicu i Tokiću.
Samovozni logistički robot, prvi komercijalni proizvod tvrtke, može prenositi 800 kilograma tereta i sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva.
Opremljen je sustavom autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinira tehnologiju dubinskog učenja sa stereoskopskim kamerama, čime nastaje sljedeća generacija robotskog vida.“

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments