NEPRIJATELJI OPĆEDRUŠTVENIH VRIJEDNOSTI

piše: Sonja Breljak
I da izmisle, stotine, tisuće raznih  razloga, zašto su to učinili, neće to ništa pomoći sprati ljagu s  nedjela,  zločina koji u svom besmislu vrišti do neba. Nesretna i tragična sudbina Tomislava Salopeka dotiče misli i osjećaje svakog od nas.

Mi se kao vjernici trebamo izdići iznad osjećaja mržnje, da ne bi počinili isti zločin kao i ti neprijatelji općeljudskih vrijednosti. Pozvati ću vjernike na molitvi da se vjerom izdignemo iznad mržnje. Ne smijemo dopustiti da nas uhvati duh osvete jer onda ćemo se naći u kaosu iz kojeg nema izlaza. Svatko od nas bi trebao razmisliti da li je ponekada i sam posegnuo za nekim neprimjerenim sredstvima i upao u raspoloženje koje je suprotno Evanđelju, trebamo tražiti pouku za vlastiti život – rekao je između ostalog, Ivica Križanović, župnik u crkvi Rođenja Sv. Ivana Krstitelja u Vrpolju.

Tomislava Salopeka, oca dvoje djece iz Vrpolja, teroristi povezani s Islamskom državom oteli su 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju CGG. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

U prošlu srijedu, 05. kolovoza, Islamska država je objavila snimku na kojoj Salopek s papira čita uznemirujuću poruku: “Ja sam Tomislav Salopek, imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske. Oženjen sam s Natašom, imam dvoje djece. Radim za francusku tvrtku CGG (Compagnie Générale de Géophysique). Vojnici Islamske države su me zarobili u srijedu 22. lipnja. Spremni su razmijeniti mene za muslimanke koje su zatočene u egipatskim zatvorima. Dogovor mora biti postignut u sljedećih 48 sati. U suprotnom, vojnici Islamske države će me ubiti”

Pa onda čekanje, strepnja, strah, nada …

I tako, sve do nesretnih i tragičnih vijesti u srijedu, 12. kolovoza …

Ima pravo župnik iz Vrpolja, neprijatelji su to općedruštvenih vrijednosti, svega što je vrijedno. Svega što je ljudsko.

Žalimo za mladom, nevinom žrtvom. Čovjekom.

Svi smo mi danas Tomislavova obitelj.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments