NEOZBILJNOST OZBILJNIH PROSVJEDA

piše: prof. Žarko Delač
Nakon već ne znam koliko prosvjeda na Trgu bana Jelačića, koje su pojedini mediji apostrofirali kao najmasovnije i sudbonosne, iskorišten je i međunarodni praznik rada za odašiljanje raznoraznih prosvjednih poruka.
Dežurni prosvjednici i nezadovoljnici bi samo trebali svrgnuti vladu i donijeti Hrvatskoj sreću i blagostanje. No izgleda da se više ni uz izdašnu medijsku pompu ne mogu nahraniti i u većem broju okupiti silni nezadovoljnici u našem društvu. Lako je u svom dvorištu i susjedstvu izvesti nekoliko traktora i blokirati prometnice ali nastup na glavnom trgu hrvatske metropole iziskuje ipak veću dozu organizacije, artikulacije i sposobnosti.
No još mi je i jasno kada se u takve igra upuštaju naši seljaci okupljeni oko nekog sindikata ali ne mogu prozreti u namjere političara. I to ne ad hoc političara već predsjednika jedne stranke koji je godinama prisutan na našoj političkoj sceni. Pri tome nikada do sada nije dobio niti 1% potpore birača na svim dosadašnjim izborima.
Nadam se kako će čitatelji znati o kome je riječ, a kako ne želim ovom političaru raditi reklamu kao i njegovoj minornoj stranci ne želim ga imenovati. Mogu samo zaključiti kako je pametnome jednom dosta.
Kada u taj neodrživi savez uz tzv. stare dodamo i mlade predvođene neuspješnim predsjedničkim kandidatom s prošlih predsjedničkih izbora potpuno je jasno kako prosvjedi nemaju nikakav smisao i poruku. Jedina  im je formula i svrha zabavljati prolaznike te poslužiti kao primjer neuspješnih političkih akcija.
Umjesto ne odveć potrebne stručne analize i korisnog političkog djelovanja usmjerenog ka rješavanju stvarnih problema u Hrvatskoj. A problema ima pregršt!
Recimo …hrvatski gospodarski ponos i nekadašnji div INA polako ali sigurno migolji iz hrvatskih ruku!
Osim gospodarstva predlažem tim novokomponiranim spasiteljima na hrvatskim ulicama da pročitaju zanimljiva oprečna mišljenja i sukobe na relaciji Mamić – Butković, Bilić – Kuljiš ili recimo Stipić – Luks.
Što stoji iza ovih javnih prepucavanja i razmimoilaženja?
No o tome prosvjednici pojma nemaju. Bilo da su na Trgu bana Jelačića ili u Maksimiru zadojeni su samo uskim interesima i rekao bih osobnim problemima. Svojim su djelovanjem i neozbiljnim pristupom samo naškodili demokratskom institutu prosvjeda i ukazivanju na prave probleme.
Naštetili su i hrvatskim braniteljima koji su jedini do sada pokazali snagu i sposobnost ozbiljne organizacije građanskih prosvjeda. Pitam se kako će sada branitelji reagirati na  najave optužbi protiv naših generala za sudjelovanje u ratnim operacijama u Bosni i Hercegovini koje su vrlo ozbiljne. Splitska deklaracija o zajedničkom vojnom djelovanju Armije BiH te Hrvatske vojske kao da nikad nije ni postojala! Ili raketiranje Zagreba i ostalih hrvatskih teritorija s područja Srbije i BiH! Tko će sada prionuti građanskom neposluhu i ukazivanju na ove probleme nakon višemjesečnih beskorisnih i razjedinjenih okupljanja?!
Zato bih želio ukazati kako su hrvatski problemi puno dublji i složeniji te zahtijevaju jedinstvo i zajednički istup svih čimbenika koji mogu na bilo koji način pomoći nam u sadašnjoj situaciji.
Srećom i današnja beatifikacija pape Ivana Pavla II, koji je tri puta posjećivao Hrvatsku i zaslužan je za prvo priznanje naše države, pozitivan je znak i put u našu svijetlu budućnost. Nažalost ovom velikom događaju među mnogobrojnim državnicima nije bilo predsjednika naše države. No dok je Sv. Josip zaštitnik hrvatskog naroda, a naši prijatelji postaju blaženim ne treba se bojati za našu budućnost. Kao ni političara ili prosvjednika koji bi mogli uništiti ono što je hrvatski narod stvorio unazad 20 godina.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments