“DUŠA BEĆARSKA” NA ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA

U nedjeljnoj povorci 55. Đakovačkih vezova bit će 43 folklorne skupine, 70 jahača, 30 zaprega.

tekst: Suzana Župan/ Glas Slavonije
foto: Pero Šola

Scenskom slikom “Moja duša bećarska” večeras su pred katedralom svetog Petra, na Strossmayerovu trgu, svečano otvoreni 55. Đakovački vezovi.

Đakovo je ponovno pokazalo sve svoje najbolje – od katedrale, narodnog ruha, tradicije, Ergele i lipicanaca, tamburaša, gostoljubive Šokadije do široke slavonske duše.

Vezove su otvorili izaslanica predsjednika Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, generalni konzul Mađarske u RH Janos Sandora Fuzik i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić.

Tramišak je istaknula da su Vezovi najveći festival tradicije u nas, a Fuzik zadovoljstvo što je Mađarska zemlja partner 55. Vezova.

“Tradicija, ljubav, ponos, prkos – sve su to Đakovački vezovi”. Svečanom otvorenju nazočili su i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, počasni građanin Đakova Vladimir Šeks, đakovački biskupi predvođeni nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem i dr.

U idućih 85 minuta na platou ispred katedrale nizali su se prizori scenske slike “Moja duša bećarska”, za koju je scenarij napisao Mirko Ćurić, a režiju potpisuje Darko Milas.

Kroz priču s kraja 19. stoljeća, slika je posvećena bećarluku, slavonskim bećarima kao ljudima čiji način života, odnos prema materijalnom ne nailazi (uvijek) na razumijevanje okoline, ali, potvrdile su to i brojne pjesme o njima, riječ je o ljudima koji imaju dušu, za ljubav, životne radosti daju sve. U scenskoj slici, a čiji su glavni likovi Mika, Reza, Joza, Luka i drugi, sudjelovali su glumci, vokalni solisti, KUD-ovi i tamburaški sastavi. Nakon završetka programa pred katedralom, na pozornici iza Male crkve održan je koncert Slavonskih lola.

Vezovi se nastavljaju danas i sutra, 3. i 4. srpnja, cjelodnevnim programima posvećenima folkloru na ljetnoj pozornici u Velikom parku, konjičkim programima na Hipodromu, predstavljenjem vezovske Revije i dr.

Velik dio subotnjeg programa posvećen je predstavljanju zemlje partnera – Mađarske, koja se na korzu, a popodne na Trgu, predstavlja gastronomijom, vinima, tradicijskim zanatima, a u Velikom parku sedam društava s mađarskim folklorom, a koji će se predstaviti i u nedjeljnom mimohodu.

U njemu će ove godine središtem Đakova prodefilirati 43 folklorne skupine, 70 jahača i više od 30 zaprega.

Uz Mađare, na Vezove stiže i jedno društvo iz Bugarske.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments