IZVANREDNA POČAST NOVINARSTVU

Nobelovu nagradu za mir 2021. godine dobivaju filipinska novinarka Marija Ressa i ruski novinar Dmitri Muratov.

prilog: Ivica Košak

Nobelov odbor u Oslu opravdao je odluku opredjeljenjem dvojice novinara za zaštitu slobode izražavanja. Važan je to dan za novinare koji se trude etički raditi. Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelovog odbora, imenovala je ovogodišnje dobitnike Nobelove nagrade za mir,  Mariju Ressa, izvršnu direktoricu i suosnivačicu Rapplera, te Dmitrija Muratova, glavnog urednika Novaje Gazete (Новая газета).

Ressa, s Filipina, i Muratov, iz Rusije, pohvaljeni su od Nobelovog odbora zbog njihovih napora da zaštite slobodu izražavanja, što je preduvjet za demokraciju i trajni mir.

Nagrada uključuje zlatnu medalju i novčanu nagradu od 968.000 eura.

Slobodno, neovisno i činjenično novinarstvo služi zaštiti od zlouporabe moći, laži i ratne propagande, rekla je Reiss-Andersen, pohvalivši hrabru borbu dvojice novinara za slobodu izražavanja, preduvjet za demokraciju i trajni mir.

Marija Ressa je suosnivačica istraživačke internetske platforme Rappler 2012. godine, koja je poznata po kritičkom izvještavanju o filipinskom predsjedniku Rodrigu Duterteu i njegovom ratu protiv ovisnika o drogi. Prije toga, Ressa rođena u Manili provela je gotovo dva desetljeća na CNN-u kao vodeći istraživački izvjestitelj u Aziji, gdje je vodila urede CNN-a u Manili i Džakarti. – Moramo učiniti sve što možemo kako bismo zaštitili slobodu medija, koja štiti našu demokraciju, moto je Marije Resse.

Christophe Deloire, glavni tajnik Novinara bez granica/Reporters sans frontières (RSF), rekao je kako se radi o velikom  – veselju jer je ovo izvanredna počast novinarstvu, izvrsna počast dvije nevjerojatne ličnosti, Mariji i Dmitriju. No, ostao je i osjećaj hitnosti, rekao je, jer: – novinarstvo je u opasnosti, novinarstvo je oslabljeno, novinarstvo je ugroženo… u cijelom svijetu.

Prema najnovijim svjetskim ljestvicama RSF -a, stanje slobode medija je – teško ili vrlo ozbiljno u 73% od 180 zemalja koje ocjenjuje, a – dobro ili zadovoljavajuće u samo 27%. Pokušaji gušenja neovisnih medija – od fizičkog nasilja preko državne cenzure do ciljanog financijskog pritiska – množe se diljem svijeta, kaže grupa RSF.

*Redakcija časopisa jednog malog zavičajnog društva poput Hrvatske kulturne zajednice /Ogranka Matice hrvatske u Wiesbaden (HKZ/OMH-Wi) samo je fusnota u velikom poglavlju novinarskog rada. Pa ipak časopis Riječ u izdanju HKZ/OMH-Wi ukazuje na zbivanja koja nisu samo lokalnog karaktera. Članak o režimskom novinarstvu u broju 61/62 ukazuje ne samo dobar odgovor na izazov današnjice nego pokazuje kako i sitna slova u maloj tiraži doprinose slobodi izražavanja.

Ivica Košak, redakcija Riječ, Wiesbaden

3 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments