TROŠARINA

piše: Marija Juračić

Znate li što je trošarina? To je onaj dodatni porez na vaše nerazumno i nepotrebno trošenje. Trošite preko mjere pa tom potrošnjom često ugrožavate i vlastito zdravlje.

Pa kad već to radite, tu je država da porezom umanji štetu koju činite i sebi i svojoj ljubljenoj Lijepoj Našoj.

Pušite, iako znate da će vam taj porok u konačnici oštetiti pluća, ali mislite da je taj dan jako daleko pa dimite i dalje. No, mudra država zna da tome nije tako, zna da će je vaše liječenje koštati silnog novca, pa vas na vrijeme udari po džepu da bar malo umanji nastalu štetu.

Ista je stvar s alkoholom. Ne znate biti umjereni. Oblokavate se, ne samo na obiteljskim zabavama, nego i šire. Ne mislite kakve će posljedice izazvati alkohol na vašem organizmu. Opet je tu država koja kao majka brine o vašem zdravlju. Udara trošarinu na svaku bocu alkohola kojega niste negdje krišom sami proizveli.

Slijedi trošarina na sve što vam ustvari ne treba i bez čega ćete biti ljepši i zdraviji, na nakit, kavu kozmetičke proizvode, vozila…

Kad se sami ne znate dovesti u red, tu je majka država da vas pouči i pomogne vam.

Posebna je priča trošarina na energente, a vas najviše zanima onaj kojim napajate svog limenog ljubimca. Država kaže da je porasla cijena nafte na svjetskom tržištu pa cijene moraju i kod nas skočiti. No iz nekih tiskovina doznajemo da država na ime trošarine po litri benzina uzima gotovo polovicu konačne cijene goriva. Dobro je to. Treba financirati željeznicu koja vozi do svakog povrtnjaka, ali nikako da stigne do glavne hrvatske luke. Treba financirati ceste, koje ionako plaćamo na naplatnim kućicama, a sve se to namiruje iz trošarina.

I u susjednim državama plaća se trošarina na svaku litru benzina, ali te države ne vole svoje građane, ne stimuliraju ih da zbog vlastitog zdravlja idu pješice, voze bicikl… nose spizu uzbrdo… Zato je kod nas benzin skuplji. Iz ljubavi države prema neodgovornom narodu. Zbog brige države za zdravlje njenih građana. A kada je ljubav u pitanju, svi drugi argumenti padaju u vodu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments