TKO SIJE, NEKA I ŽANJE

piše: Dragica Trumbetaš

U pozadini politike čiji akteri međusobno verbalno ratuju paralelno se odvijaju procesi koji će dovesti do još većeg siromaštva građana koji su već sada na rubu.

Prošli tjedan zatvoren je  tekstilni pogon Boxmark u mjestu Gornja Vrba, 260 zaposlenih otišlo je na burzu.

O tome nema ništa u medijima, u medijima su ljudi koji prosvjeduju zbog gubitka privilegija.

Za jedno malo mjesto to je katastrofa koja će desetkovati stanovništvo kao i zarazna bolest.

No, svima nama prijeti još veće zlo. Cijena sjetve toliko je narasla da su se oni manji poljoprivrednici koji su preživljavali na rubu isplativosti, našli u nepremostivoj prepreci.

Cijene sjemena žitarica i umjetnog gnojiva tolike su da će puno polja ostati nezasijano.

Proizvođači tjestenine već sad najavljuju veliki skok cijena tjestenine hrane koja je spašavala siromašne od gladi.

Ovih dana novi vlasnik Sberbank dolazi preuzeti svoju kupljenu imovinu,  među potraživanjima banke  su i krediti Fortenove u čijem je posjedu i Belje.

Belje je najveći vlasnik naših žitorodnih polja, odnedavno je u vlasništvu gazde koji juri za profitom, prodaje tamo gdje postiže najveću cijenu.

Posao stoljeća kako je Plenković nazivao spašavanje Agrokora doživio je najveći fijasko u povijesti.

Sve ove sitne političke igrice koje nam serviraju sitni igrači mrvice su prema grudi koju kotrlja Todorić.

Todorić protiv DORH-ai USKOKA vodi sa 2:0.

Todorić se brani sam, a institucije su potrošile silne milijune na vještačenja i savjetovanja.

Ako međunarodni sud potvrdi da je Todorić u pravu, građani Hrvatske Todoriću će morati nadoknaditi štetu koja će premašiti sve najcrnije prognoze, a sam ministar Marić dao je naslutiti da je to moguće .

To je ono što se iza brda valja dok se Remetinac puni sitnim kokošarima poput onog malog “srolje” bivšeg direktora lutrije koji je preko student servisa krao male novce iz vlastite firme , studenti su mu dizali po 5000 kuna, a škrtac im je za tu uslugu davao tek 300 kuna, što je manje od 10% koliko je davao onaj od prije uhvaćeni rektor fakulteta .

Tom malom kokošaru u pretresu su pod krevetom našli 4 milijuna, a on tvrdi da su novci njegovi.

Čovjek je počeo sa sitnim krađama u “dilu” s ministricom  Žalac postao milijunaš jer softver je postao roba na kojoj se najbolje u svijetu zarađuje u Hrvatskoj.

Vrlo unosno je i dijeliti savjete u Hrvatskoj, poznato je da je grupa Borg u kratkom vremenu planetarno zaradila savjetujući ministricu Dalić i Vladu po pitanju spašavanja Agrokora.

Te honorare osporio je sud koji je odbacio vještačenja i nikome ništa, ministrica je na nagradnom poslu u Podravci, Ante Ramljak negdje uživa u životu i u najlakše zarađenim novcima, a Kostić ima širom otvorena vrata da zauzme vođenje Konzuma, Belja i da nam posredno reže šnite kruha na najtanju moguću mjeru, ovaj put ne radi zdravlja nego zbog toga što si deblje nećemo moći kupiti.

Spašavanje Agrokora završilo potapanjem skladišta hrane a mornari će uskoro dobiti od novog kapetana obavijest da je preuzeo kormilo.

Sitni kokošari pune Remetinac a krupne ribe se bacakaju u plićaku i samo je pitanje vremena kada će se nasukati, pri tome bućkaju more ne bi li podigli vodostaj.

Još sitniji je Kojić  Bandićev “financijski mag” koji oko sebe skuplja vojsku privilegiranih koji su muzli Zagreb do zadnje kapi. Prijetnje tužbom da su privilegije “stečene pravo”, je isto što i pozivanje na nasljedstvo iako je nasljedstvo pod ogromnim hipotekom.

Hoće li Kojić koji želi privilegije koje su se isplaćivale zaduživanjem grada preuzeti i dio dugova grada ?

Ako umre u jednoj porodici onaj koji je gradio kuću na kredit,,njegovi nasljednici preuzmu i otplatu kredita i svih ostalih dugova vlasnika za kojeg se vodi ostavinska rasprava . Gosp. Kojić sitni kokošar hranio bi i dalje kokoši krupnim zrnima  kukuruza, koju su kopali i posijali neki drugi poljodjelci i pospremili u silose.

Hrvatska je odmah poslije rata napustila dobre tradicionalne običaje koje su održavale ljude u životu sva ova vremena do sada, a to je pravo da onaj” tko sije taj i žanje.”

To je pravo na opstanak koji se kod nas grubo krši, no sada je to pravo i dodatno smanjeno.

Država je institucija koja mora osigurati sjetvu, ako to ne učini gubi smisao postojanja .

U tradiciji našeg naroda je da su susjedi u jednom selu bili zavađeni raznim ljudskim zavadama, ali u trenutku sjetve pomagali su se međusobno.

Kokošari su nam preuzeli državu, a Premijer sa svojim kabinetom stao u njihovu obranu i još ih nagrađuje za dobro obavljen posao.

Martina Dalić trebala je biti smijenjena dok je Todorić vodio 1:0.

Podravka proizvodi hranu, nedostatak poljoprivrednih sirovina za proizvodnju, izazvane skupom sjetvom je guranje Podravke u nečije ruke.

Hoćemo i nju dati kokošarima da ju iskljucaju do zadnjeg zrna kao što smo dali da se Zagreb izmuze do zadnje lipe?

Hoćemo se i dalje praviti da nas se to ne tiče ?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments