MOJ NARODE…

piše: Milan Rajšić

“...Na našoj se meti nalaze: zapadna demokracija, humanizam, kapitalizam i komunizam, ali i neke civilizacijske vrijednosti poput rasne jednakosti i ravnopravnosti spolova. U osnovi, mi vjerujemo da hrpa pacifističkih mimoza sprečava nastanak moćnog vojnog imperija jer bez toga čovječanstvo neće moći ući u svoje šesto doba, Doba vatre. U maniri najgorih teoretičara urote, ksenofoba i fašista, mi vjerujemo da će rasno čista civilizacija s moćnom vlašću zavladati galaktikom…”

Ovakve i slične poruke, jučer, su desetci tisuća ljudi, imali priliku čuti na europskim trgovima.

“Moj narode…” govorili su ultra lijevi, jednako kao i ultra desni.

A ovako je izgledalo prije više od šest decenija…

Izvjesni Jones je osnovao sektu 1956. godine iz Cadle Tabernacle u Indianapolisu, a sljedbenike je privukao šireći vjerske i ozdravljujuće poruke. Stekao je reputaciju propovjednika socijalnog evanđelja, a karizmatični je vođa u javnosti stvorio jako pozitivnu sliku jer je vodio  razne socijalne i zdravstvene programe za najugroženije društvene slojeve.

Tisuće ljudi otišlo je tamo jer su vjerovali u utopijsku priču o skladnoj skupini i život od poljoprivrede, ali tamo je sve bilo u suprotnosti od Jonesove propagande. Naime, svima koji bi došli oduzeo je putovnice, uskraćivao lijekove, a mnoge od sljedbenika podvrgavao je teškim kaznama.  Pisma i telefonski pozivi sljedbenicima su bili uskraćeni,  tako da su živjeli u strogoj cenzuri i izolirani od ostatka svijeta.

Jonesova poruka socijalne i rasne jednakosti privukla je mnoge, a pogotovo mlade idealiste koji su u tome vidjeli priliku pronalaska vlastitog identiteta u tadašnjem svijetu.

Prije 43 godine, 18. studenog 1978. dogodio se jedan od najvećih gubitaka ljudskih života u povijesti američkog civilnog života, kada je pronađeno mrtvo tijelo vođe kulta Hram naroda Jima Jonesa zajedno s 909 mrtvih sljedbenika, među kojima je bilo i 276 djece. Počinili su masovno samoubojstvo koje je šokiralo Ameriku, a tu veliku tragediju preživjelo je samo 20 ljudi. Stravičan prizor ljudskih leševa šokirao je sve koji su vidjeli taj prizor koji je ledio krv u žilama.

Bilo je to vrijeme u kojem su nas roditelji  vodili na subotnji ili nedeljni izlet u prirodu, da bi par godina kasnije, mi, rođeni anarhisti i protivnici reda, preuzeli ovaj stari običaj. Pa onda devedesetih, došla vremena u kojima se za vikend odlazi na provod u trgovačke centre.

I tako, korak po korak, stigli smo u vrijeme kada se djecu vodi na prosvjede.

Sasvim svejedno protiv koga, sasvim svejedno protiv čega.

Moj narode…  za Slobodu!!??

Odabrani ovogodišnji, najbolji adventni, božićni i novogodišnji sajmovi. Moj grad Trier, je naj u Njemačkoj i šesti u Evropi.

Bolji od Triera, a može li igdje biti bolje?,  su Brisel, Beč, Vroclav, Budimpešta i najbolji Basel. Dobar provod, narednih dana Vam želim.

I ne zaboravite ponijeti zaštitnu masku i razne potvrde. Bez ovoga nema ove godine, ni provoda.

A ovih dana u grad stiglo novo vino.

Stigao je Baeujolaise.

Nazdravlje!!!

3.7 3 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments