NAGRADA ZA “QUO VADIS, AIDA”

Film “Quo Vdis, Aida” proglašen najboljim europskim filmom 2021. godine.

izvor: Index

FILM Quo Vadis, Aida?, redateljice Jasmile Žbanić, proglašen je u Berlinu najboljim europskim filmom 2021. godine.

Film tematizira genocid u Srebrenici, a osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada te bio nominiran za Oscara.

Također, Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade za najbolju redateljicu za taj film, a Jasna Đuričić za najbolju europsku glumicu.

Jasmila je nakon proglašenja u svom govoru zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, svom mužu, producentu Damiru Ibrahimoviću, i svojoj kćeri na podršci.

“Zahvaljujem Ženama Srebrenice, koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerki, koja me inspirira da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Europu od one koju imamo”, rekla je Jasmila Žbanić. Ranije je rekla da je tijekom pet godina rada na filmu puno ljudi podržalo njegovu realizaciju, a već nakon prvih projekcija potpora se povećala, unatoč činjenici da je teška ratna tematika filma, posvećenog genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, donekle demotivirala distributere.

“Dok god živi ta trauma i dok je ne raščistimo, dok ne nađemo način da razgovaramo jedni s drugima i tu bol ne procesuiramo, mislim da su potrebni ovakvi filmovi”, kazala je Žbanić.

Dodala je kako je posebice intrigira opsada Sarajeva od 1992. do 1995. godine, o čemu bi se mogla napraviti serija jer je to obilježilo živote te bi i narednim naraštajima trebalo ostaviti to sjećanje i iskustvo.

2 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments