STIGLO JE PISMO

Stiglo je pismo Hrvatske narodne banke onima šta su potpisivanjem tražili poništenje natječaja kojim se kuna stavlja na kovanice budućeg eura.

piše: Alida Bremer
Naravno, iz medija smo bili upoznati s procesom odlučivanja, kao i s tim da je i pas dalmatinac bio u prvobitnim prijedlozima (svatko tko je googlao ovu temu je to mogao pročitati), ali i pored toga što su dvije Komisije unutar sebe izabrale pet prijedloga – šahovnicu, kartu Hrvatske, kunu, glagoljicu i Dubrovnik – i dale ih na glasanje, te dopustile da građani izaberu jedan dodatni motiv – izabrali su Nikolu Teslu – meni osobno proces biranja motiva ne izgleda toliko otvoren prema građanima, koliko se na prvi pogled može učiniti. Jer ovih pet motiva su već bili predloženi od strane obje Komisije, pa i izabrani, samo je Dubrovnik voljom građana zamijenjen Nikolom Teslom.

To da je Hrvatska kovaonica novca već izradila srebrnjake i zlatnike s likom dalmatinca smo bili smo i sami rekli, no dobro.

Ne treba biti sitničav ni gnjaviti više s ovom temom, postoji puno drugih važnih tema, pa evo samo svima dajem na uvid pismo, jer je lijepo što je odgovor iz HNB stigao. Evo ga:

“Poštovana,

hvala Vam na Vašoj poruci i prijedlogu za motiv na nacionalnoj strani kovanice eura.

Dopustite da Vas upoznamo s postupkom izbora motiva na hrvatskim eurokovanicama. U srpnju 2021. građani su imali prilike ocijeniti pet motiva koje su predložile Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura i Komisija za novac.

Svaki član Komisije za odabir iz šireg skupa motiva izdvojio je po osam motiva te je napravljena rang-lista s brojem glasova za pojedini motiv. Članovi Komisije svoje su glasove dali za sveukupno 41 prijedlog, a prvih devet, koji su dobili najveći broj glasova, redom su: šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica, Dubrovnik, Nikola Tesla, pas dalmatinac, Vrančićev Homo volans (crtež padobrana) i kralj Tomislav.

Komisija za odabir uputila je rang-listu s motivima Komisiji za novac koja je odlučila da prvih pet motiva – šahovnicu, kartu Hrvatske, kunu, glagoljicu i Dubrovnik – ocijene i građani u internetskoj anketi na stranici euro.hr. Svaki motiv građani su mogli ocijeniti na skali ocjena od jedan od pet (odnosno ocjenama u rasponu od “uopće mi se ne sviđa” do “najviše mi se sviđa”), a mogli su predložiti i jedan dodatni motiv u skladu s vlastitim stavom o tome koji bi motiv najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani eurokovanica. Svoje ocjene u web anketi dalo je gotovo 50 tisuća građana.

Najveću prosječnu ocjenu građana dobila je šahovnica, slijedila je geografska karta Hrvatske, glagoljica, kuna te Dubrovnik, pri čemu je potonji motiv bio bitno slabije ocijenjen u odnosu na druge motive. Građani su iznijeli više od 11 000 slobodnih prijedloga, a među njima se domi

nantno izdvojio motiv Nikole Tesle.

Nakon provedene web ankete, Komisija za novac utvrdila je konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica: šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla. Pritom je šahovnica izabrana kao zajednička podloga na svim kovanicama, a ostali su motivi na apoenima raspoređeni na sljedeći način: na kovanici od dva eura prikazana je geografske karte Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centa našao se motiv glagoljice.

Odabirom motiva započela je sljedeća faza – natječaj za izbor dizajna nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica.

Još jednom Vam zahvaljujemo na pokazanom interesu i Vašem prijedlogu motiva na nacionalnoj strani kovanica eura te Vas ujedno možemo informirati da je Komisija za novac donijela odluku o objavi i provođenju novog otvorenog natječaja za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura. Više informacija dostupno je u priopćenju za javnost.

S obzirom na to da je novi natječaj za dizajn naličja eurokovanice od 1 eura u pripremi sve zainteresirane upućujemo da prate web stranicu HNB-a (www.hnb.hr) i profile HNB-a na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, LinkedIn) na kojima će uskoro biti objavljen.l).

Dodatno bismo Vam željeli skrenuti pozornost na to da je Hrvatska narodna banka, upravo zbog prepoznatljivosti dalmatinskog psa, izdala prigodni zlatni i srebrni kovani novac s navedenim motivom (https://www.hnb.hr/-/dalmatinski-pas). Također, Vaš ćemo prijedlog razmotriti nakon ulaska u europodručje, s obzirom na to da svaka država ima pravo izdati dvije prigodne optjecajne kovanice od 2 eura godišnje i pritom odabrati motiv koji će na tim kovanicama koristiti (https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/comm/html/index.hr.htm

Srdačan pozdrav

Direkcija za eksternu, internu i digitalnu komunikaciju • External, Internal and Digital Communications Department

Sektor komunikacija • Communications Area

HRVATSKA NARODNA BANKA • CROATIAN NATIONAL BANK

Trg hrvatskih velikana 3

HR-10000 Zagreb

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments