ZDRAVLJE ILI BIZNIS

KOLUMNA POVODOM
piše: Emil Cipar

Građanska inicijativa za čist zrak u Slavonskom Brodu je nova, ali obećavajuća grupa građana, koja je odlučila spriječiti daljnje zagađivanje zraka i argumentirano se nametnutu Vladi republike Hrvatske kao ozbiljan i kompetentan sugovornik.
Šta se događa u Slavonskom Brodu?
U Slavonskom Brodu se još ne događa ništa značajno ni revolucionarno, ali naznaka je sve više da bi se moglo puno dogoditi. Pažljivom promatraču događaja u svezi sa zagađivanjem zraka u ovom idiličnom gradu na lijevoj obali Save, iz svake izjave mjerodavnih, vidljiv je neizbježni sukob dviju interesnih sfera. Sukob koji bi se mogao svesti na slogan:
BIZNIS ili ZDRAVLJE.
Na strani BIZNISA je moćna koalicija raznih interesnih sfera, koja raspolaže sa jako puno novca, dok su na drugoj strani, naoko nemoćni građani, njihovo zdravlje i zdravlje njihove djece.
Kakav otrov rafinerija u susjednom Bosanskom Brodu proizvodi nije uopće poznato. Osjetljivo zagađenje je sumporni dioksid, koji se osjeti u zraku i koji se redovno mjeri.
Problem je u tome što ga mjeri koalicija BIZNIS, a koalicija ZDRAVLJE rezultate mjerenja dobiva samo djelomično na uvid.
I problem je u tome što je sumporni dioksid najbezopasniji u nizu drugih otrova koji građani redovno udišu. Ostali se ne mjere, a razlozi zbog čega se to ne čini, postaju svakim danom sve jasniji …velika lova je u pitanju
Najjači igrač na strani BIZNISA je koruptna vlada Republike Hrvatske, koja koristi svu svoju moć da bi bagatelizirala problem. U cijelom lancu sudionika ne postoji ustanova ili služba, koja ne krši Ustav.
Vlada se ponaša, kao vlada neke banana-države. Nije osigurala svojim građanima osnovna ustavna prava, ili što je još gore pokušava bagatelizirati opasnost kojoj su izloženi stanovnici Slavonskog Broda. Čak si dopušta biti krajnje cinična.
Tako predlažu „smajliće“ protiv svake opasnosti. Kod povećane koncetracije otrovnih plinova „smajlići“ bi počeli plakati što bi trebalo građanima biti opomena da zatvore prozore ili da zamole susjede da malo zavrnu ventil.
Ovo nije izmišljotina ciničnog kolumniste, nego prijedlog Saborske komisije za zaštitu okoliša, odnosno Ministarstva za zaštitu istog.
Jedino što ova gospoda štite jest da sve ostane kako jest, a ako se nešto nedajbože dogodi, onda će slijegati ramenima i reće …nismo znali.
Da je cinizam neviđenih razmjera moguć, da se svjesno poigrava za životima tisuće ljudi …poznato je najkasnije od Tchernobila. Do katastrofe su svi stanovnici toga grada bili uvjereni u sigurnst atomske centrale.
Ako bi se ipak nešto dogodilo, stanovnici su bili osigurani, jer je svaki od njih kod sebe imao tabletu za slučaj nesreće. Ako se dogodi bilo što …treba samo popiti tabletu.
I dogodilo se! Nasuprot svih uvjeravanja da se ne može dogoditi …dogodilo se ipak. Stanovništvu nisu ništa koristile tablete, koje su morali nositi sa sobom. Mnogi su umrli u uvjerenju da im se ne može ništa dogoditi.
Kao da jedan Tchernobil nije bio dovoljan, Vlada republike Hrvatske opasno sudjeluje u drugom. Umjesto tableta nudi „smajliće“. Koliko glupim smatra Vlada svoje građane? Cinična poruka je jasna
Umrijeti smiješeći!
Na drugoj strani fronta  je ZDRAVLJE. Ono nema iza sebe nikakav lobi, nikakav novac, ali naoružano je prirodnim nagonom za samoodržanjem. U Slavonskom Brodu se u Građanskoj inicijativi okupilo dovoljno ljudi, koji raspolažu sa dovoljno pameti i iskustva da se suprostave BIZNISU, a argumenti zdravog razuma su na njihovoj strani.
ZDRAVLJE ili BIZNIS, a nikako ZDRAVLJE za BIZNIS, kako to vlada pokušava sprovesti. Građani se ne daju više vući za nos i Inicijativa dobija iza dana u dan sve veći broj pristalica. Nedavno joj se pridružila i Liga za borbu protiv raka iz Slavonskog Broda.
Ohrabrujuće je da Građanska Inicijativa za čist zrak može jako argumentirano nastupati prema najvišim državnim tijelima i ukazati im na njihovu ustavnu dužnost, a ona jasno kaže: Nema trgovine sa zdravljem građana.
Sa nedavne tiskovne konferencije Građanske akcije, doznajemo da će se tražiti na uvid Ugovor o transportu sirove nafte za rafineriju u Slavonskom Brodu i ispitati ga na njegovu ustavnost. U tom protuustavnom ugovoru je ključ cijele priče. Državna tvrtka „JANAF“ opskrbljuje, uz naknadu naravno, rafineriju naftom koja sadrži veliki postotak sumpora i koja se u zemljama koje imaju i u praksi visoke ekološke standarde ne bi smjela prerađivati. Prerađivati se smije u Republici Srpskoj, jer njihovi standardi to dopuštaju.
Ali građani Republike Hrvatske imaju pravo na svoje zdravlje i imaju pravo na informaciju kakva se nafta transportira kroz zemlju.
Nedavno se u rafineriji dogodio požar i skoro je došlo do novog Tchernobila, jer se sve dogodilo u blizini rezervoara za vodik. Zasada stanovnici Slavonskog Broda nemaju ni onu tabletu, koju su građani Tchernobila nosili sa sobom. Nemaju niti plan spašavanja …nemaju ništa osim sve jačeg osjećaja nemoći.
Rekoh već …na strani građana je nagon za samoodržanjem, a on je iracionalan. Građanska inicijativa je uporna i potrebna joj je svaka moguća podrška.
Dokaže li se da je Ugovor o transportu nafte protuustavan …Vlada je dužna obustaviti transport nafte. Građani se neće zadovoljiti izjavama kao …to bi moglo naškoditi dobrim međunarodnim odnosima …kako tvrde odgovorni u JANAFU. A i sve da mogu naškoditi to nije nikakav argument, jer …ako sam mrtav šta mi koriste dobri međunarodni odnosi.
Step by Step …formira se stručni otpor u Slavonskom Brodu. Više nam se neće moći dolaziti sa „smajlićima“ i prijetnjama o prekidima dobrih međunarodnih odnosa. Građani Slavonskog Broda žele konačno znati kakav zrak udišu i kakva voda teče Savom. Vlada će se morati potruditi i u Slavonski Brod slati ozbiljnije i kompetentnije sugovornike, a prije svega mjernu stanicu čiji će podaci biti svakome dostupni i koja će mjeriti sve otrovne sastojke.
ZDRAVLJE ili BIZNIS, ne mora tako značiti slogan. On je moguć i u obliku …BIZNIS s obzirom prema ZDRAVLJU.
Novi Tchernobil je svugdje moguć. Građani Slavonskog Broda su toga više nego svjesni.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovani Emile

Svakako sam za čisti zrak u Slavonskom Brodu ipak sam išlenja da se ta akcija treba sprovesti i u Sisku
ali i diljem Hrvatske jer inače nam nema ni sasvim čiste Slavonije.

Dubravka Nikolaš
Dubravka Nikolaš
13 years ago

Jako je lijepo čuti takove riječi.Nemojte nas zaboraviti.Očekujemo i dalje vašu otvorenu potporu.

Josip Mayer
13 years ago

Dragi Emile

Istina je da će se Vlada morati kad tat više pobrinuti o ljudskim pravima i pravima radnika te o građanskim okolišu i o radnim mjestima.

Pitanje je samo koja, sa obzirom na to,da je sve to ova zapustila.

Viktor Arbanas
13 years ago

Emile, tako “vlada vlada”! Pa naša željezna baba Tračerica nas je sve pozvala da uživamo u njenom vladanju nad našom državom u kojoj smo mi stvarna i jedina vlast, ali samo po Ustavu, bezvrijednom papiru. Čemu se vi Brođani nadate, možda nekoj pomoći? Ova VLAST samo laje i uništava sve hrvatsko samo da se održi na vlasti. Ta ološ se brine samo o svojim jamićarima, a ne o nekima Brođanima, seljacima, Đakovštini, radnicima itd.! Pa oni su podpisali ugovor sa Štakorijom i to takav ugovor koji nama osigurava samo nedostatke i gubitke (T-kom, ZERP, INA, HEP, Sunčani Hvar, željezare, banke,… Read more »

Gacic Hrvoje
Gacic Hrvoje
13 years ago

Izravno u srž problema. Svaka čast i drago mi je što ste dio inicijative!