FUZIJSKA ISTRAŽIVANJA I RH

tekst: Marko Jareb

Hrvatska pamet iz Instituta Ruđer Bošković je dala veliki doprinos u realizaciji fuzijske elektrane na globalnoj razini. EUROfusion je jedan od najvećih istraživačkih konzorcija danas. Njegova je primarna zadaća kako iskoristiti fuziju kao izvor energije.
JET ili Joint European Tours je uređaj pomoću kojeg se postižu temperature i do deset puta veće od temperature u žarištu Sunca. On se nalazi u Upravi za nuklearnu energiju Ujedinjenog Kraljevstva.
ITER je međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor, koji se gradi na jugu Francuske, a podupiru ga Kina, Europska unija, Indija, Japan, Južna Koreja, Rusija i SAD.
U projekt ITER uključena je i Hrvatska, prvenstveno Institut Ruđer Bošković i druge njene znanstvene institucije i kompanije. Istraživanja fuzijskih dostignuća se provode već dva desetljeća.

U vremenu od 2017. do 2020. je u Institutu Ruđer Bošković izvršena analiza čestica fuzijske prašine na ionskoj mikroprobi, u suradnji sa znanstvenicima iz UK, Švedske i Poljske. Došlo se do spoznaja kako se sigurno može ići na jače grijanje plazme, veću količinu fuzijskog goriva i jaču fuzijsku reakciju. Prvenstveno su te spoznaje važne za sigurnost rada ITER-a.
Za fuzijsku energiju od 59 megadžula korišteno je 0,1 mg tricija i 0,07 deuterija dok bi za isti iznos energije trebalo kilogram plina ili dva kilograma ugljena.

400 kg deuterija i tricija godišnje će biti potrebno budućim velikim fuzijskim elektranama što je 10 milijuna puta manje od količine fosilnih goriva koje se upotrijebe za istu proizvedenu količinu električne energije.
Na jednoj dalekovidnici sam čuo od jednog hrvatskog poduzetnika, da mu nije jasno zašto Hrvatska želi biti prva u svijetu u nogometu ili u rukometu, a ne želi to biti u ekonomiji.

Može li Hrvatska i u ekonomiji biti među prvima u svijetu?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments