POZDRAV S PRELA SIĆANJA

Što nam rade naši u Subotici

prilog: HKC Bunjevačko kolo

Subotica/ Dvanaesto po redu Prelo sićanja održano je u nedjelju, 27. veljače, u dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, a druženju uz čašicu i razgovor, te neizostavne fanke (krafne) prethodila je sveta misa u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila u Subotici.

Kako smo kroz protekle godine naviknuli, sudionici Prela sićanja, odjeveni u svečanu zimsku bunjevačku nošnju, okupili su se u središtu grada kod spomenika Presvetog Trojstva, te se svi skupa uputili na svetu misu koju je predvodio fra. Danijel Maljur u zajedništvu s predsjednikom Katoličkog društva Ivan Antunović vlč. Josipom Štefkovićem.

Lijepo je bilo vidjeti budućnost naše zajednice, mlade koji su se sami organizirali i obukli u svečanu bunjevačku nošnju.

Svima njima bi bilo puno lakše doći u crkvu i na druženje u hlačama ili komotnije odjeveni, ali su bili spremni prije svega pripremiti nošnju, te se odjenuti i tako dati svoj doprinos očuvanju kulturne baštine.

Ono što bismo mogli dodatno izdvojiti, što ovo prelo čini drugačijim od drugih jest da su tu nazočni ljubitelji nošnje, čuvari običaja i tradicije, kojih je ove godine bilo oko stotinu.

 

..

 

4 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments