GRUPNI PORTRET

piše: Milan Rajšić

Većina nas bijelih i mudrih, koji u jednoj ruci držimo štap, a u drugoj unukovu ruku, sjecamo se “kurble”, metalne šipke na dva mjesta zakrivljene. S ovom ručicom, obrtaljkom, okretaljkom, stavljao se automobilski ili drugi motor u pogon. Prvu kurblu i prvi automobil vidio sam još davne 1959. godine, kada se direktor naše škole dovezao crnom “Olympia”, a kada je trebao krenuti kući, pokušao je kurblajući pokrenuti auto.

Ni nakon desetak pokušaja nije bilo rezultata, pa je u pomoć pozvano dvadesetak veselih đačića, od kojih većina u kratkim hlačama koje su imale tregere i s bijelom košuljom i čarapama dokoljenkama.

Digla se prašina i glasna dječja graja, auto je par metara rolao bez glasa, a onda: “…brum, brum, brum…”

I narednih šezdeset godina, automobilski motori su se morali staviti u pogon i bilo je to okretanjem ključa ili pritiskom na dugme, a onda posljednjih par godina, niti kurble, ključa, dugmeta.

Posljednjih desetak godina “Instagram generacija” pokreće automobile na daljinski: “Klik! Klik!”

Nekada, prije šezdeset godina, Amerikanci, Nizozemci, Španjolci ili Francuzi su nakon gubitka kolonija, koje su bile prave koke koje nose zlatna jaja, zakurblali neki od stotinjak  ratova širom svijeta.

Lista je podugačka ali su nam u sjećanju oni u Indokini, Alžiru, Kongu, Koreji, Palestini…

Par desetaka godina kasnije, iste te bogate države zamijenile su kurblu ključem i na poziv ugroženih dolazile u pomoć s oružjem, a nedugo poslije toga su s pritiskom na dugme locirali mjesto i prostor u kojemu nema demokracije, pa tamo pokrenuli ratni motor, poslavši tenkove i avione. Somalija, Eritreja Irak, Libija, Avganistan prvi put, drugi put, treći put… Prodano!

A onda se pojavila “Instagram generacija”, pa po prvi put u povijesti, zakurblala: “Klik! Klik!”, rat u Siriji.

Procijenila je “Instagram generacija”, da tamo nema demokracije, nema ljudskih prava, nema slobode govora i mišljenja, ne jede se “Snickers” i ne pije neka od Cola.

Osam – devet godina, “Instagram generacija” navijala, svrstavala se, slala pomoć, naoružavala šakom i kapom… Tresla se brda, rodio se IS.

Onda se vrli demokratski, “Instagram Homo Sapiens”, nešto malo uplašio da IS mečka ne dođe pred njegova vrata, pa zaboravio i Siriju i ljudska prava i slobodu govora i mišljenja, a bogami i “Snickers” i neku od Cola.

U kolovozu prošle godine, “Instagram generacija”, par dana uživala u slikicama iz Avganistana, pa brzo zaboravila neugodne scene bježanja i bježanije velike i bogate Amerike.

Krajem veljače, mali ruski autokrata, ponudio “Instagram generaciji”, novu mogućnost kreiranja rata i ratnih stradanja, a ona to objeručke prihvatila. Milina jedna, leži čovjek zavaljen u fotelji, gricka “Snickers” i pije, ovaj put pivo, a oko njega tisuće mrtvih ljudi, stotine tisuća porušenih zgrada, milijuni ljudi bez domova i milijuni neprovjerenih informacija…

***
Ne može se čovjek načuditi, što je ostalo ovih dana od Velike Njemačke i gdje nestade sav Treći Reich.

Svaki poljski, slovački, češki, slovenski, litvanski, letonski, estonski, ukrajinski diplomata i političar, podigne nogu, pa se nediplomatski pomokri po njemačkom predsjedniku ili premijeru.

Jednako ovima sadašnjim, Steinmeier i Scholz, ali i onima prijašnjima kao što su gospodin Schroeder ili gospođa Merkel.

Ispade da Njemačka, nikada ništa nije dobro napravila za Europu, koju sada brane prokazane svjetske sile: Poljska, Slovačka, Češka, Slovenija, Litva, Letonija, Estonija i Ukrajina.

Trebala bi im, ta ista Njema, biti zahvalna i za rušenje Berlinskog zida i komunizma.

A ako odemo još malo u povijest, postavlja se pitanje, kakav je to Drugi svjetski rat vodila Njema, a da nije potamanila sve Ruse, umjesto da se s njima danas liže, kako to glasno i jasno kaže ukrajinski ambasador u Berlinu, gospodin Melnyk, dokazani obožavatelj lika i djela Stepana Bandera, nacističkog kolaboratera u Ukrajini.

***
Glasnogovornica gospođe Merkel je jučer javno obznanila i priznala:

U ime Zelinskog, Melnyka, Kaczinskog Svetoga. Amen. Milost Gospodina našega Bidena Krista, Ijubav Boga Oca i Majke Amerike i zajedništvo Svetoga Duha NATO sa svima vama. I s duhom tvojim. Braćo i sestre, priznajem svoje grijehe da mognemo proslaviti sveta otajstva. Ispovijedam se Melnyku, Zelinskom, Kachinskom, Bidenu svemogućemu i vama, braćo, da sagriješih vrlo mnogo mišlju, riječju, djelom i propustom, moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh.”

Narednih dana je na redu za ispriku predsjednik Republike Njemačke, a Schroeder, pretprošli njemački Kanzler, kaže: “Neću se ispričati,  spreman sam goriti u najgorem europskom Paklu.”

***
Ovome novome političkom pokretu Ujedinjenih istočno europskih zemalja, koje desetljećima nisu imale hrabrosti pobuniti se u komunizmu, a koji proteklih sedam godina nije primio ukupno pet stotina izbjeglica, treba dodati i pravovjerne njemačke Zelene, koji će se, eto, odreći i gasa neophodnog za njemačku industriju i dvadeset milijuna radnih mjesta ovisnih o ruskom plinu.

Važno je da energije bude za instagram.

Grupni portret s Bidenom.

4 3 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments