JOŠ JEDNOM, JOŠ JEDNOM…

piše: Milan Rajšić

Kakvo jutro mala moja da znaš samo... pjeva Bijelo dugme??

Olovno sivo, teško, hladno… Živog psa nema na ulici, tek rijedak auto projuri.

Kuhati, peći, piti, jesti, čitati, drijemati… Aktivnosti koje odlično pristaju uz ovo neizdrživo sivo.

Jutro na biciklu je bilo ugodno, a sad idem još malo pješice uzbrdo. Još malo se umoriti, oznojiti…

A onda kad se za dva sata vratim, bit će ovih dvadeset kvadrata, s toplim tušem, toplim radijatorom, toplim ručkom, kao mali Raj.

Odlazim.
*****
Hvala na pitanju, dobro sam.

A sto se ne javljam, što ne pišem?

Pa, ne pišem jer mi je dobro, uživam i nemam vremena za pisanje.

Tu i tamo mi i nije dobro, ali onda moram to što prije popraviti i nemam vremena za pisanje.

Danas mi je stvarno dobro. Napolju je upravo pristigao Arktik u kratku posjetu i ne ide mi se bez prisile u Sibir.

*****
Već je prošlo puno i puno dana, da je umrla Uta Ranke Heinemann, a ja se ne mogu već dugo, dugo osloboditi pomisli na nju.

Gospođa Heinemann je bila prva žena teolog u Katoličkoj crkvi, kćerka Gustava Heinemann, njemačkog predsjednika i protestanta do kraja života!!

Gospodja protestantsko-katolicke proviniencije se uspjesno borila za PDS, naslijednika Istocnonjemacke komunisticke partije.

A mi?

Hvalimo se kako smo tolerantni, napredni, otvoreni. I jesmo, jer za svoj stol ne pozovemo Hasana, naša kćerka neće za nekog Jovana, a nas sin će se kloniti Katice.

Prije dvadesetak godina sam na jednom razrednom sastanku u jezuitskoj Gimnaziji, koju je pohađao moj sin, otvorenih usta i izbečenih očiju, gledao i slušao gospođu Flick, vodeću optičarku u gradu, koja je zamolila razrednika da njezinu kćer ubuduće prebaci na protestantski vjeronauk, jer već dosta dobro poznaje Katoličanstvo.

Kad sam već kod roditeljskih sastanaka, moram se pohvaliti, da me je sin uvodio u triersko društvo. Bilo je uživanje negdje doći, pa da netko pita:… a, je li to jučer Filip pobijedio u latinskom ili grčkom?

I mojim roditeljima je bilo uživanje ići na roditeljske i šetati sa mnom po mjestu, visoko podignutog nosa. Sve su se otimali tko će se moći hvaliti.

A onda došla srednja škola. Kod kuće nastao rat. Sad se bori i otima, tko neće na roditeljski. Otac je morao po dekretu i direktivi biti žrtveni jarac koji će se crveniti dva sata, koliko je trajao sastanak.

Jedinica kao u odličnom njemačkom školstvu, a svinjarija za dvije roditeljske obitelji zajedno. Tradicija se nastavila i za vrijeme studiranja.

Tolerancija mojih roditelja bila je ravna gospođi Heinemann za koju tada, nikad nisam ni čuo.

******
Za biciklo i vožnju do Luksemburga spremni!

Ugodno vam zimsko Proljeće. Il’ možda proljetna Zima.

Jutarnja dvosatna šetnja je iza mene.

Hladno. Ledeno.

U očekivanju ručka napisat ću nekoliko rečenica. To mi čini dobro, a ako se nekome ne dopada ili se ne slaže s mojim stavovima i viđenjem svijeta, lako klikne na “izbriši”

Jeste li ikada bili u zalagaonici? Ne, ne, ne nije greška i nisam mislio na zalogajnicu.

Moram priznati da sam bio dobrano zatečen da tako nešto postoji u bogatom društvu. Ja sam uvijek mislio da se tamo donosi nakit, skupocjeni satovi i vrijedni predmeti, pa se na par mjeseci zalažu za četvrtinu stvarne vrijednosti. U pravilu se po založene predmete nikada više i ne dođe. Šokirao sam se kada sam vidio da se zalažu računari, kućanski aparati, fotoaparati, kožni odjevni predmeti… Ponekad za tragično-smiješne sume od pet, šest eura. Dolazi vrijeme da se najprije ode u zalagaonicu, a poslije toga pravo u zalogajnicu.

******
Umro Hans Küng, još jedan od vodećih, briljantnih teologa Katoličke crkve Švicarske

Küng je poznat po tome što je prvi u svijetu, progovorio o nepogrešivosti Pape i ostalih crkvenih dostojanstvenika. Küng je još više poznat zbog svog ekumenskog stava i uvjerenja da će na kraju sve biti jedno vjerovanje i brojne različite crkve.

Prije par dana, igrajući se s unukom, bio sam oduševljen kako mali dvogodišnjak broji: jedan, dva, tri… I tako do osam, a onda ponovo jedan, dva… Pa do devet, pa do deset…

Poznajući njegovu mamu i moju kćer Petru, bio sam više nego začuđen, može li tako što doći iz Betlehema. Naime, moja Petra je briljirala u glazbi, ali matematika i brojevi…

Umoran sam kao pseto, od trosatne igre zvane “Još jednom, još jednom…”

Mali Princ proslavio 75. rođendan.

5 6 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments