IGRAM, PJEVAM…

Uspješna Glazbeno plesna radionica hrvatskoga folklora u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice “Croatia” Hamburg.

prilog: uredništvo HGB

Hamburg/ U organizaciji i u prostorijama Hrvatske kulturne zajednice “Croatia” Hamburg je od 06. 05. do 08.05. 2022. godine održana Glazbeno plesna radionica hrvatskoga folklora pod naslovom “Igram pjevam ne znam šta”. 

Voditelj ove radionice hrvatske tradicijske glazbe i plesova bio je Tomislav Habulin, mag. muz. koji je za ovu prigodu doputovao iz Zagreba. Obrađivali su se napjevi središnje Hrvatske (Moslavine, Posavine, Turopolja), točnije, glazbeno plesna građa Posavskih Brega, Mraclina, Velike Mlake, Volodera, Repušnice i Kutine.

Pored sudionika iz Hamburga, na seminar je pristiglo i dvoje sudionika iz Bremena te osam članova Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin predvođenih predsjednicom udruženja Karmen Meić.

A sve je započelo još u listopadu prošle godine kad je slična radionica, seminar tradicijskog pjevanja održan u Berlinu u organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin. Predavač je bio isti a bilo je i sudionika iz Hamburga i Bremena. Radionicom u Hamburgu upoznavanje s hrvatskom tradicijskom glazbom podignuto je na višu razinu a suradnja Hrvata iz raznih gradova Njemačke dobila je ugodan nastavak.

Domaćini u Hamburgu, predvođeni Zdenkom Körperich, voditeljicom folklorne skupine Hrvatske kulturne zajednice “Croatia” Hamburg i podržani predsjednikom udruženja Ivom Perićem, učinili su sve da se gosti iz Berlina, Bremena i Zagreba osjećaju ugodno u “Croatijinom” domu i u Hamburgu. Domaćini su se iskazali u svakom pogledu, osigurali osvježenje, kavu i izvrstan objed sudionicima, priredili i zabavnu večer na kojoj je uistinu zablistao Tamburaški sastav Skitnice. Svaka čast!

Članovi Tamburaškog sastava Skitnice su: Mladen Kranjčina, Josip Zlomislić, Nikola Marčec, Andrija Mikinac i (u subotu odsutni) Mihael Sebek. Njima se na subotnjoj zabavi u svirci i pjesmi do kasno u noć vrlo uspješno pridružio i Novica Vidović iz Bremena koji je zajedno sa suprugom Ljiljanom sudjelovao u Glazbeno plesnoj radionici u Hamburgu.

Tri dana se ugodno družilo ali i vrijedno vježbalo, pjevalo i plesalo. Odzvanjale su riječi i melodije starih napjeva “Ječam žela”, “Lepa ti je lane”, “Okreni se moje kolo”… A za završnicu, svi sudionici seminara pjevali su na nedjeljnoj misi na hrvatskom jeziku, u crkvi st. Olafa.

Voditelj radionice, Tomislav Habulin izvrstan je poznavatelj hrvatske  izvorne glazbene građe i izvrstan glazbenik i pedagog koji ima prelijep način rada, komunikacije i prenošenja znanja drugima. Zanimanje za prošli, ovaj i moguće buduće radionice folkloraša i pjevača iz Njemačke, iz Hamburga, Berlina, Bremena…. govore upravo tome u prilog.

Tomislav Habulin, mag.muz., voditelj radionice tradicijskog pjevanja:

“Ovo je drugi puta, službeno i profesionalno u ovom angažmanu promicanje hrvatske tradicijske glazbe. Prvo je bio Berlin prošle godine u onim koronalnim uvjetima koji su bili svakako specifični i evo ovoga puta u Hamburgu. Prilika je to da se družimo kroz glazbu, prilika da nešto opet naučimo o svojoj kulturi, da se prisjetimo onoga svega što su radili naši stari. Prekrasna je atmosfera, divni ljudi, divno gostoprimstvo, ljudi koji su željni napuniti svoja srca hrvatskom glazbom i hrvatskom riječi. Bilo je preko 30 sudionika. Mislim da smo napravili lijep posao, bavili smo se glazbom Moslavine, Turopolja i Posavine. Odabrali smo to jedno uže kulturno područje koje je slično a opet ima i svoje različitosti. Nadam se da s ovim seminarima pomažemo rad Hrvatskih kutlurnih zajednica koje rade ovdje i da će naši pjevači, svirači plesači znati na lijep način prezentirati hrvatsku kulturu. Ovo se nekako dobro sve odvijalo, posebno to da se radionice mijenjaju po gradovima, da se svi zajedno družimo. Zapravo, seminari su svaki puta nastavak, nadogradnja nečega novog. Cijela priča je “učimo i pjevajmo hrvatski”. Za nešto novo ćemo tek vidjeti, u nekim smo pregovorima pa ćemo vidjeti, ne znam da li će to biti Berlin ili neki drugi grad ali znam da ćemo se opet sakupiti, rekao nam je Tomislav Habulin potvrđujući ujedno kako je dosta zauzet seminarima tradicijske glazbe, radi i u školi kao učitelj glazbene kulture, na postdiplomskom je studiju, ima probe s ansamblima, vodi dječji zbor, te studentsko kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić iz Zagreba”, rekao nam je Tomislav Habulin. mag. muz. i voditelj trodnevnog seminara tradicijske glazbe u Hamburgu.

Zdenka Körperich, voditeljica folklora i tajnica Hrvatske kulturne zajednice “Croatia” Hamburg:

Ideja za ovaj seminar došla je nakon seminara u Berlinu. Ali već smo i prije korone bili na seminaru u Hannoveru i Duisburgu tako da smo uvijek imali namjeru načiniti to i za nas. I mi rado idemo negdje, velika smo grupa i imamo svoje prostorije gdje to možemo napraviti i evo sad smo uspjeli. Kad smo na prošlom seminaru u Berlinu vas upoznali to je bio još malo veći poticaj, da kažemo idemo to s vama napraviti, da vas pozovemo jer vas nismo dobro poznavali. Pored folklora, u Hrvatskoj kulturnoj zajednici imamo još dvije sekcije, nogomet i rukomet. Naš folklor ima oko 75  aktivnih i pasivnih članova. Počele su dolaziti obitelji da se druže a djeca da igraju i iz toga je nastalo da su počeli dolaziti i stariji braća i sestre pa smo napravili i veću grupu. Imamo sad dječji i odrasli folklor, sekciju pjevanja i tamburaše. Nastupamo često na velikim binama u Hamburgu i sjevernom dijelu Njemačke, gdje god nas pozovu mi se trudimo otići. I znanje koje smo ovih dana stekli na ovoj radionici pokazat ćemo već 18.06. 2022. kada po treći puta nastupamo na Kieler Woche, poznatom festivalu jedriličara i najvećem ljetnom festivalu u sjevernoj Europi” a spremamo se i za jesenji susret čuvarica hrvatske kulturne baštine”, rekla nam je voditeljica folklora Hrvatske kulturne zajednice “Croatia” Hamburg od koje smo čuli kakav put je od 1985. do danas imala Hrvatska kulturna zajednica Hamburg i koliko truda se učinilo da udruga opstane i ostane, obogaćena folklorom, u svom prostoru i otvorena novim članovima, suradnji s drugima i novim znanjima i saznanjima iz hrvatske kulturne baštine.

Na koncu, gospođa Körperich je rekla  još i ovo:

“Uprava HKZ Croatie zahvaljuje svima koji su sudjelovali  u organizaciji ove radionice: članovima folklorne skupine, Tamburaškom sastavu Skitnice i kuharima. Posebno zahvaljujemo voditelju radionice Tomislavu Habulinu, mag. muz. koji je doputovao iz Zagreba, gostima, sudionicima radionice iz Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, HKU Bremen, HKD Napredak Hamburg i Hrvatskoj katoličkoj misiji Hamburg gdje su sudionici radionice sudjelovali na svetoj misi i pjevali naučene napjeve. I dalje ćemo, i nakon ove radionice raditi na tome da naše članove još više upoznamo s našom bogatom tradicijom i sretni smo što ove godine na Ljetnoj školi hrvatskog folklora u Zadru, koju organizira Hrvatska matica iseljenika, sudjeluju naša tri člana”, rekla je Zdenka Körperich, voditeljica folklora i tajnica Hrvatske kulturne zajednice “Croatia” Hamburg.

Karmen Meić, predsjednica Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin:

“Najvrijednije od svega, naravno osim druženja i ovako prekrasnog doživljaja, je ono što smo uspjeli postići s našim prvim tradicijskim pjevanjem u Berlinu, da smo se s našim prijateljima iz Hamburga i Bremena dogovorili da nastavimo s druženjem na ovakav način. Jedan lijep je to osjećaj kad  hrvatske zajednice surađuju, dijele troškove. Svojim zajedničkim seminarom i naučenim na njemu, bilo gdje da se pojavimo možemo nastupiti. Mi sad imamo jednu bazu znanja i sad nam je svima lakše učiti na tome i širiti ta znanja i utvrditi gradivo. Kad nam netko tko je stručan za taj dio to znanje prenosi, to mora biti uspješno i profesionalno. Samim tim ljudi  rado nastave i kasnije dolaziti na pjevanje  i djelujemo profesionalnije. Nismo profesionalci ali jednostavno djelujemo na taj način  da to zvuči stvarno dobro. Naravno, da se naučeno ne zaboravi slijedi vježbanje, nastupi i sami a i s drugim zajednicama. Na svim našim planiranim putovanjima možemo svugdje doći i zapjevati. Imamo i planove za nove seminare folklora. U Berlinu će to biti u desetom mjesecu, na jesen. U suradnji smo i s drugima. I mi ćemo ići na sve seminare, na taj se način dijele i troškovi a i stvara suradnja, rekla nam je Karmen Meić, predsjednica Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin čijih je osam članova sudjelovalo na seminaru tradicijskog pjevanja u Hamburgu, vrativši se u Berlin obogaćeni novim znanjem i melodijama ali i ispunjeni divnim međusobnim druženjem i gostoprimstvom domaćina.

Bilo je korisno, vrijedno,  toplo i nezaboravno.

Ponovilo se!

 

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments