ENDOMETRIOZA

Endometrioza – neugodna ženska bolest

piše: Verica Jačemenica-Jazbec, dr. med.

Maternica je šuplji organ u ženinu donjem trbuhu. Po obliku i veličini nalik je kruški u obrnutom položaju. Maternica ima tri otvora. Prema dolje je svojim užim dijelom otvorena prema rodnici. Na gornjem, širem dijelu, na obje maternične bočne strane nalazi se po jedan otvor: za lijevi i desni jajovod. Maternica je iznutra obložena sluznicom koja se zove endometrij.

Ta sluznica je podložna ženskom spolnom hormonu estrogenu koji se stvara u jajnicima. Estrogen upravlja cijelim ženskim bićem; on oblikuje žensko tijelo, utječe na psihu i upravlja mjesečnim ciklusom i trudnoćom. Pod utjecajem estrogena endometrij se u pojedinim danima ženina mjesečnoga ciklusa mijenja: raste i buja. Ako u tom mjesecu žena nije zatrudnjela endometrij se nakon faze bujanja stanjuje, odljušti se od stjenke maternice i s menstruacijskom krvi izlazi kroz rodnicu napolje. U slučaju začeća endometrij u maternici nadalje buja i služi kao gnijezdo za zametak djeteta. U tom gnijezdu dijete se razvija do porođaja.

Što je endometrioza

To je bolest kada se endometrij osim u maternici nađe i na nekom drugom organu u ženinu tijelu. Taj poremećaj se događa zbog tzv. retrogradne menstruacije.

Kod zdrave žene koja nije trudna, sav odljušteni endometrij i krv iz maternice izlaze kroz rodnicu napolje. No kod nekih žena se dogodi retrogradna menstruacija. To znači da se dio krvi sa djelićima endometrija kreće u obrnutom smjeru, te iz maternice odlazi u jajovode. Komadići endometrija tada putuju jajovodima do jajnika iz kojega se izlijevaju u trbušnu šupljinu. Zato se djelići endometrija mogu naći na površini svih trbušnih organa. Oni se mogu nalijepiti na potrbušnicu, jajnike, jajovode, crijeva, mokraćovode, mokraćni mjehur, rodnicu, na ožiljke koji su nastali nakon prethodne operacije (npr. nakon carskog reza, operacije slijepoga crijeva…). U vrlo rijetkim slučajevima djelići maternične sluznice mogu se naseliti čak i na porebricu i plućnu ovojnicu.

Kad bolesnica s endometriozom dobije menstruaciju ona tada istodobno krvari iz maternice, ali i iz svakoga mjesta na kome se u njezinu tijelu nalazi endometrij. Zato ima jake bolove u trbuhu. Ponekad pri tome nastaju priraslice koje smetaju drugim trbušnim organima i uzrokuju trajnu bol.

 Pojavljivanje bolesti

Bolest se javlja kod 10 do 15 % djevojaka i žena koje su spolno zrele. Najčešće pogađa žene između 30. i 40. godine života. Češća se javlja kod nerotkinja. Od te bolesti pati do 50% neplodnih žena. Ginekolozi izvještavaju da je u Hrvatskoj u 2021. godini bilo oko 100.000 bolesnica. Na cijelom svijetu ih ima mnogo milijuna.

Znakovi endometrioze

Bolesnica ima obilnu i produženu menstruaciju koja traje do 7 dana. Tijekom tih dana ima jake, grčevite bolove u trbuhu i tupu bol u donjem dijelu leđa. Bolovi su svakoga mjeseca sve žešći. Uz to se može javiti bol kod snošaja, bolno mokrenje, krv u mokraći, bolno odvajanje  (evakuacija) stolice, krv u stolici, nadutost u trbuhu, česti proljevi ili zatvor stolice. Bolesnica je kronično umorna, ima mučnine i nagon na povraćanje. Često postoji i problem sa začećem. Upravo zbog nemogućnosti začeća žena se javlja ginekologu.

Otkrivanje endometrioze

Uobičajenim ginekološkim pregledom endometrioza se ne može otkriti. No kod traženja  uzroka neplodnosti, često se nađe endometrioza.

Zdjelični organi pregledavaju se magnetnom rezonancijom. Tom pretragom se mogu naći abnormalne izrasline, tumori na jajnicima, jajovodima, maternici, ožiljci u trbuhu.

Ako postoji krvarenje iz debelog crijeva, radi se kolonoskopija.

Ako postoji krv u mokraći, radi se cistoskopija.

Ultrazvučnim pregledom preko trbušne stijenke ili vaginalnom sondom mogu se otkriti ciste u trbuhu.

Ako žena ima jake bolove, radi se laparoskopija u narkozi. Na trbušnoj stjenci učini se mali rez kroz koji se uvodi cjevasti aparat sa svjetiljkom, povećalom i štipaljkom. Ako se na trbušnim organima naiđe endometrij, on se tim aparatom može odmah odstraniti ili se pak uzima samo uzorak tkiva za daljnju mikroskopsku analizu.

U krvi bolesnice traži se tzv. biljeg za endometriozu (CA 125) te protutijela na tkivo sluznice maternice.

Endometrioza i neplodnost

Glavna i najčešća komplikacija endometrioze je neplodnost. Skoro svaka druga neplodna žena ima endometriozu.

Kod zdrave žene u jajniku se svaki mjesec stvori jajna stanica. Ona iz jajnika putuje (kroz zdravi i prohodni jajovod) prema maternici. Na tom putu jajna stanica se može susresti sa mnoštvom spermija. Ako jedan od njih prodre u jajnu stanicu, nastaje oplodnja. Oplođena jajna stanica tada putuje do maternice te se ugnijezdi u njezinoj unutarnjoj sluznici, u endometriju. Tu se nadalje razvija zametak.

Ako je endometrij zatvorio jajovod, ne može doći do susreta sa spermijem, ni do oplodnje.

Endometrij se ponekad može naseliti čak i na samu jajnu stanicu ili na spermij. S takvim oštećenjem također ne može doći do začeća.

Liječenje

Endometrioza je bolest koja se još uvijek ne može posve izliječiti. Pojedinim vrstama liječenja mogu se ublažiti tegobe, poboljšati plodnost i spriječiti napredovanje bolesti.

Kombiniraju se razne vrste liječenja.

1. Operacijom se može ukloniti endometrij sa pojedinoga organa. Neprohodni jajovod se može rekonstruirati.

2. Bolovi se blaže ibuprofenom.

3. Hormonsko liječenje: Kontraceptivna tableta ima u sebi kombinaciju estrogena i progestina. Tim lijekom se sprečava ovulacija i usporava rast sluznice maternice. Na taj način se ublažuju bolne menstruacije i skraćuje vrijeme menstrualnoga krvarenja.

4. Ako žena zbog nekih drugih bolesti ne smije uzimati kontraceptivne tablete, tada joj se daje samo hormon progestin. Tim lijekom se stabilizira endometrij, smanjuje se obilnost krvarenja i uspostavlja redovitost ciklusa. No od toga lijeka nastaje nepravilno krvarenje između menstruacija, (u doba ovulacije), žena ima mučnine i česte promjene raspoloženja.

5. Liječenje hormonom agonistom androgena: To je sintetički hormon koji sprečava rast i bujanje sluznice u maternici kao i endometrijske otoke sluznice na drugim organima. Od toga lijeka žene pojačano dobivaju na težini, izbijaju im akne po koži i pojačano im rastu dlačice, osobito na licu.

6. Liječenje hormonom agonistom GnRH: Tim lijekom se ometa ovulacija i menstruacija. On ženu uvodi u umjetnu menopauzu. Taj lijek se daje samo 3-6 mjeseci. Nakon prestanka liječenja ženi se vraća menstrualni ciklus. Od toga lijeka nastaju napadi vrućine i znojenja, žena dobiva šupljikavost kostiju (osteoporozu) i suhoću rodnice.

Nakon hormonskoga liječenja bolesnici se povećavaju šanse za začeće.

Ako bolest ne reagira na hormonsko liječenje, a žena više ne planira rađati, tada se  operacijom odstrane maternica, jajnici i jajovodi.

Olakšavanje endometrioze zdravim načinom života

Sjemenke lana djeluju povoljno jer sadrže antioksidanse i omega-3 masne kiseline.

Kurkumin iz kurkume snižava estradiol u krvi. No kurkuma nije za žene koje se liječe lijekovima protiv zgrušavanja krvi.

Povoljno djeluju čajevi od đumbira, kamilice i maslačka.

Prehrana mora biti bogata vlaknima. Vlaknasta hrana je lako probavljiva i obiluje antioksidansima. Uputna je vlaknasta hrana: svježe, sezonsko i lokalno voće i povrće, zeleno lisnato povrće, salata, blitva, brokula, celer, kelj, koraba, kupus, špinat, celer, grašak, mahune, borovnice, đumbir, integralne žitarice. Tamna čokolada sa više od 70% kakaa. Bobičasto voće obiluje antioksidansima. Zdravih proteina ima u jajima, puretini, piletini, ribi (losos, skuša, bakalar, haringa). Korisne masti nalaze se u orašastim plodovima (orasi, bademi, indijski oraščići, bundevine sjemenke). Nekim ženama pomaže bezglutenska dijeta.

Treba izbjegavati kofein, alkohol, konzervanse, aditive, citruse, bijelo brašno, šećer, margarin, jako slanu, prženu i gotovu hranu bogatu transmasnim kiselinama, crveno meso. Nekim ženama škode mliječni proizvodi.

Za eliminaciju viška estrogena, treba popiti barem dvije litre vode dnevno, konzumirati  jogurte (probiotike), minerale i vitamine (magnezij, kalcij, cink, selen, E vitamin. B vitamin).

Poželjna je borba protiv stresa, život sa dovoljno sna, tjelovježbom i vježbama opuštanja.ENDRO

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments