MAJA SEVER NA ČELU EUROPSKE FEDERACIJE NOVINARA

Maja Sever, novinarka i predsjednica Sindikata hrvatskih  novinara (TUCJ) izabrana je za predsjednicu Europske federacije novinara (EFJ)

prilog: Ivica Košak, Redakcija časopisa Riječ
foto: M. Sever, Europska federacija novinara; V. Gotovac, M. Sever  obiteljski album, Arhiva redakcije

Izmir/Wiesbaden, 14. lipnja 2022. tijekom Generalne skupštine EFJ-a koja se održava u Izmiru u Turskoj.

Maja Sever nasljeđuje Mogensa Blichera Bjerregarda iz Danske nakon tri mandata od po tri godine. Za potpredsjednika je izabran Mustafa Kuleli (TGS, Turska).

Europska federacija novinara (EFJ) najveća novinarska organizacija u Europi, koja predstavlja preko 320.000 novinara u 72 novinarske organizacije iz 45 zemalja.

Maja Sever (50) svoju je profesionalnu karijeru započela kao ratna izvjestiteljica hrvatskog javnog servisa HRT u bivšoj Jugoslaviji. Potom je postala politička reporterka za različite informativne emisije HRT-a. Sudjelovala je u velikim projektima javne televizije, bila je voditeljica i urednica emisije Hrvatska uživo i članica Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije od 2015. do 2019.

Sada je viša novinarka s više od 20 godina iskustva u javnim medijima, trenutno je reporterka nedjeljne TV emisije Nedjeljom u 2.

Maja Sever preuzela je 2019. godine vodstvo Sindikata hrvatskih novinara i od tada je uključena u aktivnosti Europske federacije novinara. Iste godine izabrana je za potpredsjednicu Stručne skupine za radna prava (LAREG). Njezine obveze prema EFJ-u uključuju radnička prava i pitanja lokalnih medija u jugoistočnoj Europi.

Aktivna je članica HND-a od 1995., gdje je početkom 2019. obnašala funkciju potpredsjednice. Iste godine izabrana je za potpredsjednicu Stručne skupine za radna prava (LAREG) Europske federacije novinara.

U 2018. godini Maja je izabrana za “novinarku godine” od strane Udruge profesionalnih novinara (HND).

Osim novinarstvom, godinama se bavi humanitarnim radom, zbog čega je dobila nagradu Ponos Hrvatske. Europska federacija novinara (EFJ) najveća novinarska organizacija u Europi, koja predstavlja preko 320.000 novinara u 72 novinarske organizacije iz 45 zemalja.

Dobitnica je i nagrade Ponos Hrvatske za humanitarni rad 2020. godine. 2021. godine nagrađena je nagradom Fierce women za značajan doprinos ravnopravnosti spolova i socijalnoj pravdi u Hrvatskoj.

Reagirajući na izbor, Maja Sever je rekla:

“Vjerujem da smo svi ovdje s iskrenom voljom da se borimo za neovisno snažno i kvalitetno novinarstvo, da se borimo za radna i socijalna prava novinara, da osnažimo novinarke i da se borimo za novinarstvo kao javno dobro. I vjerujem da ste me izabrali da to učinim, na čemu sam vam zahvalna.”[1]

U svom programu navela je kako će prioriteti njena predsjedničkog mandata biti sigurnost novinara, unapređenje radničkih i profesionalnih prava, poboljšanje položaja slobodnih novinara i borba protiv SLAPP tužbi[2]. Naglasila je važnost borbe novinarskih udruženja i sindikata za bolje strateške i zakonodavne okvire na nacionalnoj i europskoj razini.

Zvanje novinara ima intrigantan prizvuk i u primjeru javne medijske kuće HRT, nakon što je Aleksandru Stankoviću zabranjeno da u goste u emisiju Nedjeljom u 2 pozove novinarku HRT-a Maju Sever, i to na sam Dan slobode medija 2020. Na zakazanoj emisiji Nu2, na koncu je gost bio nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić, koji je i obznanio da je gošća trebala biti Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske.

Integritet profesionalne novinarke  prepoznajemo, unatoč javnom skandalu, u izjavi Maje S. za Vox Feminae:

Apsolutno branim ideju javne radio televizije. Javna televizija je važna za svako društvo, a posebno naše društvo u kojem se još mnoge stvari trebaju postaviti na noge. To tko je na čelu javne televizije ili činjenica da je s Prvog programa javni sadržaj, izuzmemo li vijesti, gotovo uklonjen nema veze s mojim stavom da javnu radio televiziju treba braniti i obraniti. Treba je braniti i od takve komercijalizacije i ponovo glasno vikati da na najgledanijem Prvom programu moraju biti javni sadržaji u produkciji zaposlenika javne radio televizije jer mi to možemo i znamo napraviti, a ne privatne produkcije zabavnog sadržaja. Rukovodstvo HRT-a može raditi što želi jer može. Zakon o HRT-u napisan je tako da bilo koji ravnatelj, ove ili one političke opcije, ima potpuno odriješene ruke. I da, taj zakon je vjerojatno pisan za ravnatelja one političke opcije, ali ga ni ova nije mijenjala i imamo situaciju da nema tijela koji može stvarno nadzirati i korigirati rad uprave.“[3]

Nadajmo se kako će nova uloga maje Sever u vodstvu Europske federacije novinara doprinijeti i jačanju lokalnog  novinarskog zvanja.

Maja Sever je unuka pokojnog Vlade Gotovca, hrvatskog književnika, pjesnika, filozofa, političara i političkog disidenta, koji je dva puta robijao u bivšoj Jugoslaviji zbog izgovorene i napisane riječi.
Na okolnosti koje se očituju zabranama i verbalnom napadu i prozivaju kako ne voli Hrvatsku i ništa što ima hrvatsko obilježje. Maja Sever je odgovorila u prilogu za Express 05. STUDENOGA 2017.:

„Mogu mi reći da sam ružna i glupa, da ne radim dobro svoj posao, da ima i ljepših koje bi mogli gledati na ekranu. Sve to razumijem i mogu prihvatiti, mogu se s tim nositi, ali da mi netko prijeti smrću zbog jednog bezazlenog priloga, to ne mogu prihvatiti i protiv toga ću se boriti svim raspoloživim i dopuštenim sredstvima. Sjećam se jednom kad sam sredinom 90-ih rekla djedu da me ljuti cenzura na televiziji, da je to strašno. Odgovorio mi je mirno: “Znaš što? Ja bih i tebi, i svim tvojim kolegama najradije izlio kanticu govana po glavi.” Osupnula sam se:”Pa kako mi to možeš reći?“, a on mi je hladnokrvno odgovorio:”Pa, ne vidim da se itko od vas pobunio, da je o tome progovorio!” To sam dobro upamtila i od tad me stalno prati ta njegova kantica. Visi mi iznad glave i ja se i danas bojim da mi se ne prolije.“ [4] 

Upravni odbor je političko tijelo Europske federacije novinara. Sastoji se od devet članova koje bira Generalna skupština svake tri godine: Maja Sever (predsjednica), Mustafa Kuleli (potpredsjednik), Andrea Roth (DJV, Njemačka), Anna Del Freo (FNSI, Italija), Marta Barcenilla (CCOO , Španjolska), Pablo Aiquel (SNJ-CGT, Francuska), Allan Boye Thulstrup (DJ, Danska), Martine Simonis (AJP, Belgija), Tim Dawson (NUJ, UK).

 

[1] https://europeanjournalists.org/blog/2022/06/14/croatian-journalist-maja-sever-elected-efj-president-for-a-three-year-mandate/?fbclid=IwAR0ECv-fNXTBFu4swEhcdFmdA_CxTmM9FdlQSrGWpr74mZ_htZ8J25YWf3I

[2] SLAPP (engleski strategic lawsuit against public participation = strateška tužba protiv sudjelovanja javnosti) je skraćenica za oblik tužbe koji krši zakon, a čija je svrha zastrašivanje kritičara i da spriječi njihovu javnu kritiku . U većini slučajeva pokreću ga tvrtke, privatnici ili javna tijela, protiv novinara, redakcija, nevladinih organizacija ili pojedinaca koji javno kritiziraju poslovnu praksu poduzeća, aktivnosti pojedinca ili tijela javne vlasti.

[3] https://voxfeminae.net/pravednost/maja-sever-sasvim-obicno-sretno-dijete/

[4] Pročitajte više na: https://express.24sata.hr/top-news/maja-sever-moj-djed-vlado-gotovac-mi-je-zivotni-uzor-12851 – express.24sata.hr

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments