LJUBAV JE NAŠA MOTIVACIJA

Članice folklora Hrvatske kulturne zajednice Croatia Hamburg sudjelovale na Ljetnoj školi hrvatskog folklora u Zadru.

piše: Zdenka Körperich, voditeljica folklorne skupine HKZ Croatia Hamburg

Hamburg-Zadar/ Ljubav prema folkloru i hrvatskoj tradicijskoj nematerijalnoj kulturi kroz ples, pjesmu, glazbu, nošnje i običaje, baza su, temelj i  motivacija da sudjelujemo na ovogodišnjoj Ljetnoj školi hrvatskog folklora u Zadru.

Kako bi se postigla kvaliteta onih koji žele voditi ili vode folklorne skupine i koji su u tom smislu suočeni s velikim zahtjevima, važne su neke činjenice. Kao prvo, moraju biti educirani, poznavati gradivo u praksi i teoriji, moraju naučiti i onda znati i moći to znanje prenijeti i na druge.

Folkor, ples, glazba, tradicija – to je dio našeg kulturnog identiteta. Želimo da se ne zaboravi tko smo i odakle smo! Želimo raditi na očuvanju, prenošenju tradicije i kulture, naših vrijednosti na mlade, pogotovo u dijaspori gdje se to sve više gubi i nestaje.

Škola hrvatskog folklora koju organizira Hrvatska matica iseljenika, podijeljena je u četiri godišnja semestra na kojima se predaje gradivo četiri etnokoreloške zone: Panonska, Dinarska, Alpska i Jadranska zona.

Naš voditelj Tadija Barić završio je sve četiri a ja dvije  zone. Ove godine smo uspjeli motivirati dvije djevojke, Lauru Marić i Dajanu Zeba,  da prvi puta sudjeluju na školi folklora u Zadru.

Nažalost, nakon dva dana, Dajana nije više mogla nastaviti a Laura i ja smo završile Školu i sudjelovale na završnom koncertu.

Prijateljstvo koje se tamo nađe i ljubav prema folkloru spajaju nas iz cijeloga svijeta. To je jedna velika, neopisiva pozitiva i energija, nezaboravan duh te Škole. Također,  suradnja s drugim društvima i savjeti drugih voditelja folklora, neopisivo su blago.

Naš cilj je da što više uključujemo mlade u rad folkora, da  pomažu na probama i nastupima  i jednoga dana preuzmu folklorne skupine kao voditelji.

Ja sam doputovala autom iz Lüneburga i  u Slavonskoj Požegi “pokupila” Lauru Marić i onda smo s velikim očekivanjem i radošću vozile  za Zadar.

Laura se nakon Ljetne škola hrvatskog folklora vratila avionom za Hamburg jer joj počinje škola, tek joj je 16 godina, a ja  sam ostala još u Hrvatskoj.

Iz mog iskustva mogu reći, troškovi za polaznike Ljetne škole, pogotovo iz dijaspore, nisu toliko veliki ali opet treba dosta novaca pripremiti za putni trošak, smještaj i školarinu.

Kad se više ruku sastane onda je lakše financirati jedan takav projekt. Pomogla nam je uprava kluba Croatia Hamburg, Hrvatska matica iseljenika, naša mala riznica članova folklora i nešto i  sami, pa smo tako i uspjeli.

Tijekom ovogodišnje desetodnevne Škole radili smo program: Plesovi, pjesme, glazba i nošnje Jadranskog područja. Nadam se da ćemo ponovo sudjelovati i iduće godine.

Od srca veliko hvala svim  vrhunskim predavačima, voditelju prof. Andriji Ivančanu i na kraju, posebno našoj dragoj Snježani Jurišić koja je uvijek bila tu, pomagala gdje je bilo potrebno, bila uvijek uz nas.

Škola hrvatskog folklora je uistinu nešto posebno!

Savjetujem svima koji vole plesati folklor, pjevati, svirati i družiti se, da otkriju i razviju tu LJUBAV  jer ona trajno ostaje u nama, tako tvrde svi polaznici škole. A ja to od srca, potvrđujem!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments