FESTIVAL KOJI ZBLIŽAVA KULTURE

Hrvatska kulturna zajednica Wiesbaden sudjelovala na tradicionalnom 45. Internacionalnom ljetnom festivalu u Wiesbadenu.

prilog: Ivica Košak

Wiesbaden/ Nakon dvogodišnje stanke, u subotu, 10. rujna 2022. godine, održan je 45. Internacionalni ljetni festival u Wiesbadenu.

Jedanput godišnje središnji, Schloßplatz u Wiesbadenu postaje “svjetska pozornica” u organizaciji  Ureda za migracije i integracije te Vijeća stranaca.

Glazba, rukotvorine i delicije potiču ljude da razgovaraju jedni s drugima. I ovogodišnji ljetni festival bio je prilika za susret i upoznavanje, a namijenjen je da se posjetitelji bolje upoznaju s drugim ljudima i drugačijim  kulturama.

Hrvatska kulturna zajednica iz Wiesbadena sudjelovala, poslije dvogodišnjeg prekida (uslijed pandemije), na ovom međunarodnom susretu. Ponude na štandu Kulturne zajednice bile su i ove godine zanimljive, ukusne i privlačne za svaku starosnu dob.

Pored folklora, turističkih informacija, degustacije vina i kulinarskih specijalitete, posjetitelje se dočekali ljudi dobra raspoloženja za razgovor.

Raznolikost u znaku Wiesbadena

Kulturna raznolikost i kozmopolitizam glavnog grada pokrajine  prikazani su na ovogodišnjem  ljetnom festivalu kao nijedan drugi festival. Ljetni festival posebna je proslava susreta, Wiesbadenova pozornica za sve zastupljene kulture. U suradnji sa Savjetodavnim odborom za strance Wiesbaden i Kulturnim centrom Schlachthof izrađen je živopisan program.

Ljetni festival je  Festival susreta. U očima organizatora, ta je proslava susreta trebala pobuditi znatiželju o bližnjima i potaknuti potragu za sličnostima. Afrički bubnjevi, latinoamerički ritmovi, plesovi i pjesme iz Grčke, Portugala, Turske ili Šri Lanke stoga su dio međunarodnih. Međugeneracijski scenski program s plesovima, folklorom i pjesmama osigurao je da se oči i uši ne zatvaraju.

U gradu Wiesbadena žive pripadnici od preko 10 nacija čiji udio u stanovništvu iznosi više od 30 posto. Hrvatska kulturna zajednica je u studiji o participaciji stranih poduzetnika u gospodarstvu grada  ukazala kako je 20% privredne snage u vlasništvu stranaca.

Nakon dvije godine zastoja, festival je slavio svoj povratak. 26 glazbenih, folklornih i plesnih nastupa, plus kulinarske specijalitete iz cijeloga svijeta i bezbroj informativnih šatora u kojima se nalaze udruge migranata i civilni društvene organizacije predstavile su svoje projekte i rad. Nakon dvije godine neizvjesnosti, samo smo osjetili olakšanje što opet možemo sudjelovati na festivalu uživo, rekao je Ivica Košak, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice /Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu. Ovogodišnji nastup Hrvatske kulturne zajednice potpomognut je nastupom Franjevačkog bratstva (OFS) iz Hrvatske katoličke misije u Wiesbadenu. Dubrovčani Melita i Marijo Šimunac predstavili su rad bratstva i pozvali na zajedništvo u svakodnevnom životu.

Unatoč očitom ovogodišnjem uspjehu, organizatori festivala, a s njima i klubovi, još uvijek osjećaju posljedice pandemije. Mnoge udruge migranata teško pronalaze mlade volontere koji žele predstavljati njihovu udrugu na festivalu, rekao je Ömer Sekmen iz ureda vijeća stranaca. Zato su ove godine morali proći recimo Portugalci i Talijani. Ipak, pozitivno se gleda na budući razvoj festivala. Ne samo zbog duge tradicije i konstantno velike posjećenosti, već i zbog privlačnosti mjesta susreta kultura i međusobne suradnje.

A egzotični ritmovi multikulturalnih plesova odzvanjali su duboko u večer: brazilska capoeira, bugarski narodni ples, korejski pop i zvukovi afričkih bubnjeva. Osim toga, posjetitelji su se mogli veseliti afganistanskim, etiopskim, egipatskim, turskim, hrvatskim i brojnim drugim delicijama koje su Internacionalnom ljetnom festivalu potajno donijele status raznolikog festivala ulične hrane (Streetfoodfestival).

Susret članova predsjedništva Hrvatske kulturne zajednice s mnogobrojnim posjetiteljima iz hrvatske zajednice poslužio je i za pripremu literarne večeri, a koja će biti održana 21. rujna, Svjetski dan mira (UNI). Pisac Dalibor Marković iz Frankfurta (Slam poetry) predstaviti će svoj rad na susretu.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments