AKO STE PROPUSTILI

tekst i foto: Sonja Breljak
039Berlin
/ Ako ste propustili, žao mi je. No, propušteno možete još nadoknaditi. Ukoliko imate vremena danas, u ponedjeljak, u 10 sati izjutra, zaputite se do berlinskog  Theater an der Parkau, Parkau 23, U Bahn 5, Station Frankfurter Allee.

Vjerujte nam na riječ, nećete se pokajati. Jer, kazališna predstava naslova “Did i repa” u izvedbi Gradskog kazališta lutaka iz Splita, pruža i puno, puno više od očekivanog. I smijeh i suze, sjećanje, uživanje u priči, glumi, glazbi, svemu.

U nedjeljnoj izvedbi, koju smo i mi s Hrvatskog glasa Berlin pratili, uživalo je, među ostalima i tridesetak učenika Hrvatske nastave Berlin s roditeljima i učiteljima škole. Predstavu je sa svojih troje mališana, prati0 i veleposlanik RH u Njemačkoj dr Miro Kovač kao i Mirjana Božić, ministar savjetnik u Veleposlanstvu, te su se s organizatoricom kazališta iz Splita Marijom Tudor, dramaturginjom Jelenom Kovačević i glumcima zadržali i na prigodnom prijamu nakon predstave.

Iz Splita je za ovu prigodu doputovao i Stipe Pleština, voditelj projekta Kroatien Kreativ 2013. udruge koja je organizirala nizh kulturnih zbivanja u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju a kojeg je dio i predstava “Did i repa”
Rusku priču “Did i repa” poznajem još od djetinjstva. No, više puta nagrađivana izvedba spliskog kazališta, pravo je osvježenje i nadogradnja stare priče smještene ovaj puta u realnost, prošlost, sadašnjost, budućnost, u svevremensko, bezvremensko, u život svakog od nas. Priča donosi motive, glazbu, način života naše Dalmatinske zagore, korake Vrličkog kola, odjek i jeku gange, dira naše sjećanje, uzburkava emocije, sjećanja na naše stare, dide i babe brojnih generacija.

Priča  započinje u mitskom selu koje možda postoji još jedino u sjećanju. Desetogodišnja djevojčica ljeto provodi s didom i babom, daleko od grada i njegove užurbane svakodnevice. Selo u koje je stigla živi drugačijim ritmom. U njemu životinje i ljudi žive zajedno dok zrikanje zrikavaca i cvrkut ptica neprestano odjekuju. Repa koju sade obećava im sigurniju zimu, a kiša koju čekaju dolazi kao nagrada za strpljenje. Za djevojčicu to mitsko selo postaje prostor sazrijevanja i čuvar jednog davno minulog vremena. „Did i repa“ tako su priča o  težini i ljepoti života u Zagori, ali i priča o inicijaciji u svijet koji nas je strpljivo učio kako živjeti. Posvećena je svim našim didama i babama zbog kojih su naša sjećanja na djetinjstvo toplija i ljepša, kaže se u opisu predstave.

Izvrsna gluma uistinu je donijela puno užitka gledateljima. Redateljica predstave je: Anica Tomić, dramaturgija i koreografija: Jelena Kovačević, scenografija i kostimografija: Sunčica Jerković, skladatelj: Nenad Kovačević, uloge: Nikša Arčanin (did), Milana Buzolić-Vučica (baba), Lara Živolić (unučica), Petar Konkoj (vukopas), Andrea Majica (koka), Marko Petrić (mago) te Milena Blažanović, Ivan Medić i Sanja Vidan. 

Predivna predstava. O, kad bi i mi ovdje daleko na sjeveru Njemačke, barem češće imali ovakav kulturni užitak!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments