ZAJEDNO ISPOD MOLIŠKOG NEBA

U organizaciji udruga moliških Hrvata organiziran Molizaiko 6.

Izvor priloga: Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim 

Ovogodišnji susret domovinske i iseljene Hrvatske Molizaiko 6. započeo je je u petak, 30/09/2022 u San Felicie dell Molise/Filić. Ovogodišnji gosti iz Hrvatske bili su KUD Koledište iz Jezera koji su uz ples, muziku i pjevanje pokazali bogatstvo hrvatskog folklora.

Nakon programa u Filiću organizator im je omogućio i obilazak sva četiri mjesta hrvatske jezične manjine. Gosti su mogli pobliže upoznati nekadašnji, ali i današnji život moliških Hrvata.

U subotu subotu, 01/10/2022 u Acquaviva Collecroce/ Kruč mjestu u kojima živi jezična manjina moliških Hrvata, na trgu je započeo prvi dio programa Molizaika u Kruču „Poezijom ispod moliškog neba“ tijekom kojeg su poezije čitali predsjednik udruge Na našo Giovanni Romagnoli i predsjednica udruge Jedna Musica, Antonellla D’Antuono, te s publikom i prevođenjem poezija napisne“ Na našo“ prevodili na standarni hrvatski jezik. U jezičnoj igri sudjelovali su znatiželjno i mladi gosti iz Hrvatske, plesači KUD-a Koledište iz Jezera i Ana Kovačević.

Svi su imali mogućnost sudjelovati u raznim radionicama za djecu i odrasle te je bio veliki broj zainteresiarnih za iste.

Organizatori su kroz radionice izrada ogrlica i rukotvorina s područja Jezera, izrade čipke na batiče koje je vodila PRO Loco iz Tavenne, izrade Spare uz Anu Kovačević. Nakon radionica uslijedio je Cooking show Hrvatsko-moliški ukusi te potraga za blagom hrvatske baštine za djecu i polaznike Hrvatske nastave.

Gđa Iva Pavić, publici se obratila ispred VRH u Rimu. U ime veleposlanika Jasena Mesića i svoje osobno pozdravila je sve nazočne, te je u svom govoru istaknula kako je Molizaik u organizaciji moliških udruga, posebno predsjednice udruge Jedna Muzika, gđe. Antonelle D’Antuono, u koordinaciji s članovima rimske udruge Hrvatsko- talijanski Mozaik i predsjednicom Ivanom Milinom, postao neizostavni godišnji susret i svjedočanstvo zajedništva za sve Hrvate u Moliseu, Italiji i RH.

Posebne pozdrave uputila je gradonačelnicima hrvatskih mjesta i predstavnici Regije Molise, Aidi Romagnolo.

Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH u ime državnog tajnika Zvonka Milasa gostima se se obratila gđa. Mirjana Vatavuk, voditeljica, Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatske manjine.

Ispred Hrvatske Matice Iseljenika u ime ravnatelja nazočnima se obratio dr.sc. Ivan Tepeš, Zamjenik ravnatelja.

Bogat kulturno-umjetnički program koji se odvijao do navečer uključivao je folklorni program i nastup članova KUD-a Koledišće iz Jezera, plesne skupine Mattachini iz Molisea, zajedničku reviju nošnji, te niz radionica za djecu i odrasle.

Bogat kulturno-umjetnički i gastronomski program završen je nastupima mladih folkloraša iz Italije i Hrvatske. Tradicionalne talijanske plesove predstavila je udruga ”Matacchini” i gosti Molizaika 6. KUD “Koledište” Jezera.

Predstavnica Regije Molise, Aida Romagnolo, pozdrave je uputila gradonačelnicima hrvatskih mjesta i svim nazočnima zahvalila na organizaciji projekta svim udrugama koje su omogučile da se projekt ostvari.

Dvodnevni susret Molizaiko 6. završio je razgledavanjem hrvatskih mjesta u Molizeu – Felice del Molise – Filića, Acquaviva Collecroce – Kruča i Montemitra – Mundimitra. Uz pratnju vodiča posjetitelji su mogli pobliže upoznati nekadašnji, ali i današnji život moliških Hrvata.

Zahvaljujemo gradonačelnicima hrvatskih mjesta koji su nas ugostili, Francesco Trolio, gradonačelnik iz Acquaviva Collecroce i Corrado Zara, gradonačelnik San Felice del Molise

U realizaciji projekta sudjelovale su udruge, “NA NAŠO”, PRO Loco Tavena , Zaklada Moliški Hrvati, i Udruga Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim.

 

Zahvaljujemo pokroviteljima:

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Regji Molize i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments