SUSRET KULTURA U RIMU

Održan 2. Internacionalni CRo ETnO festival- costumi tradizionali del Mondo u Rimu

Izvor priloga: Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim

Rim/ U organizaciji Hrvatske udruge „Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim” pod predsjedništvom Ivane Miline, udruge „Jedna Musica“ iz Kruča/Acquaviva Collecroce na čelu s predsjednicom  Antonelle D’Antuono te pod pokroviteljstvom  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republici, Regije Molize održan je Drugi internacionalni CRo ETnO festival – costumi tradizionali del Mondo.

Ova kulturno-promotivna manifestacija održala se 2. listopada u Rimu.

Ideja za ovaj projekt rođena je raznim pozivima udruga iz raznih dijelova Italije za sudjelovanje na manifestacijama predstavljanja narodnim nošnjama. Osnovni cilj ovog projekta bio je prikazivanje tradicije i običaja te očuvanje i promoviranje hrvatske kulturne baštine, odnosno kulturnog identiteta Hrvatske, posebice među mladima.

Internacionalni festival nošnje, nakita i oglavlja koji je bio jedinstven po svom konceptu, u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje, nakit i oglavlja, a sve s ciljem ukazivanja na značaj očuvanja folklornog naslijeđa.

Na 2. CRoETnO festivalu nazočnima su se predstavili folklorni ansambli iz Hrvatske KUD Koledišće, Jezera, Italije (Molise), Rumunjske, Ukrajine, Madagaskara, Bosne i Hercegovine i Moldavije.

Središnje događanje bila je revija narodnih nošnji, na kojoj su dodjeljene nagrade  za najbolju mušku i žensku narodnu nošnju. Sve nagrade izvorni su hrvatski proizvodi, Licitarska srca, Vučedolska golubica, Šestinski kišobran, ogrlica i narukvica s pismom glagoljice, Baščanska ploča, kako bi i ovim putem promovirali Hrvatsku kulturu baštinu.

Na Festivalu nošnji organizirani su štandove s rukotvorinama i tipičnim specijalitetima svih zemalja sudionika.

Predstavnici hrvatskih institucija u Rimu pozdravili su organizatore te nazočne u publici, posebno folklorna društva-učesnike ovog Festivala iz sedam država a posebno plesače i plesačice iz Ukrajine.

Publici se obratila ispred Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republic, u ime veleposlanika g. Jasena Mesića i svoje osobno, nazočne je pozdravila mr.sc. Iva Pavić, te ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdenka Prkačin, viša stručna savjetnica za iseljeništvo, koja je pozdravila u ime državnog tajnika  Zvonka Milasa, ispred Hrvatske Matice iseljenika u ime ravnatelja  nazočnima se obratio g.  dr.sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja.

Ovoj su manifestaciji nazočili gđa. Mirjana Vatavuk, voditeljica, Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatske manjine Središnjeg Državnog ured za Hrvate izvan RH, Antonella D’Antuono – predstavnica Hrvatske manjine u Moliseu pri Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, Ivana Milina, predstavnica Hrvata u Italiji pri Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH,  diplomati iz raznih Veleposlanstava te veliki broj publike iz zemalja sudionika festivala.

Istaknuli su zadovoljstvo činjenicom da je upravo Hrvatsko-talijanski Mozaik iz Rima okupio folklorne ansamble iz šest država s dva kontinenta, a koje su te večeri pokazale bogatstvo svojih običaja, folklora i enogastronomije. Simpatije publike posebno je osvojila plesno-ritmička točka ukrajinskih djevojčica i blizanki koje sada u Rimu borave u statusu izbjeglica, te simbolično darivanje kruha u znak zahvalnosti.

Večer se nastavila uz druženje i degustaciju enogastronomskih proizvoda iz svih dijelova svijeta.

Osim financijske podrške s hrvatske strane, ovaj šesti CroEtrno podržale su Regija Molise (molišku folklornu grupu), a folklorne ansamble BiH, Ukrajine, Moldavije i Madagaskara podržala je Regija Lazio, MUP TR, Ministarstvo rada i Socijalnih politika TR unutar zajedničkog projekta Integracija stranih državljana koji je sufinanciran i od strane EU i CSV Lazio.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments