SUVREMENI USUD GASTARBAJTERSKOGA NASLIJEĐA HRVATSKE

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija u organizaciji Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Priopćenje za medije/ Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Zagreb/ Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište organiziraju II. Međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju „Suvremeni usud gastarbajterskoga naslijeđa Hrvatske“  koja će se održati na Fakultetu hrvatskih studija 28. listopada 2022. godine uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao nastavak planiranoga bijenalnoga održavanja tematskih znanstvenih ciklusa posvećenih demografiji i hrvatskome iseljeništvu.

 Međunarodna konferencija „Suvremeni usud gastarbajterskoga naslijeđa Hrvatske“ priređuje se zbog nužnosti objektivnoga stručnoga i znanstvenoga razmatranja neposrednih i posrednih učinaka gastarbajterskoga naslijeđa na demografski razvoj Hrvatske nakon 1980-ih godina. Organizacijom prve konferencije 2020. godine, „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“ započelo je okupljanje znanstvenika i stručnjaka demografske i iseljeničke problematike kao i srodnih predmetnih područja oko razmatranja ukupnih uvjetovanja „gastarbajterske ere“ na suvremena civilizacijska, društvena, kulturna i identitetska obilježja Hrvatske. Rezultati prve konferencije predstavljeni su u Zborniku radova s I. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“.

.Na zaključke prve konferencije nadovezuje se ovogodišnja međunarodna konferencija koja se u četiri tematske panel-rasprave osobito fokusira na demografske, povijesne, političke, gospodarske, sociološke i kulturne aspekte razvoja Hrvatske u postgastarbajterskom razdoblju.

Konferencija će okupiti 27 izlagača s različitih institucija i iz različitih krajeva Hrvatske, hrvatskoga susjedstva i inozemstva.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments