PRESTIŽNA NAGRADA BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Ivo Josipović dobio prestižnu nagradu u Leipzigu

prilog: Veleposlanstvo RH u Njemačkoj

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sudjelovao je 14. i 15. studenoga 2022. na godišnjoj konferenciji Praškog društva za međunarodnu suradnju (Prague Society for International Cooperation) u Leipzigu u Njemačkoj, gdje mu je uručena godišnja nagrada društva.

Radi se o nagradi koju društvo dodjeljuje od 2000. godine na godišnjoj razini osobama koje su posvetile život javnom djelovanju. Među dobitnicima godišnjih nagrada nalaze se Hans-Dietrich Genscher, Václav Havel, Madeleine Albright, Miloš Forman i 14. Dalai Lama.

Uz etablirana imena koja su pridonijela razvoju međunarodnih odnosa među dobitnicima su i mladi ljudi, kojima se nagrada dodjeljuje u pravilu za ostvarenja na području znanstvene djelatnosti i aktivizma te istovremeno kao poticaj za nastavak javnog djelovanja.

U sklopu ovogodišnje konferencije uručeno je ukupno šest godišnjih nagrada – za tekuću i prethodne tri godine, u kojima se nagrada nije dodjeljivala zbog pandemije. Uz Ivu Josipovića, koji je dobio priznanje za 2021. godinu, ostali dobitnici su kirurginja i aktivistica za ljudska prava Ma Thida iz Mjanmara (za 2022. godinu), dugogodišnji njemački šef diplomacije Hans-Dietrich Genscher i posljednji ministar vanjskih poslova DDR-a Markus Meckel (za 2020. godinu) te znanstvenik i disident Ivan Havel i znanstvenik i filozof Ivan Chvatík (za 2019. godinu).

Praško društvo za međunarodnu suradnju postoji od 1997. godine. Društvo je utemeljeno s ciljem promicanja političke, gospodarske i znanstvene suradnje u srednjoj Europi i stvaranja mreže političara, diplomata, gospodarstvenika i akademika koji djeluju na razini donošenja odluka. U sklopu godišnje konferencije održane su tri panel-rasprave na temu aktualnog razvoja događaja u Ukrajini i odnosa s Rusijom, pregleda gospodarskih zbivanja u srednjoj Europi (14. studenoga) te razvoja recentnih događaja na vojnom planu (15. studenoga). Kao panelist na prvoj raspravi Ivo Josipović istaknuo je vlastita iskustva iz domene politike pomirenja koju je prema vlastitim riječima provodio tijekom predsjedničkog mandata, upozorivši na strahote i dugotrajne posljedice ruske agresije u Ukrajini. U svom izlaganju Ivo Josipović je istaknuo da iz rata u Ukrajini Europska unija i zapad trebaju povući pouku o potrebi snažnijeg jedinstva, posebno unutar Unije. Europska unija ima predispozicije biti velesila, no zbog načina donošenja odluka, prvenstveno na području zajedničke vanjske i sigurnosne politike, Europska unija još uvijek nije dovoljno snažan igrač na globalnom planu.

U nastavku prvog dana konferencije organiziran je koncert na kojem je nastupila pijanistica Katarina Krpan, redovita profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, izvodeći tri klavirske skladbe Ive Josipovića. Katarinu Krpan i Ivu Josipovića povezuje dugogodišnja suradnja: Krpan je 2011. snimila nosač zvuka Passo sempio s cjelokupnim opusom za klavir i čembalo Ive Josipovića. Na koncertu u Leipzigu Katarina Krpan izvela je skladbe Jubilus, Diabolezza i Igra staklenih perli, klavirsko djelo Ive Josipovića koje je najviše na repertoaru. Nakon predsjedničkog mandata Ivo Josipović ponovno se aktivno posvetio skladanju i trenutno radi na operi John Lennon na temu posljednjih minuta života popularnog pjevača u kojima se John Lennon pred smrt prisjeća najvećih događaja iz svoje karijere. Izvedba opere Ive Josipovića očekuje se 22. travnja 2023. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u sklopu Muzičkog biennalea Zagreb.

Ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu na godišnjoj konferenciji Praškog društva za međunarodnu suradnju sudjelovali su veleposlanik Gordan Bakota i diplomatski savjetnik Domagoj Marić.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments