ZA KATU

piše: Ruža Silađev

Lipa Kata. Cvit naši baka. U nake bašče što cvate od ujtru do uveče. Bilo je u njima muškadla svakake fele, daninoća, lipoga Andre, Dragoljuba, krajcarice, šibova, zumbula, tulipana, sitnoga cvita, bršančevcki ružica,  ružica misečarki i noćne frajle. Zameriše frajla pri misečine, pa zaludi kakoga iroša. Priskoči latež od simenjače, a u bašče kraj lipe Kate, Kata od krvi i mesa.

Lipa Kata  rado u vazne metana. Priko ciloga lita je bila ukras u soba, crkve i na grobova naši mili.

„Živila u Sonte jedna Kata. Jedinica u matere. Materina dika i uzdanica. Nikoga drugoga od roda nisu imale. Samo jedna drugu. Razboli se Kata i za godinu dana ode pod zemlju. Žalosna mater je svaki dan išla na grob. Molila se i drečala. Niko je utišit nije mogo. Jedne noći dojde je u san  njezina jedinica:

Zašto, mamo, toliko drečiš za mnom? Ja se budim svako jutro mokra o’ tvoji suza. I dok moje druge idu svojima dužnostima, ja moram kupit suze, pa svaki dan nakupim puno krilo tvoji suza. A, mene je tamo dobro! Ja imam i svojega para. Andru iz Monoštora.

  Trgla se mater iza sna. Pomolila se za dušu Katinu i nije više toliko tugovala za njom.”

Sveta Kata … mučili je, na točak razapinjali. Ostala je postojana i odana. Sebe i svoje vire. U naše crkve, sveti Lovra u Sonte, na nebu je naslikana sa točkim. Slavimo je svakoga dvadesetpetoga novembera. Naši stari su rekli: „Sveta Kata, snig za vrata“, a našima Katama poželjimo da jim svetica bude uzor.

Zasebne su te Kate! Jel mi se tako potrefilo?!  Kata posestrica – slikarica,  druga Kata – moja “Virna”, Kata majka-radenica, Kata teta- šaljivdžinica, Kata ujna- pismarica, Kata strina- pametnica.

I još…Kata Šodanova, Kata Dekanova, Kata Silađeva, Kata Pinterova, Kata Bricina, Kata Abelova, Kata Dodina, Kata Colina, Kata Grcina… Nemož ji sve posapit! Tolike su Kate u Sonte!

4 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments