ZORNICE U DOŠAŠĆU

Iz djelovanja Hrvatske katoličke misije Berlin

Berlin/ Svete mise zornice slavit će se u vrijeme došašća/ adventa petkom i subotom u 6.30 sati u crkvi St. Sebastian na Weddingu, a poslije svete mise bit će zajednički doručak u misijskim prostorijama.

Svetim misama zornicama približit ćemo se otajstvu Božića. Za najradosniji kršćanski blagdan pripremamo se na različite načine: pjesmom, molitvom, pokorom i dobrim djelima.

Zornica je u vrijeme Došašća rana jutarnja sveta misa. U nekim se našim krajevima zornice se nazivaju i rorate (iz latinskog: Rorate coeli desuper  et nubes pluant iustum – Rosite nebesa odozgor i oblaci pravednog daždite) te simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić, ali i na konačni Isusov dolazak na kraju vremena.  Zato ove svete mise simboliziraju bdjijenje .

Budući da su dosta rano, pogotovo, ako netko zbog njih treba puno ranije i ustati, u sebi imaju i značajan pokornički karakter. Zornice su se počele slaviti u Srednjem vijeku i  danas su jako popularne među katoličkim vjernicima.

Posebno se na nedjeljnim misama u došašću te na zornicama pjevaju u našem hrvatskom narodu veoma popularne pjesme: “Padaj s neba”, “Zlatnih krila”, “O Marijo, ti sjajna zornice”, “Poslan bi anđeo Gabriel”, “Visom leteć ptice male”…  Karakterizira ih radost skorog Božića te su izvrsna priprema za božićne blagdane.

Za vrijeme došašća, u dane kad slavimo svete mise zornice, neće biti svete mise u redovitom terminu petkom u 18.30 i subotom u 9.30.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments