PRIKUPLJALI PROJEKTNE IDEJE ZA ZAGREB

Dvanaestočlana delegacija Instituta za urbani razvoj (Razvojne agencije) Zagreb gostovala je u Mainzu.

prilog: Hrvatski gospodarski savez/ KWVD/ Mario Šušak

Mainz/ Dvanaestočlana delegacija Instituta za urbani razvoj (Razvojne agencije) Zagreb gostovala je u Mainzu od 05.12. do 09.12.2022.

Tijekom posjeta prikupljene su projektne ideje za razvoj grada Zagreba.

Izaslanstvo je, između ostalih, posjetilo i Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) u Eschbornu, kao i Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj (KWVD) u Frankfurtu na Majni. KWVD je zastupanje interesa i ideja kao i međuindustrijska mrežna platforma za tvrtke i institucije u Njemačkoj i Hrvatskoj. Kroz svoju razgranatu mrežu, KWVD također organizira preko 300 projekata razmjene studenata kroz program EU ERASMUS+. To također daje tvrtkama priliku da usporede potencijalne kvalificirane radnike iz EU s onima kod kuće.

KWVD je u studenom organizirao jednomjesečnu praksu 12 studenata BBS Mainz u Zagrebu i jednotjedni job shadowing za 12 nastavnika iste škole. Praksa se odvijala u područjima informatike, gastronomije i medija, a organizirana je u poznatim tvrtkama kao što su RTL Hrvatska, KING ICT, CROZ ili ECCOS. Posljednje spomenute tvrtke su posljednjih godina otvorile podružnice i u Njemačkoj. Erasmus+ projekt u Hrvatskoj – BBS1 (bbs1-mainz.com)

Dana 08.12.2022. izaslanstvo je pozvano na prijem kod gradonačelnika Güntera Becka u gradsku vijećnicu. Nakon prijema izaslanstvo Razvojne agencije Zagreb i predstavnici Njemačko-hrvatskog društva susreli su se s Manuelom Matz, voditeljicom Odjela za gospodarske poslove Mainza, u velikoj dvorani za prijeme Stadthausa. Pritom se razgovaralo o gospodarskoj suradnji dvaju pobratimskih gradova Mainza i Zagreba. Teme razmjene s Manuelom Matz uključivale su proizvodnju vodika, Gutenberg Digital Hub i proizvodnju daljinskog grijanja putem spaljivanja otpada.

Matz je tijekom razgovora istaknula važnost suradnje na različitim područjima. Rekla je da je važno nastaviti razmjenjivati ​​ideje i učiti jedni od drugih. „I u Mainzu i u Zagrebu ima mnogo uzbudljivih projekata na području poslovnog i urbanog razvoja. Razmjena je bila nevjerojatno zanimljiva. Aktivno ću raditi na tome da se suradnja i dijalog nastave”, rekao je direktor gospodarskih poslova Mainza.

Matz je istaknula i dobru suradnju s hrvatskim poduzetnicima te vrlo dobru integraciju hrvatskog stanovništva u Mainzu.

Petodnevni posjet delegacije organizirao je Viktor Piel, predsjednik Njemačko-hrvatskog društva čije je sjedište u Mainzu.

 

Agencija za razvoj delegacija Zagreb: Dunja Đurica, voditeljica Službe za financije, pravne i opće poslove, Ana-Maria Reider Petric, voditeljica Odjela za pripremu, provedbu i kontrolu projekata, Tomislav Gojčeta, viši konzultant Odjel za pripremu, provedbu i kontrolu projekata, Natalija Vuger, viša stručna suradnica Katedra za strateško planiranje i regionalni razvoj, Hrvoje Meštrov, viši konzultant – specijalist za pravne poslove, Eva Gere, viša konzultantica – specijalistica za izvanproračunski nadzor (SFEU), Ines Kos, pomoćnica Uprave i Julije Katančević, pomoćnica Upave

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments