DO SKOROG VIĐENJA

Oboljeli dječak, Mislav Antolović, otputovao je s obitelji u Hrvatsku. Liječenje u Berlinu se nastavlja u travnju ove godine. Akcija prikupljanja pomoći za nastavak liječenja pokrenuta od strane Zavičajnog kluba “Brođani”, traje i dalje. 

tekst: Sonja Breljak
foto: obiteljski album, Sonja Breljak

mislav-antolovic625pxBerlin/ Desetgodišnji dječak, Mislav Antolović, mama Ivana i tata Slaven, sestrica Iskra i baka Anđelka, napustili su Mc Donald Haus u Berlinu i zaputili se doma u Osijek.

Eto ih ponovo u Berlin u mjesecu travnju kada će, očekuju i nadaju se, biti nastavljeno Mislavovo liječenje u klinici Wirchow.

Podsjećamo, Mislav Antolović, boluje od teške i rijetke genetske bolesti “fankonijeva anemija” koja uzrokuje prestanak rada koštane srži.  Jedina nada u ozdravljenje je presađivanje koštane srži.  Kako nitko iz obitelji nije podudaran darovatelj koštane srži za Mislava, a nije pronađen ni nesrodni darovatelj,  rješenje je pronađeno u odluci roditelja roditi treće dijete čije bi matične stanice iz pupkovine liječnici upotrijebili za presađivanje koštane srži Mislavu. Mislavovi roditelji su nositelji recesivnog gena pa je velika vjerojatnost da bi i sljedeće dijete bilo bolesno ako bude začeto prirodnim putem. Stoga su se roditelji odlučili za umjetnu oplodnju obavljenu u Reproductive Genetics Instituteu u Chicagu.

0133Nastavak, rođenje male sestrice iz čije pupkovine dolazi spas bratu Mislavu, odigrao se u Berlinu. Mala Iskra je rođena 11. prosinca 2013. godine u Berlinu, gdje smo nju, staru tek par dana, bracu Mislava i cijelu obitelj Antolović i posjetili u Mc Donald Haus, zajedno s Ivanom Bitunjcem i Elizabetom Kopić, predstavnicima berlinskih Brođana koji su pokrenuli humanitarnu akciju “Za Mislava” nastojeći obitelji Antolović pomoći u pokrivanju troškova poroda, smještaja, boravka i svega onoga što ne pokriva hrvatsko zdravstveno osiguranje.

Nakon rođenja djevojčice, predivne Iskrice, obavljene su detaljne pretrage i analiza pupkovine koja za Iskrinog starijeg brata Mislava nosi spas u matičnim stanicama. Vrhunski stručnjaci u berlinskoj klinici Wirchow, nisu ugasili nadu koju je obitelj Antolović, gajila. Tek, nastavak liječenja u Berlinu, odgođen je do travnja ove godine.

Naime, utvrđeno je da u pupkovini novorođene djevojčice ima tek 70 posto matičnih stanica potrebnih za Mislavovo izliječenje. Ostatak od 30 posto bit će moguće preuzeti kad djevojčica ojača i bude imala koji mjesec više.  U nastavak liječenja i dobre izglede u travnju, optimistične prognoze je obitelji Antolović dao profesora dr. Wolfran Ebel iz klinike Wirchow. 

Stoga je obitelj Antolović ovih dana, otputovala iz Berlina za Osijek. Vidjet ćemo se ponovo u travnju kad će, ukoliko sve bude prema predviđanjima liječnika, biti  moguće presađivanje koštane srži i nastavak Mislavova liječenja.

Akcija prikupljanja pomoći za nastavak liječenja Mislava Antolovića i dalje traje. Detalje o toj akciji, možete pročitati u prije objavljenom tekstu “Pomozimo Mislavu”. 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments