VATRA VRUĆEG STIHOVLJA

Velika Gorica prepoznaje i nagrađuje dobre pjesnike

prilog: Nevenka Lang

Velika Gorica/ 13.6.2021.godine u prostorijama grada Velike Gorice, koje između ostalih koristi i Udruga umjetnika Spark, sakupili su se ljubitelji poezije. Joseph Brodsky kaže da je “poezija

najviša forma ljudskog izrazavanja i najsažetiji način prenošenja čovjekova iskustva”.

Velika Gorica prepoznaje i nagrađuje dobre pjesnike kao i sve one koji dobro pišu. Sve tri gošće, Anđelka Korčulanić, Ana Narandžić  i Jelena Stanojčić, koje su se došle predstaviti u Spark, dobile su niz pohvala i nagrada upravo ovdje, u Velikoj Gorici. Nagrađivane su u Sparku, dok je još objavljivao natječaje, u MH Ogranak Velika Gorica, koji svake godine objavljuje natječaj za kratku priču, pokupile su nagrade Albatros i objavljuju pjesme u velikogoričkom časopisu za književnost Kvaka.

Gutala nas je vatra vrućeg stihovlja, razmjenjivala su se iskustva, postavljala se pitanja. Pjesnikinje smo upoznali s turopoljskim kajkavskim izričajem i obećali da ćemo im po koju pjesmu prevesti na nas idiom, koji je zaštićena kulturna baština.

Na ovakvim poetskim susretima opusti se tijelo, napuni duša ljepotom stihova, zaboravi svakodnevnica, upoznaju divni ljudi, druži se i provedu ugodni trenuci. Što reći na ove stihove Anđelke Korčulanić, koja u pjesmi Rođena za ljubav, izmedu ostalog kaže:

Na meku ležaju, zvat ću te svojim,
Tu ćemo ispreplesti tijela.
Predat ćeš se, nimalo ne dvojim
U meni baklja sagorjet će cijela:
Opeklina takvih ja se ne bojim,
Za ljubav rođena sam, za nju postojim.

Zahvaljujem predivnim gošćama, uspješnim pjesnikinjama, rođenima za ljubav i nadam se da će nas posjetiti opet. Zahvaljujem i gđi Sonji Smolec, urednici Kvake i Mirjani Marković koje su prisustvovale susretu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments