ZAPOŠLJAVANJE U RH

piše: Marko Jareb

Je li se isplati završiti fakultet u RH? To se pita jedan urednik na HTV-u i voditelj vrlo gledane emisije. On je završio pravo i radi kao televizijski urednik i novinar.

Rekao je to u emisiji u kojoj je gost bio poznato lice s HTV-a, koji kaže kako nije ni podigao fakultetsku diplomu, jer mu uopće nije trebala. Završio je Filozofski fakultet, komparativnu književnost, radio je najprije kao filmski kritičar u jednim novinama, a sada radi u poznatom kvizu HTV-a.
S druge pak strane, pročitao sam komentar na Facebook profilu od jednog pisca da su fakultet samo završili uporni, a ne nadareni.

Ovako mi priča jedan kolega s posla: „Rođak mi je rekao jednom prilikom, e kako si ti završio fakultet, a on je živio u dva grada gdje su bila sveučilišta, studirao je u oba grada i nije završio niti jedan fakultet. Došao mu je jedan put u posjetu ujak, gdje je bio podstanar i nije ga našao u sobi, već mu je pričao s gazdaricom i ona mu je rekla, kako nema ništa od nećaka mu, jer je neodgovoran, a radio je u Škveru kao tehnolog. Jednom prilikom sam ga pitao, kako se zaposlio u Škveru, odgovorio mi je kako im je samo poslao pismo i da su ga oni nakon toga pozvali na posao. Kad sam mu spomenuo da danas imam problem za zaposliti zaručnicu, nije mi rekao ni riječi na to. Tko zna po kojoj se liniji on zaposlio i tko ga je zaposlio?“

Danas se ne možeš zaposliti ni kod privatnika bez veze.

Znam jedan slučaj gdje je rečeno jednom mladom arheologu, ti dođi na posao u ponedjeljak, jer je imao dobru preporuku, nije mu trebao ni natječaj za posao, zaposlio se preko te preporuke.

Danas je doktor znanosti i kad ga pitaš može li nešto napraviti u vezi nekog zapošljavanja, bilo za nekog rođaka ili prijatelja, on samo kaže da nema utjecaja i da nikoga ne poznaje. Eto, da nije imao dobru preporuku ne bi nikad došao u priliku da postane doktor znanosti.

Kolega s posla dodaje: “Moja zaručnica je završila fakultet, a ne mogu je u RH zaposliti niti kao trgovca za stalno. Radi samo sezonski u jednoj privatnoj trgovini.“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments