VRIJEDAN VOLONTERSKI RAD

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin je na izbornoj skupštini dobila novu upravu kojoj je na čelu i dosadašnja predsjednica, Karmen Meić.

tekst i foto: HGB/ S.B.

Berlin/ Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin je krajem prošloga tjedna održala redovitu, godišnju, izvještajno-izbornu skupštinu. Skupština je održana u prostorima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj.

Na dnevnom redu godišnje skupštine bilo je podnošenje izvješća o radu, financijskog izvješća i izvješća Nadzornog odbora te izmjene u Statutu a na koncu i izbor nove uprave i plan rada za naredni period. Skupštinu je vodila predsjednica Karmen Meić.

No, krenimo redom. Neveliki broj okupljenih na ovoj skupštini ipak je, prema Statutu Zajednice, jednotrećinskim kvorumom omogućavao odlučivanje, djelovanje i biranje nove uprave.

Na početku rada skupštine sve je pozdravio Mladen Nimac, I. tajnik u Veleposlanstvu RH u Njemačkoj zadužen za kontakte s udruženjima, poželjevši skupu uspješan rad i izbor nove uprave te Zajednici da i dalje ostavlja svijetao trag u očuvanju hrvatskoga jezika i kulture.

Izvješće o radu u prošloj godini podnijela je predsjednica Karmen Meić. Spomenula se ostvarenih projekata iz prošle godine, organiziranja seminara folklora i sudjelovanja na seminaru tradicijskog pjevanja u Hamburgu, suradnje s drugim Zajednicama u Hamburgu, Hanoveru i Bremenu, projekata pravne pomoći i organiziranja seminara tamburice, sve uz potporu i financiranje Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te  promocije kulture i hrvatskih književnika koji pišu na njemačkom jeziku, uz potporu Njemačkog literarnog fonda.

Bilo je riječi i o izmjenama u Statutu udruženja, pri čemu se, kako je rečeno,  radi o “kozmetičkim” promjenama kojima se organiziranje i rad udruge usuglašava s realitetom i pozitivnim propisima o radu udruženja u Njemačkoj. Izmjene Statuta su jednoglasno i usvojene.

Potom je usvojeno i financijsko izvješće kojemu niti Nadzorni odbor nije imao prigovora. Ukratko, radi se putem računa i kroz predložene, odobrene i ostvarene projekte, te je sve otvoreno i transparentno.

Pred okupljene članove dana je mogućnost predlaganja kandidata za izbor novog predsjednika/predsjednice uprave. Karmen Meić je naglasila kako bi rado da ju naslijedi netko mlađi tko ima volje, vremena i entuzijazma za volonterski rad. No, ta želja nije imala odjeka, predložen je i potom i jednoglasno izglasan njen reizbor. Karmen Meić je tad predložila tim ljudi s kojim želi raditi i voditi Zajednicu u narednom mandatu. Njen prijedlog je Skupština jednoglasno usvojila.
Dakle, uz predsjednicu Karmen Meić, upravu Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin u novom mandatu čine i: dopredsjednica Marta Batinić Petrović, diplomirana ekonomistica i magistra politologije, tajnica je Anđela Čagalj, diplomirana pravnica, a za blagajnicu je izabrana Zvonimira Schreckeis, magistra ekonomije.

U široj upravi su i Sandra Hegeduš, Marion Weiss i Miroslav Piplica, dok su u Nadzorni odbor izabrane Magdalena Lerotić, Ankica Prskalo i Ivana Škaro.

U nastavku skupštine govorilo se o planu rada za naredni period. Prema riječima predsjednice bit će taj period u znaku i ozračju priprema 4o-te obljetnice osnutka i postojanja Hrvatske zajednice Berlin koja je u svibnju iduće godine, a koju namjeravaju dostojno obilježiti. U skorom periodu u planu je sudjelovanje na folklornom seminaru u Hamburgu, suradnja sa zajednicom u Bremenu, promocija knjige, seminar tamburice, dalji rad na pravnoj pomoći, projektima, odnosno seminarima folklora i tradicijskog pjevanja uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Članovi su se zanimali za trenutno korištenje prostorija u Glazbenom konzervatoriju u Bergmanstrasse gdje se redovito, četvrtkom, pjeva i vježba folklor, za moguće pronalaženje odgovarajućeg stalnog prostora, kao i za mogućnosti kontinuiranog okupljanja starih članova Zajednice te organiziranja manjih zabavnih druženja. Predsjednica Karmen Meić je, odgovarajući na pitanja, naglasila kako se radi na pronalaženju stalnog prostora koji bi odgovarao osnovnim potrebama Zajednice, te pozdravila ideju o okupljanju starih članova na čemu će poraditi Upravni odbor. Isto tako je naglasila kako je doba održavanja velikih i skupih prostorija prošlo, te da to financijski ne može podnijeti neprofitno udruženje poput Hrvatske zajednice, bazirano na volonterskom radu njenih članova. “Vremena su se promijenila, trajno iznajmljivanje velikih prostorija a njihovo korištenje tek jedan-dva dana u tjednu ili mjesecu, nema smisla, već se prostorije iznajmljuju i koriste prema potrebama i projektima”, stajalište je predsjednice i Upravnog odbora Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin.

Po završetku skupštine zadržali su se svi još neko vrijeme u neformalnom druženju.

Iz Zajednice i s njene netom održane godišnje skupštine stižu poruke otvorenosti novim članovima. Pa evo, one koje zanima rad u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin, kokretnije, tradicijsko pjevanje i folklor, mogu se ostalim članovima pridružiti već u četvrtak koji je pred nama, 20. travnja (u 18 sati pjevanje, u 19 sati folklor), na posljednjoj probi prije Uskrsa i školskih, proljetnih praznika. Nastavak rada je potom 20. travnja.

Novoj upravi Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin čestitamo na (re)izboru i želimo puno uspjeha u novom mandatu, na očuvanju i promidžbi hrvatskoga jezika i kulture, te puno zadovoljstva u radu, organiziranju i obilježavanju vrijednog jubileja jedne od najstarijih hrvatskih zajednica u Europi. Sretno!

 

..

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments