NOVI BROJ ČASOPISA RIJEČ

Hrvatska kulturna zajednica – Ogranak Matice hrvatske Wiesbaden organizira javnu tribinu u povodu Svjetskog dana knjige i autoskih prava

prilog: Ivica Košak

Hrvatska kulturna zajednica – Ogranak Matice hrvatske Wiesbaden (HKZ/OMH-Wi) organizira javnu tribinu povodom  SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA, promociju časopisa RIJEČ / DAS WORT Nr. 65/66, u nedjelju  23. travnja 2023. godine u 20:00 sati na video konferenciji (ZOOM): https://t1p.de/hkz-susret

PROGRAM:

RIJEČ broj 65/66

I ovaj je dvobroj, zahvaljujući predanom radu članova i vanjskih suradnika, tematski i sadržajno tradicionalno bogat. Na 80 stranica objavljujemo 28 priloga, uključujući i ilustracije koje je pripremilo 9 suradnika, članova i prijatelja Zajednice.

HKZ/OMH-Wi predstavila je časopis Riječ broj 63/64, u nedjelju 20. veljače 2022. godine, u povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika. Zapisnik ovogodišnjeg XXXIII Sabora HKZ/OMH-Wi donosimo u ovom broju časopisa Riječ (str. 68-72).

Aktivnosti Zajednice predstavljeni su i u časopisu Matica broj 3, u izdanju Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu 2022. godine (str. 7-8).

Tihomir Glowatzky predstavio je u povodu Svjetskog dana knjige 2022. godine Miru Gavrana, hrvatskog pisca, dramatičara i predsjednika Matice hrvatske (str. 10-20).

Na javnoj tribini u gradskoj vijećnici Hrvatska kulturna zajednica Wiesbaden predstavila je Europsku prijestolnicu kulture 2022: Novi Sad (str. 21-27). Do sada su predstavljeni gradovi Riga/Latvija1 i Rijeka/Croatia2. Izgradnja kulturnih mostova – Kulturna zajednica ne samo da predstavlja važnu ulogu mostova u povijesti, već ih i dalje razvija: Moto Europske prijestolnice: Četiri nova mosta predstavljaju i program koji se, između ostalog, zalaže za ljubav, nadu, dugu, migracije i budućnost Europe. Predavanje o povijesti i kulturi Europske prijestolnice kulture u 2022. godini održala je docentica dr. Angela Ilić.

Na hrvatskom štandu Sajma knjiga u Frankfurtu, HKZ/OMH-Wiesbaden predstavila je u subotu, 22. Listopada 2022. godine, izbor književnih radova, predstavljenih u časopisu Riječ broj 63/64. Predstavljeno je i djelo Mala povijest njemačke književnosti / Kleine Geschichte der deutschen Literatur – zagrebačkog germaniste prof. dr. Viktora Žmegača koji je u toj knjizi, detaljno prikupio povijest njemačke književnosti od početaka oko 750. godine do danas. Predstavljanje ovog djela iznijeto je u spomen preminulom autoru.3

U organizaciji HKZ / Ogranka MH Wiesbaden 10. veljače 2023. dr. habil. Angela Ilić predstavila je novi tematski broj časopisa Spiegelungen4, koji izdaje Institut za njemačku kulturu i povijest Jugoistočne Europe na Sveučilištu Ludwig-Maximilian u Münchenu. U okviru online promocije pod naslovom Arhivi u Hrvatskoj – arhivi za mene? govorilo se ne samo o konceptu tematskog broja kao i o različitim člancima, nego u razgovoru s predsjednicom ICARUS Hrvatske i voditeljicom Središnjeg ureda za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Vlatka Lemić i o raznim digitalnim arhivskim portalima i projektima, koji su pristupačni ne samo znanstvenicima, nego svim korisnicima iz cijeloga svijeta, a neka od njih omogućavaju i aktivno sudjelovanje svih.

Hrvatska kulturna zajednica – Ogranak Matice hrvatske Wiesbaden (HKZ/OMH-Wi)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments