HRVATSKO IZASLANSTVO U BERLINU

Uoči razgovora s njemačkim kolegama, članovi izaslanstva Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, na susretu s hrvatskim iseljenicima.

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ Zajedničko druženje i prigodni domjenak organiziralo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u povodu dvodnevnog službenog posjeta Berlinu izaslanstva Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora.

U izaslanstvu Odbora za vanjsku politiku koje danas ima susrete i razgovore u Bundestagu su Gari Cappelli predsjednik Odbora, Zdravka Bušić, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i članica Odbora za vanjsku politiku, Ivana Posavec Krivec, predsjednica Kluba Socijaldemokrati u Saboru i članica Odbora za vanjsku politiku i Davor Ivo Stier, potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju i član Odbora za vanjsku politiku.

Druženje i domjenak u Veleposlanstvu, organizirano uoči razgovora u Bundestagu, okupilo je predstavnike hrvatskih udruženja, papinskog nuncija, nadbiskupa Nikolu Eterovića, voditelja HKM Berlin fra Zvonka Tolića, te diplomatske predstavnike Veleposlanstva.

Goste iz Hrvatske i sve okupljene pozdravio je veleposlanik Gordan Bakota. 

“Veliko mi je zadovolstvo reći da danas i imamo prominentne goste, rekao je veleposlanik Bakota predstavljajući goste, te nastavio:

“Kao što znate, kod nas je to već običaj ovdje u Berlini, u mislim da je to vrlo važan znak i za naše odnose sa iseljeništvom, kad imamo visoko izaslanstvo i goste iz Hrvatske, uvijek počinjemo naše radne sastanke s vama, s hrvatskim  iseljenicima  u Njemačkoj. Mislim da je to u pravome smislu znak koliko je Hrvatskom saboru ali i državnom vrhu, koliko su bitni odnosi s hrvatskim iseljeništvom. Dolazak hrvatskog  Odbora u Berlin i posjet Bundestagu vrlo je bitan i zančajan u odnosima Hrvatske i Njemačke, isto tako i daljih odnosa s Bundestagom. Svi smo bili svjedoci koliko je Bundestag bitan za izgradnju njemačko-hrvatskih odnosa, stoga će  i sastanci biti  vrlo bitni  ne samo za odnose Hrvatskog sabora i Bundestaga nego i za ukupne njemačko-hrvatske odnose, posebice u jednom novom kontekstu kada Hrvatska ulazi osnažena nakon uvođenja eura i ulaska u Šengen, kao važan  partner Njemačkoj i Njemačka Hrvatskoj u jednom europskom kontekstu. Sigrno će se razgovarati o gorućim temama, bilateralnim odnosima, zbog toga sam jako zadovoljan da smo uspjeli organizirati ovaj posjet. Na kraju bih samo želio reći i ponoviti da je i ovaj susret važan pokazatelj koliko je iseljeništvo bitno za Repubiku Hrvatsku i koliko ćemo nastojati u budućnosti intenzivirati odnose sa svima vama. Vi ste zaista jedna živa i bitna zajednica, pravi most između Hrvatske i Njemačke. Ovo je i dobar uvod našem izaslanstvu uoči razgovora u Bundestagu.

Okupljenima se potom obratio i Gari Cappelli, predsjednik Odbora za vanjsku politiku čije je izaslanstvo u službenom pojsetu Berlinu, te okupljenima, između ostalog, rekao:

“Zahvaljujem na ovoj mogućnosti biti večeras s našim Hrvatima, rekao je Gari Cappelli te još jednom predstavio sve članove izaslanstva. U ovom nekom novom svjetskom poretku, s obzirom na sve što se dešava oko nas, ovo je naš posjet Njemačkoj, prvi nakon dugog niza godina. Pandemija je dosta toga onemogućavala.  Bio sam tu kad je Hrvatska bila zemlja partner na Zelenom tjednu i kad  je bio ogroman interes za Hrvatsku. Ušli smo u Šengen i euro zonu, dakle, mijenja se i pristup Hrvatskoj, to utječe na broj turista, na broj investicija. Zahvalni smo Njemačkoj na potpori na ostvarenju naših ciljeva. Zato smo i mi ovdje, da radimo na vanjsko-političkom planu da se mir vrati na naš kontinent, u suradnji s našim partnerima, našom velikom obtelji u Europskoj uniji, naročito partnerima u Njemačkoj. Plan nam je razgovarati s našim kolegama iz Bundestaga, prvenstveno iz vanjskopolitičkog odbora, o izazovima i temamam  s kojima se svijet danas susreće, prvenstveno kako bismo detektirali područja suradnje u kojima Hrvatska i Njemačka mogu ostvarivati zajedničke dalje napore. Akcijski plan između Hrvatske i Njemačke je potpisan, usporila nas je pandemija, sad se pokušava taj proces ubrzati. Svjesni smo mnogih izazova, pandemije, kriza, rata u Ukrajini, migracija i drugim geopolitičkih promjena koje su bitno utjecale i mijenjaju svjetski poredak. Mi ćemo imati priliku u Bundestagu otvoriti brojne teme, ali jedna od najvažnijih je i važnost Hrvata u Njemačkoj, te spone Hrvatske i Njemačke, ta će pozicija biti naglašena, ta važnost hrvatske zajednice u Njemačkoj. Službeno je 400 tisuća Hrvata u Njemačkoj a kako čujem, brojka ide i do  oko 600 tisuća,  možemo razgovarati o toj velikoj brojci koja doprinosi hrvatskom identitetu u Njemačkoj. Hrvatska kroz svoju strategiju radi na poticaju povratka hrvatskih iseljenika. Sutra ćemo otvoriti stranicu i na toj parlamentarnoj razini koja je itekako potrebna, koja često može biti liberalnija i otvorenija nego izvršna vlast. Otvorit ćemo naravno i pitanje problema Hrvata u Bosni i Hercegovini i sve ono što se događalo u međuvremenu u Bundestagu u vezi s time.”

Hrvatima okupljenima na druženju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu, obratila se i Zdravka Bušić, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i članica Odbora za vanjsku politiku.

“Ja bih mogla jako puno gooriti što se tiče Hrvata koji su van Hrvatske i što radi moj Odbor, i Središnji državni ured unutar kojeg imamo Savjet Vlade Republike Hrvatske koji je biran po cijelom svijetu, i uskoro ima susret u Dubrovniku. Kad god ide neka delagacija vani, a Njemačka je, vidite koliko vas ima, to je naše pravilo koje je bez izuzetka, nastojimo se sresti s Hrvatima koji žive u tom području. Ima svakakvih i napisa, pogotovo sada kad imamo te društvene mreže, svašta se širi. Dobro je vjerovati da je Hrvatska tu, i vjerujte u nju, da smo mi tu, da surađujemo s vama i da ste nam bitni. Želim to zaista poručiti, to je poruka i Vlade i Sabora. Bez obzira na sve što čujete, i vidite (spomenuvši pritom netom odigrani eksces u Saboru, op.u.). Činimo što je moguće ali najviše da se što  više Hrvata vrati. Imamo i preko 25 tiuća Ukrajinaca, narano, želim im, kao što želim i Hrvatima, da se jednom vrate svome domu. I oni će vjerojatno ostati dugo kao i Hrvati. Ode se privremeno a vraćaju se u poznim godinama, bolje bi bilo u godinama, kad mogu stvarati, rađati. Kakva je situaciju u Hrvatskoj, moramo ovoreno i pošteno reći, razgovarati na koji način i kako mi možemo nekoga vratiti u Hrvatsku. Danas je Hrvatska u Europskoj uniji. Dakle, znači, ja sam živjela u Americi preko 20 godina, živim u Njujorku i sutra idem u Kaliforniju. Tako i Hrvati mogu otići u bilo koju zemlju Europske unije ali se i vratiti. Vjerujte, ima i Nijemaca koji žive u Hrvatskoj, brojne su i tu razne lijepe priče. Kolega Stier se rodio u Argentini, ja sam živjela vani pa sam skoro hrvatski zaboravila, pa sam se vratila. Moramo svi raditi za interes Hrvatske, na korektan, pošten i decentan način. Sretna sam da sam ovdje s vama, u vašoj okolini. Došli smo s ozbiljnim zatatkom a meni je i ovo, vas vidjeti, ozbiljan zadatak, čuti mišljenje, i ako imate pitanja, odgovorit ću na njih, a nadam se da ću i barem neke uspjeti nagovoriti da se vrate u Hrvatsku.”

Nakon uvodnih govora, nastavljeno je druženje i pojedinačni razgovori okupljenih. Članovi izaslanstva Odbora za vanjsku politiku danas imaju susrete i razgovore u Bundestagu, o čemu ćemo naknadno izvijestiti.

.

.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments