JADNICI I OSTALI

piše i slika:  Nada Vučičić
Moja domovina više nema granice ali ima ljude, nesretnike, siromahe, izgubljene, one koji još nose nadu da može biti promjena.
I šljam koji misli samo na vlastitu dobit!
Glupost ili bolest?
Ovi potonji su u sudstvu, politici, državnim poduzećima… moćnici ministri, župani, gradonačelnici.
Poniziti, oteti, uništiti čovjeka kao da je nula na njihovoj listi jer im ne treba.

Voljela sam svoju domovinu. Živjela pošteno. Vjerovala beskrajno u pravdu. Opraštala, iskupljivala, davala najviše što sam znala i mogla. Branila! Učila djecu da je pravda jača od zla i zlih. Sad tražim oprost od njih. Istina kasno.

Grlim ženu (50 god.) a vidim djevojčicu koja je držala čvrsto moju ruku i vjerovala kako sam snažna da je zaštitim i vodim. Vidim medicinsku sestru koja skače u snu vičući: samo mi nemoj umrijeti! Ranjeniku kojeg je taj dan njegovala.
U miru ništa za sebe nije tražila osim rad od kojega može živjeti s kćerkom kao udovica. I vidim košmare i borbe koje je prolazila kroz dane rada s malim primanjima kao podstanar.
Nisam je mogla zaštititi jer moja domovina ima moto: “Netko to treba platiti” pa odabere tko je nemoćan da se pobuni.
Pa pronađe mene koja vjeruje u poštenje i baci me na koljena.
Gledam, kao i tisuće drugih, svoju kćer kako odlazi u tuđu domovinu po kruh i dostojanstvo. Smiješi mi se hrabro da preživim rastanak.
Poznaje me dobro. Zna da moje srce krvari predugo i da više nemam nade ni vjere u ovu zemlju koju sam zvala domovinom, puna ljubavi!
Neka providnost sačuva pečalbare!
5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments