KNJIGA KAO REZULTAT ARHIVSKOG ISTRAŽIVANJA

Večeras je u Zagrebu promocija knjige “Preci svetog Leopolda Bogdana Mandića” autora i nakladnika, profesora Željka Brguljana.

prilog: Hrvatska matica iseljenika/ Ivana Rora

Hrvatska matica iseljenika poziva na svečano predstavljanje knjige „Preci svetog Leopolda Bogdana Mandića“ autora  i nakladnika profesora Željka Brguljana, koje će se održati 12. svibnja 2023. godine, na svečev rođendan, u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika na Trgu Stjepana Radića 3 u Zagrebu s početkom u 18 sati.

Uz ravnatelja Hrvatske matice iseljenika profesora Miju Marića, o knjizi će govoriti povjesničar prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i dr. sc. Tanja Baran, kroatistica, novinarka i nagrađivana radijska urednica, te autor i nakladnik knjige profesor Željko Brguljan, renomirani publicist tematike Hrvata iz Boke kotorske, a koja zahvaća i široki spektar stvaralaštva ljudi hrvatskih korijena u Crnoj Gori.

O knjizi i autoru:

Željko Brguljan, „Preci svetog Leopolda Bogdana Mandića“, naklada autora, Zagreb, 2022, 104 str.

Knjiga „Preci svetog Leopolda Bogdana Mandića“ nastala je kao rezultat arhivskog istraživanja u kojoj je publicist Željko Brguljan sabrao rodoslovne podatke o svečevim precima s višestoljetne fascinantne vremenske okomice sve do kraja 17. stoljeća te ih prezentirao na znanstvenom skupu „Identitet Hrvata Boke kotorske“ a potom, prošireno, u ovom knjižnom genealoškomu izdanju opremio pripadajućim znanstvenim aparatom i preslikama rodoslovnih izvorā, obuhvativši i raznovrsne ostale dokumentarističke ilustracije, rijetke fotografije te  faksimile dokumenta poput Popisa članova obitelji svečeva djeda i njegove braće (Stanje duša, 19. st., Herceg Novi; str. 33.). Knjiga nudi galeriju zanimljivih predaka sveca koji je nepokolebljivo očuvao svoj identitet te se po cijenu izgnanstva iz Padove, nije htio odreći hrvatskog državljanstva i uzeti talijansko.

Leopold Bogdan Mandić (Herceg Novi, 12. V. 1866 – Padova, 30. VII. 1942) znameniti je hrvatski svetac i ispovjednik. Blaženim ga je proglasio papa Pavao VI. 1976., dok ga je svetim proglasio Ivan Pavao II. prije točno četrdeset godina (1983.). Blagdan mu se slavi 12. svibnja pa je logično da je HMI priredila promociju toga dana u svečevu čast. Njegovo neraspadnuto tijelo čuva se od 1963. u padovanskome kapucinskom samostanu, dok je 2016. bilo izloženo na štovanje u Rimu, Zagrebu i Ljubljani, a 2017. u Zagrebu, Zadru, Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Herceg Novom. Hrvatska kapucinska provincija nosi njegovo ime od 1974. Pojedine hrvatske župe i misije u iseljeništvu nose također njegovo ime, a većina iseljenika redovito obilježava blagdan ovoga našeg omiljenog sveca.

Publicist Željko Brguljan nagrađivani je autor desetak knjiga i više stotina stručnih radova te etablirani suradnik i pisac niza natuknica Leksikona hrvatskog iseljeništva i manjina, čiji su nakladnici Hrvatska matica iseljenika i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments