IZMEĐU SLAVE I ZABORAVA

U Zagrebu se 16. svibnja postavlja međunarodna izložba “Između slave i zaborava. Lea Deutsch, čudo od djeteta i žrtva Holokausta.”

Zagreb/ Ove će se godine u sklopu 10. festivala povijesti Kliofest 2023., koji se održa, čudo od djeteta i žrtvava od 16. do 19. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, postaviti međunarodna  izložba “Između slave i zaborava. Lea Deutsch, čudo od djeteta i žrtva Holokausta”.

Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 16. svibnja, s početkom u 10.15 sati.

Sudjeluju: Martina Bitunjac, Damir Agičić i Renata Jambrešić Kirin.

Izložba se postavlja u suradnji s Moses Mendelsohn Centrom u Potsdamu te je uvrštena u program javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu.

Lea Deutsch oduševljavala je publiku upečatljivom glumom, pjevanjem i plesom, a novinari su je opsjedali. Mlada je glumica proglašena “čudom od djeteta”. Prvi je put na kazališne daske stala u dobi od samo pet godina, a na kulturnoj je sceni godinama pobuđivala iznimno veliku pozornost. Sve se promijenilo u proljeće 1941.

“Lea Deutsch: dijete glume, glazbe i plesa“,  knjiga autorice Martine Bitunjac, namijenjena stručnim osobama i posebice mladima, objavljena je 2021. godine u izdanju Biblioteke Sezam – Srednja Europa za mlade.

Iste je godine odlukom Agencije za odgoj i obrazovanje odobrena upotreba knjige kao drugog obrazovnog materijala u virtualnom repozitoriju, za nastavni predmet Povijest i Hrvatski jezik, za 8. razred osnovne škole, 2. razred srednje strukovne škole i 4. razred gimnazije.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments