BUDUĆNOST TREBA SJEĆANJE I TOLERANTAN SUŽIVOT

Može li pristupanje EU stabilizirati regiju?

prilog: Ivica Košak

Bad Homburg, Wiesbaden/ Dana 26. svibnja 2023. u Bad Homburgu je održan Europski prijem pokrajine Hessen.

Ministrica europskih poslova Lucia Puttrich pokrenula je 2015. godišnji Europski prijem u Hessenu. Raspravljalo se o ključnoj temi, multiplikatori i donositelji odluka iz politike, poslovanja, znanosti, kulture i civilnog društva.

Nazočni su  pozvani na razmjenu ideja i susreta. RH je predstavljao generalni konzul Vedran Konjevod. Ispred Hrvatske kulturne zajednice e.V. skupu je nazočio Ivica Košak, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Wiesbadenu.

 U kontekstu ruskog rata agresije na Ukrajinu, osjećamo koliko je važna ujedinjena i snažna Europska unija, naglasile je ministrica Puttrich. Perspektiva zapadnog Balkana u EU jedan je od prioriteta europske politike pokrajinske vlade u Hessenu. Jedan od primjera za to je višestruka suradnja s Autonomnom pokrajinom Vojvodinom u Srbiji, najnovijim regionalnim partnerstvom njemačke pokrajine Hessen. Mladi u regiji vide proces priključenja EU kao obećanje bolje budućnosti u svojim matičnim zemljama. Bilo bi dobro da EU ne prokocka povjerenje mlade generacije.

Na prijemu u povodu Europskih tjedana, ministrica europskih poslova Lucia Puttrich istaknula je  važnost procesa pristupanja EU zemljama zapadnog Balkana. EU može posredovati na terenu i doprinijeti prekograničnim rješenjima i perspektivama.

Christian Schmidt, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je kao gost izvijesti0 o svojim iskustvima.

Gospodin Schmidt je pozdravio u publici autoricu Mirsadu Simchen-Kahrimanović, čiije djelo Lauf, Mädchen, Lauf! (Bježi, djevojko, trči ) nedavno izašlo iz tiska (2022.)[1]

Christian Schmidt je napisao pogovor za njemačko izdanje.

BJEŽI, DJEVOJKO, TRČI (Lauf, Mädchen, Lauf!)

U knjizi gospođe Simchen-Kahrimanović predstavljen je Balkanski sukob iz perspektive svjedoka. Jedva osvijetljen Balkanski sukob opisan je  iz perspektive žrtve.

I kada je 2016. godine  u Wiesbadenu predstavljena knjiga autorice Bojane Meanđija, Trči, ne čekaj me…, rat je izgledao daleko. Završen i prošao, daleko. Prisutan jedino kao trauma koja se više neće ponoviti. Njemačko izdanje te knjige[2] iz 2021. godine  dočekano je dijelom hrvatske publike kao neželjeno podsjećanje na zla vremena. A onda se rasplamsao rat u Ukrajini. Oživio sjećanja svih ratova i povratio traumu. Ne samo kao duševnu bol nego i prijetnju. Neizdrživo je, rekao je Christian Schmidt, da se ratni zločinci slave kao heroji! Budućnost treba sjećanje i tolerantan suživot među različitim religijama.

Bježi, djevojko, bježi! vrlo su osobni i emotivni memoari Mirsade Simchen-Kahrimanović, To je životna priča koja daje hrabrost kroz svoju postojanost i knjiga koja zaboravljeni rat na Balkanu vraća u javnu svijest.

Mirsada Simchen – Kahrimanović, rođena je 1979. godine u Kozaruši kod Prijedora u Bosni i Hercegovini. Njezino zaštićeno djetinjstvo naglo je završilo 1992. godine kada su Jugoslavenska narodna armija i Vojska Srbije napale njezin rodni grad Kozarac. Nakon ubojstva oca bila je zatočena s majkom i sestrom u koncentracijskom logoru Trnopolje. Tamo je bila žrtva stravičnog fizičkog i psihičkog terora i svjedočila seksualnom zlostavljanju zatočenih žena od strane čuvara logora i srpskih vojnika. Na kraju je uspjela pobjeći u Njemačku. Na temelju svojih dnevničkih zapisa, odlučila je gotovo tri desetljeća kasnije zapisati svoja stravična iskustva tijekom građanskog rata u knjigu. Ovom publikacijom želi posebno pokazati mladima koliko je važno zauzeti se za miran suživot.

Mirsada danas živi i radi u Njemačkoj. Unatoč, ili možda zbog brutalnih iskustava, nikada nije prestala vjerovati u dobro u ljudima i aktivno uzimati budućnost u svoje ruke s optimizmom i samopouzdanjem. Svakodnevno njihovo ponašanje karakterizira dobročinstvo, koje se očituje kroz snažnu želju za pravdom i društvenom predanošću u njihovom okruženju.
U svojoj autobiografiji pripovijeda o toj traumi iz djetinjstva i daje primjere za razumijevanje i mir:

– Suvremeni svjedok govori: Biografija snažne žene na temelju njezinih dnevnika
– Potisnuti jugoslavenski ratovi između 1991. i 1995. i njihove posljedice
– Sjećanja na rat koja ostavljaju traga: Izvješće o uzbudljivom i potresnom iskustvu
– Novi početak u Njemačkoj: Iskustva kao ratni izbjeglica u stranoj zemlji
– Dirljiva molba za veću toleranciju među narodima i religijama
-Potisnuti rat na Balkanu: Knjiga sjećanja čini ljudske sudbine opipljivima

 Bježi, bježi, vikali su nam vojnici izvana u našem skrovištu, lupajući šakama po prozorima. Istrčali smo iz podruma – ravno u pakao: koncentracijski logor Trnopolje.

Simchen-Kahrimanović konačno je uspjela pobjeći. U Njemačkoj uspješno gradi novi život za sebe – a ipak se ne može otresti sjećanja na voljenog oca i rat.

Do danas trči: desetak kilometara svako jutro.

Ovom publikacijom Mirsada želi posebno pokazati mladima koliko je važno zauzeti se za miran suživot. Unatoč, ili možda zbog brutalnih iskustava, nikada nije prestala vjerovati u dobro u ljudima i aktivno uzimati budućnost u svoje ruke s optimizmom i samo-pouzdanjem. Svakodnevno njihovo ponašanje karakterizira dobročinstvo, koje se očituje kroz snažnu želju za pravdom i društvenom predanošću u njihovom okruženju. Gospođa Simchen-Kahrimanović već drži edukativna predavanja o bosanskom ratu u školama i uči učenike mirnom, zahvalnom i tolerantnom načinu međusobnog postupanja u osobnim susretima. Ovdje pruža jednako važan poticaj u borbi protiv desničarskog ekstremizma i rasizma.

U svojim predavanjima snažno se bavi i temama bijega i migracija, npr. u pogledu takozvane izbjegličke krize, s obzirom na to da su ukrajinske izbjeglice trenutno izložene sve većim rasno motiviranim napadima, napadima i napadima uz njemačku kulturu dobrodošlice. Porast ekstremističkih tendencija i desnog populizma može se primijetiti diljem svijeta i ugrožava naša ljudska prava i političku slobodu. Ova vas knjiga vodi na vrlo depresivno i opresivno putovanje u prošlost i opisuje autorova osobna iskustva u ratu u Bosni. Apsolutno vrijedno čitanja i molbe da se ovako nešto više nikada ne vidi. Knjiga se dotiče zbog osobne priče. Bježi, djevojko, trči! impresivna je biografija Mirsade Simchen-Kahrimanović, koja je kao dijete iz prve ruke doživjela bosanski rat. Na samo 144 stranice impresivno opisuje ne samo brutalnost i gotovo neshvatljivu nehumanost ovog sukoba, već i kako je kao odrasla osoba uspjela steći uporište u Njemačkoj i pomiriti se sa svojim traumama.

Iskazi očevidaca iz ratova i oružanih sukoba su nevjerojatno važni. Kao što sama autorica primjećuje u knjizi, često se suočavamo s hladnim činjenicama o ratu, ako uopće, a ljudski faktor se često jednostavno zanemaruje. Posebno u slučaju rata u Bosni, uvijek iznova primjećujem koliko malo znanja ja, a svakako i mnogi moji bližnji imamo o ovom sukobu, koji je bio tako blizak Njemačkoj i nije bio tako davno Bježi, djevojko, trči!  na zastrašujući način opisuje zašto ne smijemo skrenuti pogled i zaboraviti tada i sada.

 Moj najveći cilj je da naša patnja bude prepoznata u Europi i da se zatvori jaz u obrazovanju. Bosanski rat teško da nađe mjesto u školskim udžbenicima za povijest, rekla je Mirsada u Bad Homburgu.

 

[1] ‎ Mirsada Simchen-Kahrimanović: Lauf, Mädchen, lauf! Mein Dorf in Bosnien, der Krieg und mein neues Leben. Die anrührende Biografie einer Geflüchteten und ein Plädoyer für Toleranz zwischen Völkern und Religionen, wbg Theiss in Wissenschaftliche Buchgesellschaft (wbg); 1. Edition (22. Juli 2022)

[2] Bojana Meandžija (Autor), Matija Pisačić (Illustrator), Gero Fischer (Übersetzer): Lauf! Warte nicht auf mich … Wieser Verlag (30. September 2021)

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments