HRAST ili Hrast, hrastaš ili hrastovac

 

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Novi pojmovi traže i nove riječi, riječi se izvode jedne od drugih, tvore se prema određenim pravilima. Ta pravila valja primijeniti i na nove riječi kojima obilježujemo nove pojmove.
Hrast je nova kratica nastala od imena novoga hrvatskoga pokreta – Hrvatski rast. Kratica Hrast najbolja je moguća i tvorena prema pravilu o tvorbi složenih kratica, od obiju su riječi uzeta početna slova (ili slogovi ili cijela riječ). Tako je nastala i kratica Hina – Hrvatska izvještajna novinska agencija, Ina – Industrija nafte ili Nama – Narodni magazin, a tako i Hrast – Hrvatski rast.

Te se kratice mogu pisati i velikim početnim slovima, HINA, INA, NAMA, HRAST ali tako pisane opterećuju čitateljevu pozornost, otežavaju pisanje. Ako su napisane velikim slovima, sklanjaju se ovako: HINA, HINE, HINI… INA, INE, INI… NAMA, NAME, NAMI… HRAST, HRASTA, HRASTU. Bolje ih je pisati kao vlastite imenice, početno veliko slovo, ostala malo i sklanjati kao sve imenice – Ina, Ine, Ini… Hrast, Hrasta, Hrastu. S te je strane kratica Hrast dobro usustavljena u tvorbu i sklonidbu kratica.

Hrastovac je pripadnik pokreta Hrast. I to je u skladu s tvorbom u hrvatskom jeziku, imenice od kratica tvore se uglavnom dometkom -ovac: hadezeovac (prema HDZ), hateveovac (prema HTV), haesesovac (prema HSS) i pišu se malim početnim slovom. Naravno, ako je kratica pisana velikim početnim slovima, dometak se dodaje sa spojnicom: HDZ-ovac, HTV-ovac, HSS-ovac. Tako bi bilo i HRAST-ovac kad bi se pisalo HRAST umjesto boljega Hrast.

Imenovati pripadnika Hrasta imenicom Hrastaš nije valjano jer je tvorba od kratica na -aš rubna (udbaš < UDBA), a imenice na -aš, ako znače pripadnike kakvih udruga ili društvenih slojeva, tada je to obično u lošem značenju – pljačkaš, aferaš, rakijaš, laktaš… ili športaše – kajkaš, košarkaš, nogometaš. Hrastaš bi, prema tomu, bilo u lošem značenju ili bi značilo osobu koja se bavi hrastom kao drvetom, kao što se naftaš bavi naftom.

Hrastovčanin opet znači stanovnika Hrastovca ili Hrastovice (kao što je Orahovčanin stanovnik Orahovice), a tako i bi Hrašćanin značio stanovnika Hrasta, Hrašća, Hrašćana. Hrastovac je za pripadnika Hrasta dobra i valjana riječ.

Prema tomu, Hrvatski rast može se kraticom reći Hrast, pripadnik mu je hrastovac (napisan malim početnim slovom).

Savjet napisala: Sanda Ham

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments