NE VJERUJ DANAJCIMA…

piše: Milan Rajšić

Mlađi muškarac u odijelu i s kravatom, kao ruka debelim lancem zaključava u vlaku dječja kolica, iako sjedi cijela dva metra udaljen od njih.

Na svu sreću, još uvijek ne postoji mjera za ljudski strah. Samo bi pištalo, sviralo i zavijalo, po cijeli dan i posvuda.

Na otoku Rodosu, neviđen požar. Toliko velik i strašan, da je bilo potrebno evakuirati tisuće turista iz hotela. Neki čekaju let kući, neki da se premjeste u drugi hotel, neki ostaju još jednu noć na podu sportske dvorane. Većina ih sa zgražanjem govori o tome kako je toalet prljav, kofer s ljetnim haljinama ostavljen u hotelu i tko zna kada će im biti dostavljen, najveći broj  se brine, hoće li i u kojoj mjeri dobiti odštetu.

Pored njih prolaze Grci, koji se bore da još nešto spase, a izgubili su malo više od kofera s ljetnim haljinama.

Ni traga razumijevanja za prirodnu katastrofu, ni mrve sažaljenja i sućuti s lokalnim gubitnicima, nitko da zasuče rukave i u jedinim preostalim cipelama, pomogne nešto… Moj auto, moja kuća, moje ljetovanje, moj kofer s ljetnim haljinama…

Njemački trgovački lanac “Aldi” počeo veliku akciju prodaje “Bio proizvoda”.

Vijest koja baš ništa ne znači.

Njemački trgovački lanac “Aldi” počeo veliku akciju prodaje “Bio proizvoda”, ali po dvostruko nižim cijenama, nego što su ih do sada prodavale  specijalizirane eko-sezonsko-lokalne prodavnice, ostvarujući godišnji promet od 12 milijardi eura.

Sada se odjedanput pojavila sumnja u aldiekobio. Kako može biti tako povoljna cijena? Kupujmo domaće!

Baletni ansambl moskovskog Boljšoj teatra putuje ovaj tjedan u Peking u sklopu međunarodne turneje, prve nakon pandemije, koja ga ovaj puta neće odvesti na Zapad jer tamo nije dobrodošao zbog ruske invazije na Ukrajinu. Baletani se nadaju da će to biti najava povratka na svjetsku scenu krunskog dragulja ruske kulture, koji je obišao svijet čak i u najnapetijim danima hladnoga rata.

Kazalište, koje je 1776. godine osnovala carica Katarina Velika, prikazat će ulomke nekih od svojih najpoznatijih baletnih djela u dvije gala izvedbe u Pekingu, nakon čega će uslijediti tri dana izvedbe baleta iz 19. stoljeća Don Quijote. Oko 300 kostima i scenografija već su poslani u Kinu.

Ne treba zaboraviti, kazalište ionako ima dva lica.

Iako ga filmska kritika, gledatelji, glumci i redatelji silno hvale, novi film Christophera Nolana, “Oppenheimer”, ipak je izazvao i jednu kontroverzu i to vjersku. Naime, dio ljudi pozvao je na bojkot filma i zahtijevaju uklanjanje scene spolnog odnosa iz filma jer tijekom odnosa glavni lik izgovara rečenicu iz Bhagavad Gite.

Hinduisti su podivljali zbog scene u kojoj glumica Florence Pugh usred odnosa u krevetu s Cilianom Murphyjem (Oppenheimer), vadi knjigu Bhagavad Gita i traži od Oppenheimera da čita rečenice iz svetog hidnuističkog spisa. On to i čini, a cijela scena proglašena je kontroverznom i nastao je pravi kaos.

A ja prije desetak godina, na sav glas hvalio i slavio Hinduiste, kako im nema ravnih na svijetu.

Ne vjeruj Danajcima…

4.2 5 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments