DUNAVE, DUNAVE…

piše: Milan Rajšić

Dunav kroz Mađarsku teče tek par kilometara manje od okruglih 500. Pa, tako 500 kilometara i s druge obale, pa onda na obadvije strane pravi desetke i stotine rukavaca i kanala… pa se razlije u brojne bare, pa meandrira i zaokreće, čas ovamo čas tamo… Pa, s vremena na vrijeme, a najčešće nakon obilnih jesenjih kiša ili kasnih proljetnih topljenja snjegova na Alpama odakle izvire, poludi i pokuša preskočiti ili srušiti visoke, tisuću kilometara dugačke i par desetaka metara široke nasipe.

Prije par desetljeća mu je i polazilo za “rukom” da razvali debeli nasip ili se vodena masa preko njega prelije.

Mađari su danas, najpoznatiji i najcijenjeniji graditelji obrambenih zidova od rijeka i rado viđeni širom svijeta.

Ima taj njihov uspjeh i njihovo znanje i lošega u sebi. Nekada se rijeka jedanput godišnje ili jedanput u par godina razlila po Panoniji i donijela izobilje mulja punog minerala neophodnih za uzgoj svega i svačega. Baš sve može i hoće rasti na toj crnoj, masnoj ritskoj zemlji.

Dunav se već dugo nije razlio, a umjesto toga se po zemlji posipaju velike količine umjetnih đubriva, od kojih se dobiju veće količine žita, kukuruza, repe… ali se i zagađuju podzemne vode, ubijaju brojne životinjske vrste, dobijaju nove ljudske bolesti…

Dunav i podunavski prostori najbolji su primjer kako se priroda izmijenila u samo 60 godina, od najvećih poplava.

Svega se ima u izobilju, i onoga što trebamo ali i onoga što nismo željeli.

Jesmo li sretniji, jesmo li pametniji?

Nakon 600 kilometara vožnje uz Dunav, prvi puta zakoračujem u Mađu, kako sam zvao i kako danas zovem moju prvu susjednu državu uz koju je direktno vezana i moja baranjska povijest.

Prelazim most kod slovačkog Šturova i…

Fasciniran sam pogledom na ogromnu kupolu građevine smještene na stijeni pokraj koje teče rijeka.

Crkva svetog Petra u Esztergom je pored dvorca u Buda i parlamenta u Pest, treći dio snažne mađarske harmonije.

“Mađarski Rim”, a u vrijeme komunizma “grad najcrnjih reakcionara”, pamti prve nastambe još u kameno doba, prvi organizirani centar Magyaren još u 10. stoljeću, a prve biskupe i nadbiskupe još iz 11. stoljeća.

U Esztergom je godine 1000. poslije Krista, krunisan prvi mađarski kralj Szent István, a uspon i sjaj grada i cijele Mađarske, može se zahvaliti Beli IV.

Nakon učestalih upada Mongola u grad, 1249. godine sjedište i centar najdunavskije zemlje, seli se u Budimpeštu. Biskupi i crkva ostaju sve do 16. stoljeća i dolaska Turaka, koji u gradu ostaju narednih 140 godina, a poslije njihovog odlaska ostaju samo ruševine i samo 400 mađarskih žitelja. Pa sve polako “Jovo, nanovo”…

U crkvi su danas pohranjene brojne zbirke crkvene i gradske prošlosti, a crkvena biblioteka broji dvije stotine tisuća knjiga i zapisa, od kojih su neki stari i 800 godina.

Cesta uska, promet preko svih mjera i granica, rijetke biciklističke staze.

Rijeka po prvi puta odlučuje da ne teče prema istoku, pa naglo zaokreće i lagano nastavlja prema jugu.

Nije baš med i mlijeko i uživanje voziti se po E 6 do Budimpešte.

Na svu sreću, ima se što vidjeti: nekadašnja kraljevska utvrda Visegrad, danas mondeni mađarski centar; ugodna sela s očuvanom arhitekturom, izgrađena i prije Prvoga rata; gradić san snova, turistička meka, Szentendre, koji i danas izgleda kao kada su ga još u 18. stoljecu izgradili. Snima li se kakav film, ne treba graditi kulise, već samo poslati kamermane.

Posvuda miris langoša, papeike češnjaka, marcipana…

U Svetom Andriji, posvuda tornjevi srpskih pravoslavnih crkava, od kojih najstarija datira još iz 1752. godine.

Nisam pukao od sunčanice, dobro ste pročitali.

Može li tu biti išta pravoslavno i srpsko?

Može. Srpski su trgovci, u to vrijeme bježanja pred Turcima, predvođeni Crnogorcem, pećkim patrijarhom Arsenijem Crnojevićem, a potpomognuti i s nekolicinom Dalmatinaca, nešto dobro napravili. Zaustavili se na mjestu danas poznatom kao Szentendre i ostavili iza sebe jedinstvenu povijest. Nažalost, danas se na ruke jedne ruke, može nabrojati one koji znaju slavenski govoriti.

U Budimu i u Pešti bio sam desetke puta, u raznim periodima i raznim godišnjim dobima. Vozim dalje prema Baji i Mohacs. Rijeka je sve šira, jednako kao i nasipi kojima je zadatak da je zaustave kada poludi i podivlja, postane neuračunjiva i neukrotiva.

Od Budimpešte do Mohacs samo je 210 kilometara. Odlučujem se za vožnju po lijevoj obali.

Ravno, ugodno, pastoralno, tradicionalno, usporeno…

Megunhatatlan kapros tökfőzelék sertéspörkölttel, pont olyan, mint ahogy anyukám készítette!

Nezaboravan gulaš od bundeve, od kopra sa svinjskim papikašem, baš kako ga je pravila moja mama.

Sastojci:

1 mala bundeva,
1 luk,
5 dl mlijeka
1 velika vezica kopra,
3 žlice kiselog vrhnja,
brašno za tijesto,
crvena paprika.

Priprema:

Ja to radim tako da bundevu narendam na ribež sa velikom rupom. Crveni luk narežem na kockice i malo ga popirjam. Dodam nasjeckani kopar i nastavim pirjati s lukom. Kad je ovo gotovo dodam bundevu… malo posolim. Vodu ne dodajem, jer bundeva pod utjecajem soli pusti vodu. Toliko je taman za kuhanje bundeve. Vodu potpuno prokuham i otopim u mlijeku. Količina mlijeka ovisi o količini bundeve. Ja ga uglavnom pravim od 2 kg… oko pola litre mlijeka. Kad se butternut tikva prokuhala napravim zapršku od brašna, paprike i kiselog vrhnja koju također razrijedim sa malo mlijeka. To dodam bundevi i kuham na laganoj vatri još oko 5 minuta.

4.4 7 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments