SAĆE OD RIJEČI

prilog: Ivica Košak

Slovenija je počasni gost Sajma knjiga u Frankfurtu 2023.

Savezni kancelar Olaf Scholz i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar otvorit će u utorak, 17. listopada 2023. 75. Frankfurtski sajam knjiga (18.-22. listopada 2023.).

Slovenija je počasni gost Sajma knjiga 2023. Pod motom ” Saće od riječi ” u Frankfurtu se očekuje 75 slovenskih autora, pjesnika i prevoditelja. Nakon svečanosti u Kongresnom centru Messe Frankfurt, savezni kancelar i slovenska predsjednica otvorit će Paviljon počasnih gostiju.

Sajam knjiga u Frankfurtu održat će se 2023. godine po 75. put. U svojoj obljetničkoj godini, Sajam knjiga slavi dobru priču, demokratski diskurs i omogućuje mirnu razmjenu mišljenja u teškim vremenima  i, prikazuje što predstavlja simbol „Saća od riječi” – jer kao što pčele, iako malene, odlaze daleko u svijet da bi se kući vratile sa samo kapljicom nektara i zrncem polena, tako su se i slovenski jezik i kultura oblikovali pod utjecajima različitih kultura. Slovenski je slavenski jezik i na njegovim se granicama susreću romanske, germanske i ugrofinske skupine jezika.

Svake godine ovaj sajam knjiga poziva jednu zemlju, kojoj je dozvoljeno da pet dana bude „u centru pažnje”.

Od svojih početaka do danas, Frankfurtski sajam knjiga zastupao je demokraciju i različitost.

Sajam knjiga po 75. put postaje platforma za demokratsku razmjenu. A to je i kulturno tržište. Izdavači i pisci, ljubitelji književnosti i kulture iz više od 100 zemalja mogu se sresti ovdje u miru i sigurnosti. Prisutnost saveznog kancelara i slovenske predsjednice na otvaranju „naglašava međunarodnu važnost Sajma knjiga za demokraciju, slobodu i razumijevanje”, rekao je Juergen Boos, direktor Frankfurtskog sajma knjiga na svečanosti otvaranja 75. Frankfurtskog sajma knjiga. Pored dizajna posebnog paviljona, dio toga su brojne saradnje sa kulturnim institucijama i izdavačima, kao i veliki program prevođenja književnosti.

Književni govornici, koje tradicionalno bira Povjerenstvo za počasne goste, ove su godine književnik i filozof Slavoj Žižek te autorica Miljana Cunta.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments