ŽENA ZA ŽENU

U organizaciji HKSD Croatia iz Helsingborga organiziran je trodnevni Seminar za žene iz više hrvatskih društava u Švedskoj.

tekst: Uredništvo
foto: Kristina Oletić

Helsingborg/ Uz poticaj i pokroviteljstvo Saveza hrvatskih društava Švedske, Foruma žena Švedske, te u organizaciji Hrvatskog kulturno-sportskog društva Croatia iz  Helsingborga, u ovom gradu na jugu Švedske je proteklog vikenda uspješno organiziran Seminar za žene.

Tradicija ovog, u Europi a možda i u svijetu, jedinstvenog okupljanja hrvatskih iseljenica seže u davnu 1984. godinu. HKSD Croatia iz Helsingborga, društvo s bogatom tradicijom od 1979. godine, po drugi puta uzastopno je bilo dobar domaćin ovom sadržajnom i zanimljivom skupu.

Na ovogodišnjem Seminaru za žene sudjelovalo je četrdestak sudionica iz društava: “Jadran” Malmö, “Croatia” Värnamo, “Jadran” Gislaved, “”Velebit Göteborg, “Katarina Zrinski” Göteborg, “Ivan Meštrović” Västeras i “HKSD Croatia” Helsingborg.

U izvrsnoj organizaciji domaćina, predvođenih Marijom Jurić, predsjednicom i Tonkom Frodlund, tajnicom HKSD Croatia iz Helsingborga, skup je protekao u ugodnim susretima, lijepom druženju, upoznavanju i razmjeni informacija, plesu, pjesmi, natjecanju poznavanja Hrvatske te predavanju i razmatranju, diskusiji i razgovorima o ovogodišnjoj središnjoj temi seminara, naslova: Žena u iseljeništvu u svjetlu 150. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke.

Temu je na poziv organizatora sudionicama seminara prezentirala Sonja Breljak, urednica Hrvatskoga glasa Berlin, predstavljajući ju i kroz mrežnu knjigu “Kamen, plamen, znamen”, koju je Društvo profesora hrvatskog jezika objavilo u povodu 150. rođendana Marije Jurić Zagorke. Knjigu je uredila prof. Sanja Miloloža, draga suradnica i na stranicama Hrvatskoga glasa Berlin, s kolegicama Melitom Horvatek Forjan i Sanjom Bosak.

Sudionice seminara su pokazale zainteresiranost za temu, poznavanje povijesti, Zagorkinih djela i značenja njene borbe za prava žene. O Zagorkinu životu, o ulozi žene u društvu danas, o aktivnostima iseljenica, o poteškoćama i potrebama, razgovaralo se duže i nakon predavanja.

Domaćini Seminara su i više nego izvrsno odradili svoj posao, pohvale su tijekom susreta a i kasnije, stizale sa svih strana. Sudionice su bile vrlo zadovoljne susretom i sadržajem, a sve su izrazile nedvojbenu i veliku potrebu, nadu i uvjerenje u dalji nastavak ovakvih godišnjih susreta.
.

..

..

 

 

3.8 4 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Diana Vukusic
Diana Vukusic
6 months ago

Bravo i samo nastavite s vašim radom i korisnim susretima!