DOBRODOŠLICA KROATISTICI LIDIJI CVIKIĆ

Krenuo je Croaticum na Sveučilištu u Regensburgu

tekst: Aleksandra Brnetić
foto: stranice Grada i institucija

Krenuo je, ali tiho i za širu javnost zatajno. Vijest je objavljena na mrežnoj stranici Sveučilišta, ali ne kao priopćenje za medije pa bi tako svakome odmah bila na vidiku. Pronaći će ju samo izravno zainteresirani. Nalazi se na početnoj internetskoj stranici Instituta za slavistiku, treća je po redu među Aktualnostima.

Institut za slavistiku je ustrojbena jedinica Fakulteta za jezične, književne i kulturne znanosti, a Regensburg, taj prastari bavarski omanji grad na Dunavu, diči se svojom slavistikom. Ona mu je središnji profil njegovog mladog sveučilišta, koji će za manje od tri tjedna, 6. studenog, proslaviti 56. rođendan. Na regensburškom sveučilištu studenti mogu steći znanja iz četiri slavističke filologije – iz češke, južnoslavenske, poljske i ruske.

https://www.ufzg.unizg.hr

I sad se tu, uz Bohemicum, među njima našao i Croaticum – kolegij hrvatskog jezika, književnosti i kulture. Vodit će ga prof. dr. Lidija Cvikić, predstojnica Katedre za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Regensburški Croaticum oživotvoren je ugovorom, kojeg su 5. srpnja o. g. u Zagrebu potpisali rektor Sveučilišta u Regensburgu prof. dr. Udo Hebel i hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovan Fuchs, o čemu je svojedobno javio i Hrvatski glas Berlin .

Tim je bilateralnim njemačko-hrvatskim potezom utemeljen prvi Croaticum na njemačkom govornom području i hrvatskom jeziku dan je onaj status koji mu po svojoj naravi i pripada: „Hrvatski je jezik poseban jezik i razlikuje se po osebujnom ustroju kakav nema ni jedan drugi na svijetu (August Kovačec, Hrvatski jezik u slobodnoj Hrvatskoj, Jezik, 58.).

Regensburški Institut za slavistiku u svojoj Dobrodošlici Lidiji Cvikić javlja:

Zadovoljstvo nam je pozdraviti prof. dr. Lidiju Cvikić u zimskom semestru. (…) Stručnjakinja je za hrvatski kao nasljedni jezik i bogatog je iskustva u jezičnoj didaktici. Držat će jezične tečajeve hrvatskog jezika, poslovne komunikacije i kulture za studente Sveučilišta u Regensburgu.

Lidija Cvikić započinje zimski semestar sa širokim spektrom tečajeva namijenjenih prvenstveno početnicima i studentima, koji su hrvatski jezik već nešto naučili kod kuće, od svojih roditelja. Nudimo:

– Hrvatski I. za inojezične govornike hrvatskoga: hrvatska kultura i civilizacija / interkulturalna komunikacijska kompetencija,
– Hrvatski I. za slušatelje i slušateljice svih fakulteta,
– Hrvatski III. za govornike hrvatskog kao nasljednog jezika (općenito),
– Hrvatski III. za slušatelje i slušateljice svih fakulteta.

Pozivamo sve studente da dođu na nastavu hrvatskog jezika.

Institut za slavistiku srdačno pozdravlja Lidiju Cvikić. Radujemo se suradnji!

DOBRO DOŠLA!“

I Hrvatski glas Berlin pozdravlja prof. Lidiju Cvikić, koju ćemo, nadamo se, uskoro i susresti u Regensburgu i razgovarati s njom. Pozdravljamo i njene studente i poručujemo im zajedno s Matošem:

I zato naš jezik ima sve posebne boje, zvukove, oblike i osobine naše zemlje; buran kao senjska bura, mekan kao dvojnice, zanijet kao procvjetala grana ružmarina, tužan kao kraška pustolina, veseo kao tambura i dubok kao mrak naših šuma i tragika našeg mora. Samo lijepa naša domovina mogaše stvoriti ljepotu divnog našeg jezika, divotu naših riječi krasnih kao naši otoci, ‘slijepi vrti morem plivajući’.“

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Igor
Igor
15 days ago

Tako mlada a već Predstojnica… Čime se tako zasluži brzi uspon u karijeri. Za tako časni naslov treba imati utakmice u nogama… Teško da se može zamijeniti jednu gospođu a k tome i vrsnu stručnjakinju kroatisticu Prof.dr.sc. Dunju Pavličević-Franić