SJAJAN POČETAK ADVENTA

Misijski pjevači priredili izvrsan Božićni koncert.

prilog: Uredništvo Hrvatskoga glasa Berlin

Berlin/ Unatoč hladnom vremenu, advent je u okrilju Hrvatske katoličke misije Berlin počeo toplo i raspjevano.

Naime, u nedjeljno popodne, u večeri prvoga adventa, Božićni koncert su u crkvi svetog Bonifacija priredili i izveli pjevači i zborovi okupljeni oko Hrvatske katoličke misije Berlin.

Vjernici koji su taj dan bili na misnim slavljima i odlučili i večernje sate provesti između, istina dosta hladnih crkvenih zidova, nisu se pokajali.

Naime, vođeni kratkim uvodom voditelja Misije, fra Zvonka Tolića i prigodnim tekstovima, Meditacijama o Božiću koje je čitala Dijana Marić, redale su se glazbene točke i zborovi, grupacije i klape koje djeluju u okrilju Misije i u sve tri crkve gdje se nedjeljom održavaju misna slavlja na hrvatskome jeziku.

Predstavili su se zbor iz crkve St Joseph kojeg vodi Marija Skočibušić s pjesmama “Veseli se majko Božja”, “Kyrie eleison” i “Preveliku radost navišćujem vama”;  crkve St Sebastiana kojeg organizira Marijana Marković, ovaj puta uz izvrsnu glazbenu pratnju i vođenje Evelin Novak i s pjesmama “Adeste fideles” i “Bijeli Božić”, te zbor iz crkve St Bonifacija kojeg vodi Matija Ćosić a glazbeno ga pratila Ana Draganović s pjesmama “Rosite nebesa”, “Raduj se o Betleme” i “Gloria”.

Izvrsno se predstavila klapa Poverello predvođena tenorom Ivanom Turšićem. Zapjevali su “Rodil se isus”, “Božićna zvona” i “Kog vidjeste pastiri”. A posebno su zasjala i sve oduševila djeca, okupljena u zbor što ga vodi Josipa Ljubas. Pjevali su “Kad Isus dolazi” i “Zvone zvona Božić je”.

Da koncert bude uistinu nezaboravan i glazbeno veoma kvalitetan pobrinuli su se dodatno i naši operni pjevači, sopranistica, stalna članica Staatsoper Berlin, Evelin Novak i njen suprug, bariton Bernhard Hansky te tenor iz Komische Oper, Ivan Turšić.

Divno su u njihovim izvedbama odzvanjale pjesme: “Abendesegen” i “Maria durch dein Dornwald ging”, “Ave Maria” i “Rodio se kralj”.

Posebno lijepa je bila završnica u kojoj su Evelin Novak, Bernhard Hansky i Ivan Turšić zajedno zapjevali “Tiha noć” a potom i svi pjevači, članovi zborova i klape, pjesmu “Radujte se narodi”.

Svima koji su se trudili, vježbali i nastupili zahvalio je na kraju večeri  fra Zvonko Tolić ističući posebno inicijativu i trud Evelin Novak. A najveću  zahvalnost za održavanje i organiziranje koncerta uputio je voditeljici zbora na Mehringdammu, Matiji Ćosić.

Sjajno je počelo vrijeme adventa u okrilju Hrvatske katoličke misije Berlin. Ova nedjeljna večer i prvi Božićni koncert u organizaciji HKM Berlin pokazali su kako malo treba da se ljudi okupe, ugodno druže i provedu zajedno vrijeme a ujedno i otkrili kako u okrilju Hrvatske katoličke misije Berlin postoji divan glazbeni potencijal.

Brojni koji su aktivni u sva tri zbora i klapi, svi oni koji na taj način “dvostruko mole” omogućuju da misna slavlja i sva druga misijska okupljanja prolaze u još ljepšem ugođaju i doživljaju a brojna djeca i oni koji u zboru marljivo s njima rade, garancija su da će tako lijepa i glazbeno ugodna biti misna slavlja i sva druga druženja u Misiji i u bližoj i daljoj budućnosti.

Ujedno, održavanje ovog Božićnog koncerta imalo je i humanitarnu notu, naime na izlazu iz crkve prikupljena su sredstva za djelovanje udruge za osobe koje ne čuju “Iskra svjetlosti” iz Splita.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments