U OGLEDALU DJETINJSTVA

NOVA KNJIGA: “TRINIDAD – trostruka svjetla djetinjstva”, autor Branislav Mikulić.

Nedavno je u izdanju sarajevske kuće Dobra Knjiga izašao novi roman Branislava Mikulića. Naslov mu je TRINIDAD- trostruka svjetla djetinjstva. Knjiga ima oko dvjesto stranica a, kako mnogi vele, čita se u jednom dahu.

Roman govori o autorovom djetinjstvu, ali istovremeno i o vremenu piščevog  odrastanja, o godinama prošlim, ljudima odavno nestalim,  o Sarajevu negdašnjem, o ulicama zaboravljenim, dvorištima i trgovima već decenijama nepostojećim. Knjiga nas vodi  kroz godine pedesete i šezdesete, i slikovito, baš kao neki film, opisuje  život tadašnji.

Kratke priče od kojih je roman satkan, podsjećaju na filmske sekvence kroz koje  Mikulić dočarava sferu svog grada i život u kvartovima njegovim. To čini dok iznosi zgode svoga djetinjstva, pri čemu nenametljivo oslikava  igre  kojim su se djeca zabavljala, nedjeljne izlete gradskih porodica do Ilidže i Vrela Bosne, putovanja ćirom do Pala i  Korana, prve odlaske  na more, proslave državnih i obiteljskih  svetkovina, drugovanja s komšijama i rodbinom.  Govori o skromnim ručkovima  i velikom srcu koje ih je dijelilo sa svakim ko bi zakucao na vrata. Kazuje o sveprisutnoj besparici i oskudici u kojoj  je prebivalo obilje dobrote, susretljivosti  i radosti.

Ovo je neobično  pisana autobiografija gdje se autor često javlja kao posmatrač, a ne kao akter. On sebe nerado  stavlja u fokus priča, već osobe s kojima živi i sredinu u kojoj odrasta, čime njegov roman  postaje vrijedan zapis o jednom vremenu, autorov  osobni prilog socijalnoj istoriji njegovog rodnog grada. Kako on sam veli, ‘grada u kojem  se nekoć s nadom na počinak odlazilo, da bi se izjutra ona, ta ista nada, na ulici sretala, razdraganim očima gledala i … živjela.’

Već na samom početku romana Mikulić otkriva razloge zbog kojih ga je pisao, kome ga je posvetio, i zašto.

 ‘Ova knjiga svojevrstan je spomenar djetinjstva, pisan naknadno i u zrelim godinama. Govori o meni, ali je za sebe nisam pisao. Namijenio sam je onima koji su svoje djetinje dane u zaborav potisnuli, baš kako i sâm donedavno činih. Pisao sam je sa željom da bar neki od njih, čitajući knjigu o odrastanju mom, dio sopstvenog djetinjstva u njoj prepoznaju, da ga se prisjete, u sebi nađu i ožive. Pa da svoje sadašnje dane iskrom djetinjstva osvijetle, i da  ih u tom novom svjetlu vide i razumiju. A onda da sve dobro i korisno što im iz tog prisjećanja dođe, u sutrašnji dan sa sobom ponesu. Za sebe i za još koga.’

Novu Mikulićevu knjigu, kao i dvije prethodne, posjeduju sve javne biblioteke u BiH, a i mnoge u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji  Knjiga se odnedavno nudi na web stranici izdavača, u sarajevskim knjižarama, te na internetu  (https://www.knjiga.ba/trinidjadj-trostruka-svjetla-djjetinjstva-d5244.html).

Primjerak romana može se dobiti i na upit, direktno od autora (branislavmik@gmail.com) .

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments